Kasım 2008

Ö T E S İ

 

9.09.2024 



Ümit Işığı

 
Mahmut Çetin

İnsanlığın kurtuluşu için yeni bir bakış: Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi


Akşehir’i ziyaret eden papazlar heyeti, Nasreddin Hoca ile karşılaşır ve onu imtihan etmek isterler. İçlerinden biri Hoca’ya sorar : -Dünyanın merkezi neresi ? Hoca yeri göstererek hemen cevap verir: -Burası !

Evet dünyanın merkezi Nasreddin Hoca’nın işaret ettiği gibi burası yani Anadolu. Bu sıra tekrar okuduğum, karıştırdığım kitaplardan biri Prof.Dr.Ramazan Özey’in Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi adlı kitabı. Kitabın stratejik tahlilleri çok önemli. Benim dikkatimi, daha çok Anadolu’nun değişik açılardan önemini işaret eden bölümler çekiyor. Kitaptan Anadolu’nun iklim özelliklerini okuyorum: “Anadolu dar alanda çok sayıda iklim özelliklerinin görüldüğü, yegane toprak parçasıdır. İklim özelliklerinde görülün bu çeşitlilik, insan ve insan faaliyetlerini olumlu yönde etkilimiktedir. Kısacası Anadolu yarımadası, iklim bakımından, insan hayatınıa en uygun konumda yer almaktadır.”

Medeniyetler Çatışması’na hayır

ABD Harward Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Samuel Huntington’un ortaya attığı ‘Medeniyetler Çatışması Teorisi’, günümüzde uluslararası ilişkilere damgasını vuruyor. Bu teori dışında bir çok dünya hakimiyet teorisi var: “Kara Hakimiyet Teorisi, Kenar Kuşak Hakimiyet Teorisi, Deniz Hakimiyet Teorisi, Hava Hakimiyet Teorisi, Kuşatma Teorisi, Yeni Domino Taşları Teorisi, Tarihin Sonu Teorisi, Medeniyetler Çatışması Teorisi, Medeniyetler Bütünleşmesi Teorisi, Büyük Satranç Tahtası Teorisi, Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi.”

Yeni şeyler söylemek lazım

Bugün kan gölüne dönen dünyamızda, insanlığı mutluluğa götürecek yeni bir bakış açısına, yeni bir teoriye ihtiyaç var. Mevcut teorilerden hiç biri, insanlığı esenliğe götürecek tarihi birikime, toplumlar arası hoşgörüye ve insanı kuşatacak metafizik derinliğe sahip görünmüyor. Biz aradığımız her şeyin kaybettiklerimiz olduğuna inanıyoruz. Üç bin yıllık yazılı tarihin yarısından fazlasını Türk Dünya Hakimiyeti oluşturmaktadır. Bu yönetim tarihine ana hatlarıyla baktığımız zaman insanı merkez alan, ayırımcılık yapmayan, adaleti gözeten bir uygulama sergilendiğini görürüz. Karahanlı-Selçuklu-Osmanlı medeniyet çizgisi insanlığın yaşadığı bir altın dönem olmuştur. Yani ‘asr-ı saadet’ devri müstesna, insanlığın böyle bir mutluluk dönemi yaşaması imkansız görünüyor. Prof.Dr. Ramazan Özey’in tarihi ve stratejik şartları öne alarak ortaya koyduğu ‘Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi’, insanlığı kuşatacak yeni bir bakışın eseridir.

Kendimize geleceğiz !
Rahmetli Tahsin Banguoğlu’nun deyişiyle ‘kendimize geleceğiz.’ Bu hem bizim için hem de gücünü doğru hedeflere yönlendiremeyen Batı uygarlığı için bir kazanç olacaktır.
Günümüzdeki politik, askeri ve ekonomik gelişmeler öyle gösteriyor ki, dünya; 21.yüzyılı da çok kutuplu hakimiyet senaryoları ve uygulamaları ile geçirecek. Ancak bu çok kutuplu dünya hakimiyetinde, Türkiye ve Türk Dünyası’nın nasıl bir politika izleyeceği doğrusu çok merak ediliyor. 21.yüzyılda, Türkiye ve Türk Dünyası, acaba tamamen kültürel ve ekonomik sömürgecilik sahası mı olacak? Yoksa bir silkeleniş ve diriliş çabası içine girerek, çok kutuplu dünya hakimiyetinde “Ben de varım” diyebilecek mi? Bir bakıma bu eserin amacı; böyle bu soruya cevap aramak olmuştur.
Eserin, dünya siyaseti ile uğraşan tüm araştırmacılara, yöneticilere ve özellikle içindeki liderlik duygusunu geliştirmeye çalışanlara faydalı olacağını umuyoruz.
Eserin içindeki konuların dökümü ise şöyle: Hakimiyet Nedir?, Dünyaya Hakim Olmayı Arzulayan Milletler, Dünyaya Hakim Olan Milletler, Dünya Hakimiyeti mi, Dünya Ağalığı mı?, Dünya Savaşları, Ağalık Savaşları mı?, Dünya Hakimiyeti mi, Cihan Hakimiyeti mi?, Hakimiyet Teorilerine Etki Eden Fikirler, Jeopolitik Fikirlerin Teorilere Dönüşümü Ve Gelişimi, Jeopolitik Ve Siyasi Coğrafya Konularındaki Çalışmalar, Coğrafi Faktörlerin Etkisi, Doğal Coğrafya Ve Dünya Hakimiyeti, Beşeri Coğrafya Ve Dünya Hakimiyeti, Hakimiyet Teorilerinin Değerlendirilmesi ve Geleceği, Jeopolitik Görüşlerin Tahlili, Jeopolitik Görüşlerin 20.Yüzyılda Uygulanışı ve Sonuçları, Ülkelerin Bugünkü Askeri Güçleri, Türkler’in Ve Türkiye’nin Kızılelması; Batı ya da Akdeniz, En Büyük Hedef; Dünya Hakimiyeti, Dünya Hakimiyetinin Geçmişi, Bugünü Ve Geleceği...(1)
Yankılar

