Kasım 2008

Ö T E S İ

 

11.10.2024 



KİTAP : Mayıs - 2006

Enver Paşa, Nutukları, Makaleleri Bazı Beyanname ve Mektuplar

Dr. Yusuf Gedikli - Ufuk Ötesi Yayınları 

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Dr. Yusuf Gedikli’nin hazırladığı, “Enver Paşa, Nutukları, Makaleleri, Bazı Beyanname ve Mektupları” kitabı da kısa sürede tükendi. Yakın tarihimize ışık tutun bu iki önemli eserin büyük ilgi görmesi, yakın tarihimizin bilinmeyen sayfalarına ilginin ne kadar fazla olduğunu da gösterdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine damgasını vuran üç kişiden birisi olan Enver Paşa’nın ilk defa kendi eserlerinden yararlanılarak hazırlanan eserin kısa sürede tükenmesi de bu konuda ki bilgi eksikliklerinin de ne kadar fazla olduğunu ortaya koydu. Ufuk Ötesi Yayınları olarak yakın tarihimizi aydınlatan kitapların yayınına hız vereceğimizi de buradan müjdelemek isteriz.


Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasındaki Yazar Cengiz Dağcı

Yard. Doç. Dr. Abdülvahap Kara - Ufuk Ötesi Yayınları 

Yard. Doç. Dr. Abdülvahap Kara tarafından kaleme alınan “Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasındaki Yazar Cengiz Dağcı” kitabı bir ay içersinde tükendi. Londra’da yaşayan Cengiz Dağcı’nın da çok beğendiği eserde, 2. Dünya savaşı yıllarında iki cephe arasında kalan ve her iki cephede de çarpışan Türklerin dramı dile getiriliyor. Kitabımız ikinci baskısını yaptı.
Internetten satın almak için tıklayınız.


Tanzimat’tan Bu Yana Hamâsî Türk Şiiri Antolojisi

Fahri Ersavaş - . 

“Çanakkale Geçilmez”, “Kıbrıs Şiirleri Antolojisi” gibi güldesteleriyle, “Kırçiçeği”, “Yüzüncü Yıl’a Şiirler”, “Sularda Yüzen Dallar” gibi şiir kitaplarıyla; şiirleriyle, yazılarıyla, seçkin hocalığıyla, kibarlığıyla tanınan Fahri Ersavaş’ın yıllarını verdiği bu eseri pek çok şairi bir araya getirmesinden başka hiçbir edebiyat kitabında bulunmayan bir özelliğe de sahiptir: “Yazdığı Fransızca şiirlerle Türkiye’nin adını Fransa’da duyuran ‘Mahmut Edip Ayel’in, 1938 yılında Fransa’da yapılan bir şiir yarışmasında birincilik kazanması…” Hayat hikâyeleriyle, eserleriyle tanıtılıp şiirlerine de yer verilen şairlerimizden bazıları şunlar: Namık Kemal, Abdülhak Hâmid Tarhan, Tevfik Fikret, Ali Ekrem Bolayır, Rıza Tevfik Bölükbaşı, Süleyman Nazif, Mehmed Emin Yurdakul, Mehmed Akif Ersoy, Samih Rıfat, Ziya Gökalp, Fâik Âli Ozansoy, Dr. Rıza Nur, Celâl Sahir Erozan, Yahya Kemal Beyatlı, Ömer Seyfeddin; Mithat Cemal Kuntay, Emin Bülent Serdaroğlu, M. Edip Ayel, Orhan Şaik Gökyay, Necmettin Halil Onan, Arif Nihat Asya, Nihâl Atsız, Basri Gocul, Dilaver Cebeci, Yetik Ozan, Yavuz Bülent Bâkiler. (0216/360 78 18).


Üniversiteler İçin Türk Dili

R. Selçuk Uysal - . 

Türkçe, bizim anan dilimiz. Onunla düşünüyor, onunla anlaşıyoruz. Pek çok dil bilinse bile, insan ana dili ile düşünür. Düşünebilmek içinse, kelimelere ihtiyacımız vardır. Alain’in dediği gibi insan kelimelerle düşünür. Hangi mesleğe sahip olursak olalım, bunu insanlar arasında gerçekleştireceğimiz açıktır. İnsanların birbirleriyle iletişim kurmaları, anlaşmaları vasıtası ise, dildir. Bu yüzden dili iyi bilmek ve kullanmak, insanlarla münasebetlerimizin iyi olması için bize kolaylık sağlar. “Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlamayan tabii bir vasıta, kendisine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişmesini sürdüren canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli anlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş sosyal bir müessesedir.” Ancak, elbette bizim özellikle kastettiğimiz dil, sosyal mamada konuşarak insanların anlaşmasını sağlayan dildir. Bu manadaki dilin ayrıca başka özellikleri de vardır. Önce bu manadaki idilin bir takım kuralları vardır. Gelişmesi, değişmesi bu kanunlar çerçevesinde olmaktadır. Dil, biyolojik manada olmasa bile canlı bir varlıktır. Aynı dili konuşan fertler arasında adeta bir antlaşma, bir sözleşme yapılmış gibidir. Bu insanlar, belli kavramları, belli nesneleri belli sözlerle karşılarlar. Temelinde sesler bulunan bu canlı varlık, toplumla fertlerini birbirine bağlayan bir kurumdur.


*

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002