Kasım 2008

Ö T E S İ

 

10.10.2024 



KİTAP : Şubat - 2006

Türk Sağı Sözlüğü

Hüdavendigar Onur - Bilgeoğuz Yayınları 

Araştırmacı yazar Hüdavendigar Onur, geniş bir çalışma alanı seçmiş kendine… Türk sağında yer alan kişi, kurum, dergi veya gazete gibi akla gelebilecek tüm isimler hakkında açıklayıcı bilgiler sunarak gelecek kuşaklara rehber bir kitap hazırlamış. Sağ, deyince Türkiye’de öylesine geniş bir yelpaze akla geliyor ki Onur’un bu işi bütün detaylarıyla yapıp yapamadığını, doğrusu insan merak ediyor… Ancak kitabı karıştırınca hemen hemen hiçbir kişi ya da kurumu atlamadan ele almaya çalıştığını gururla görüyoruz. Neden gururla?.. Çünkü bir arkadaşımızın mümkün olanı yapmaya çalışması takdire değerdir. Mümkün olanın dışında kalanı kim yapabilir ki?.. Hüdavendigar Onur, Bilgeoğuz yayınlarından çıkan kitabında “sağ” olarak bilinen hemen her konuda kısa da olsa açıklamalar yaparak aydınlatma görevini yerine getirmiş. Elbette böylesine geniş bir çalışmanın kimi eksikleri olacaktır ancak Hüdavendigar Onur’un iyi niyetli çabalarının olumlu desteklerle süreceğinden ve yeni çalışmalarının olacağından eminiz. Türk Sağı için ansiklopedi niteliği taşıyan bu önemli eserin her kütüphanede bulunması gerektiğine inanıyoruz.


Türkistan: İki Dünya Eşiği

Erdoğan Aslıyüce - Yeni Avrasya Yayınları 

Hoca Ahmet Yesevi Vakfı başkanı Erdoğan Aslıyüce’den önemli bir kitap daha…Erdoğan Aslıyüce, gidebildiği her yeri en ince detayına kadar anlatmakta mahirdir. Gidemediği yerler hakkında ise bulabildiği bütün bilgileri de topladığından çoğu kişiye ilgisiz gibi görünen ama Türk tarihini bütün bağlantılarıyla açıklayan bilgileri okuyucularına sunar. “Türkistan: İki Dünya Eşiği” kitabında da öyle yapmış Aslıyüce… 12 gün süren Kazakistan gezisinde 10 gününü Hoca Ahmed Yesevi’nin kenti Türkistan’da geçirmiş. Bu kutlu mekânın havasından olacak, sadece Hoca Ahmed Yesevi’yi değil tüm Türkistan’ı bütün alp ve erenleriyle birlikte kentsel dokusuyla birlikte tanıtma çalışması yapmış… Namık Kemal Zeybek’in Ahmet Yesevi Vakfı’nın davetlisi olarak gittiği Kazakistan’da Türk-Kazak Üniversitesi’ni de gezen Aslıyüce burayı da ayrıntılarıyla tanıtmayı ihmal etmemiş. Yine de alışkanlığının ağır basmasıyla kitabın büyük bir bölümünü Zeybek’le gezdiği kutlu kişilere ayırmış… Kitabın dilinin kıvraklığı, bir çırpıda okunabilecek kadar zevkli sunulmuş tarihi bilgiler, okuyanı sıkmadan sürükleyip götürüyor. Bize de eline sağlık Erdoğan Aslıyüce demek düşüyor.


Teşkilat'ın Silahşoru Yakup Cemil

İlyas Kara - Kum Saaati Yayınları 

Yakup Cemil… Birileri tarafından unutturulmaya çalışılan vatan sevdalısı bir yiğit… Attığını vuran bir silahşor… Teşkilat-ı Mahsusa’nın kilit adamlarından… 42 yıllık hayatı boyunca Makedonya’dan Kafkasya’ya hep Devlet hizmetinde koşan bir görev ve ideal adamı… Ne yazık ki öptüğü elin tokadını yemiş, dahası hizmetlerinin karşılığını göremediği gibi hazin bir sonla bu dünyaya veda etmiştir Yakup Cemil… Bu kitapta Yakup Cemil’in soluk kesen macerasını, bulacaksınız… İşte size nesillerimize örnek olarak sunabileceğiniz bir kahraman…


Mehseti

Kemale Ağayeva - - 

Kemale Ağayeva, Nahçıvan doğumlu bir Azerbaycan şairesidir. Harici Diller Enstitüsününün Fıransızca bölümünü bitirmiştir. 12 yaşından itibaren şiir ve manzum piyesler yazmaya başlamış, 1958 yılında Azerbaycan Yazıcılar Birliğine üye kabul edilmiştir. Şu ana değin 10 kitap, 15 manzum tiyatro eseri yazmıştır. Ayrıca bir çok makale kaleme almış ve Fıransızcadan tercümeler yapmıştır. Bir müddetten beri İstanbulda yaşayan Kemale Ağayeva, manzum piyeslerinin bir kısmını Mehseti adlı bir kitapta toplamıştır (Bakü 2001, İstanbul 2002, 418 s.). Mehseti veya Mehseti Gencevi, 12. asırda Gencede doğmuş bir Azerbaycan kadın şairidir. Ağayevanın kitabında Mehseti, İsmet, Apardı Seller Saranı, O Bizim Dağların Oğludur, Sırlı Sözler, Unutulan Sözler, Göyçek Fatma adlı manzum tiyatrolar yer almaktadır. Kemale Ağayevanın diğer bir kitabı ilahi ve naatlerini topladığı Bir Gül Kimi adını taşımaktadır (İstanbul 2003, 120 s.). Kemale Ağayevaya sağlıklı ve bol mahsullü yıllar diliyoruz.


*

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002