Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Medya Sanallaşıyor mu ?


Ofsete geçiş dönemi Babı-âli piyasasında bir devrim oluştururken, dakikalarda yüz binler basan dev makineler gazete trajlarında çok fazla değişiklik meydana getirmedi. Buna rağmen İnternet’in Türkiye'ye gelişiyle birlikte medya ve okuyucu açısından ilginç gelişmeler olmaya başladı. Sanal ortamda gazete okuyucularının sayısının her gün artması medyanın ulaşılabilirlik gücünü arttırdı.

Medya Sanallaşıyor mu ?

Kartelleşen medyamızda özgürlüklerde gittikçe yok olmaya başladı. Medyada var olan bu erozyon yeni bir sektörün doğmasına yol açtı. Özgürlüğü doyasıya kullanan haber siteleri medyayı sanallaştırdı

BAKİ GÜNAY
Gazetecilik emeğin bolca tüketildiği bir meslek. Bu meslekte doğruları yazan gazeteler dokuzuncu köylerine geldiklerinde ya doğruyu yazıp kovulurlardı yada emekli olma günlerini hesap eder patron ne isterse onları yazardı. Basınımızda var olan kartelleşme artık genç gazetecilerin ordan oraya savrulduğu ve susturulduğu bir ortama geldi. Bu ortamda issiz gazeteciler arttı ardından kendilerine ait haber portalları ve siteler açtılar. Bu nesil gazetecilerimiz bir köşeye çekilip kitap yazmaktansa var olan bilgilerini girişimcilikle birleştirip kendi gazetelerini internete taşıdılar. Baskı,matbaa,dağıtım gibi büyük gider kalemlerinin olmaması bu sektörü kısa zamanda büyüttü.Gazeteler hükümet ile girdikleri kredi ilişkilirinden dolayı muhalefet gücünü yitirdiği bir ortamda bu haber siteleri ne yazdılarsa ses getirdi ve bütün bilgi ve dosyalar kısa zamanda internete akmaya başladı.

SKANDALLAR SADECE İNTERNETTE
ABD Başkanı Bill Clinton’un Monica ile olan ilişkisi ilk defa http://www.drudgereport.com adresinden tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’de artık birçok haber ilk önce internet sitelerinde dillenmeye başlandı. Bu özgürlüğü kısa zamanda kendi çıkarları için kullanan sitelerinde olduğu bu sektörde bir kısıtlama halâ da yok. Kafanız birisine kızsa kendinize ait bir site açıp yayına verip yayın yapmanız mümkün. Türkiye dede özellikle kriz sonrasında ortaya çıkan işsiz gazetecilerin ortaya çıkması ile birçok haber sitesi eklendi. Haber siteleri arasından sıyrılıp kendilerine iyi bir okur kitlesi bulabilen portallar aldıkları hitler ile yeni bir sektör oluşturdular.

NET GAZETECİLİGİ
Internet ortamını, büyük bir cadde boyunca karşılıklı uzanmış binlerce dükkanın boy gösterdiği bir alana benzetmek mümkündür. Normalde büyük bir gazete binasının yanına bir bayi bile açamazken, sanal alemde gazetelerin olduğu sokağa sizde kendi net gazetenizi kurabilirsiniz. Bunun yanında çok büyük meblağlarda reklam da alabilirsiniz.(Şu an 1000 tık 1 dolar yapıyor). Net gazeteleri, evinde İnternet bağlantısı olan herkes, çok küçük bir telefon bedeli ile okuyabilmektedir. Mesela bir okuyucunun piyasadaki gazetelerin tümünü günlük olarak satın alması kolay olamadığı halde, İnternet üzerinden, modemin hızına bağlı olarak tüm gazeteleri, neredeyse bir gazete bedeline, günlük olarak, dünyanın her yanından, okuyabilmesi, mümkün hale gelmiştir. Ayrıca çok küçük bir abonelik bedeli ile, bugün dünyanın dört bir yanında yayınlanan ve sayıları neredeyse on binlere yaklaşan gazeteleri İnternet üzerinden okumak mümkündür.

MALiYETİ DÜŞÜK GAZETE
Online gazetecilik dediğimiz dijital gazeteler normal gazetelerden farklı olarak, bir kez sanal ortamda yayınlandıktan sonra, dünyanın her yerindeki İnternet kullanıcıları tarafından okunabilmektedir. Yayıncı açısından okuyucu bin kişi de olsa, bir milyon kişi de olsa, maliyette her hangi bir artış olmamaktadır. Yazılı basından farklı olarak, büyük miktarlarda kağıt ve mürekkep kullanımı, ya da pahalı baskı makineleri gerektirmemektedir. İnternet, okuyucu açısından "enformasyon bombardımanı"nın oluşturduğu şaşkınlık ve "bilgi kirlenmesi" şeklindeki, sakıncalarının yanında olumlu bir teknolojidir. Buna karşılık gazeteci açısından ise, olumlu tarafları olduğu kadar, gerekli önlemler alınmadığı takdirde gelecekte okuyucusunu kaybetmek gibi olumsuz yönler de mevcuttur.

GAZETECI OKUYUCU İLİŞKİSİ
Okuyucu gazetecilerle inter aktif bir ilişkiye geçebiliyor. Yani okuyucu sayfanın hemen altındaki veya üstündeki e.mail adresine tıklayarak, gazeteciye tepkisini anında bildirebiliyor. Belki görünür bir gelecekte yazılı basın tümüyle ortadan kalkmayacaktir; ancak gelişmeler dijital basının giderek daha çok ağırlık kazanacağına işaret etmektedir. Elektronik kütüphaneler sayesinde, saatlerce tozlu raflar arasında zaman kaybetmekten kurtuluyorsunuz ve dünyanın bir başka yerinden bu bilgileri (dökümanları/makaleleri vs.) birkaç dakikada bilgisayarınıza download edebiliyorsunuz. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler yeni standartları belirlerken; dünyanın tamamını "global köy"e çevirmektedir. Artık hangi cografya da olursak olalım, küresel değerleri dikkate almamızı, şart koşmaktadır. Günümüzde İnternet gibi enformasyon teknolojilerinin yaygınlık kazanması ise "online medya" ya da "dijital gazetecilik" diyebileceğimiz yepyeni bir olguyu gündeme getirmiştir.
HİTLER DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR
Türkiyede yayın yapan portalların günlük yüzbin ile beş yüzbin arasında traja sahip Türk gazeteleri somut alandaki trajlarının kaç ta kaçını koruyabiliyorlar. Traj artısında Türkiyedeki Bilgisayar altyapısınında eksikliği düşünülürse net gazetelerimizin trajlarında çok farklı değişiklikler gözüküyor. Şu anda'da Net gazatelerin ellerindeki bilgiler büyük değişiklikler gösteriyor. Günlük hit sayısı ile ana sayfaya giren ziyaretçi sayısı büyük değişiklik gösteriyor. Kimi bir kez aynı gazeteye girerken kimi okuyucu gazetenin tüm sayfalarını ve yazılarını dolaşıp sayfaları açıyor. Dolayısıyla traj konusunda ortaya okuyucu portföyine göre reklam veren şirketler açısından çok değerli olan site ziyaretçi sayısı güne haftaya göre değişkenlik gösterebiliyor.

KUTU
HABER PORTALLARI
www.internethaber.com
www.netpano.com
www.haberturk.com
www.gazeteoku.com
www.habervitrini.com
www.haber3.com
www.haberx.com
www.imedya.com


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002