Ramazan Özey’in ‘Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi’ adlı eserinin dünyada ve Türkiye’de büyük yankıları olur. Son tepkilerden biri Ermenistan Ulusal Bilim Akademisi’nde Doğu Araştırmaları’nda Türkiyat Araştırmaları Direktörü Ruben Safflastyan’ın bir araştırması. Ruben Safflastyan Californiya Üniversitesi’nde yayınladığı bir raporda, Ramazan Özey’in Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi’ni esas alır.

Ramazan Özey Kimdir ?
Ramazan Özey, 1955 yılında Aydın Bozdoğan’da doğdu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nden 1979 yılında mezun oldu. Aynı fakültede, “Güzelyayla Köyü’nün Coğrafi Etüdü” adlı çalışmasıyla yüksek lisansını yaptı. Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, ‘Dumlu ve Çevresi- Bölgesel Coğrafya Açısından Bir Araştırma’ adlı tezi ile 1985 yılında doktorasını verdi. 1993 yılında doçent, 1999 yılında profesör oldu. Halen Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı’da görev yapıyor. İngilizce biliyor. Prof. Dr. Ramazan Özey’in çalışmalarına www.avsam.org ve www.ramazanozey.net internet sitelerinden ve Marifet Yayınları (0212 5762270) ulaşabilirsiniz.
Aldığı Ödüller
Çağdaş Bilgiler Merkezi’nin 1995 Yılı Onur Ödülü, Gökkuşağı Fikir Ocağı’nın 1995 Yılı Yılın Altın Bilimadamı Ödülü, Çağdaş Bilgiler Merkezi’nin 1997 Yılı Bilim Ödülü, Biruni Bilgi Uzayı (İnternet) Merkezi’nin 1998 Yılı Gold Bilişim Ödülü, Gökkuşağı Fikir Ocağı’nın 1998 Yılı Altın Bilimadamı Ödülü, İbni Sina Web Tasarım Merkezi’nin International Gold Design-1998 Ödülü, Gökkuşağı Fikir Ocağı’nın 1998 Yılı Altın Fikir Ödülü, Tarih ve Medeniyet Dergisi’nin 1999 Yılı Bilim Ödülü, Yesevi 8. Yıl Sevgi ve Hoşgörü Ödülü, Türk Dünyası Araştırmaları Ödülü 2001.
Prof. Dr. Ramazan Özey’in Eserleri: Türkiye Coğrafyası ve Jeopolitiği, Günümüz Dünya Sorunları, Siyasal ve Sosyal Açıdan Türkiye, İslam Dünyası, Dünya Platformunda Türk Dünyası, Çevre Sorunları, Dünya ve Ülkeler Coğrafyası, Jeopolitik ve Jeostratejik Açıdan Türkiye, Ortadoğu, Merkezi Türk Hakimiyet Teorisi, Depremle Uyanmak, Siyasi Coğrafya, İlköğretim Sosyal Bilgiler- 6, İlköğretim Sosyal Bilgiler-7, Ülkeler Coğrafyası, Türkiye Üniversitelerinde Coğrafya Eğitimi ve Öğretimi, Yaşadığımız Dünya, 21. Asrın Ufkunda Türkiye.
KAYNAK
(1)Merkezi Hakimiyet Teorisi -Dünya Hakimiyet Teorileri Ve Merkezi Hakimiyet Teorisi- Marifet Yayınları, İstanbul 2000

Mahmut Çetin mcetin@biyografi.net


mcetin@biyografi.net

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002