Kasım 2008

Ö T E S İ

 

8.12.2024 



KİTAP : Aralık - 2004

Bilim Nereye Koşuyor?

Kemal Çiftçi - Nesil Yayınları 

Gazetemizin yazarlarından Kemal Çiftçi’nin, “Bilim Nereye Koşuyor” isimli kitabı yayınlandı. Kitapta bilim dünyasından bir buket sunuluyor. Ancak bu eser, akademik bir çalışma olmadığı için, burada teoriler yok. Sadece bazı teorilerin gerçek hayatla kesişimleri var. Özellikle geri kalmışlığımızın izahı, batının bize bakışı, eğitim meselemizin çözümü, üniversite-sanayi işbirliği gibi konulara ışık tutan kitapta, bir takım güncel sorulara da cevap aranıyor. Mesela; teknolojiden korkulur mu, bilgisayarlar düşünebilecek mi, doğal kaynaklar tükenecek mi, nükleer enerjiden korkmak gerekir mi, insan kopyalanabilir mi? Nesil Yayınlarından basılan kitapta ilgi gekici görüşlere yer veriliyor.


Tatar Atasözleri yayınlandı

Doç.Dr. Mustafa Önem - İdil Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma(İUTKY) Derneği  

İdil Ural Türkleri Kültür ve Yardımlaşma(İUTKY) Derneği tarafından “Tatar Atasözleri”kitabı yayınlandı. Dernek Başkanı Atilla Küntüz eseri yayınlamaktaki amaçlarının bugünkü nesile ve gelecek nesile, geçmişin deneyim ve tecrübelerini aktarmak olduğunu söyledi. Küntüz, binlerce yıllık tarihimizden sözülüp gelen Atasözlerinin Türk neslinin hafızasından hiçbir zaman çıkmaması gerektiğine işaret etti. Kitabı hazırlayan Doç.Dr. Mustafa Önem, Türk Dünyasında tarih, kültür, dil ve coğrafya olarak İdil Ural Bölgesi ve bu bölgenin Kazan Tatar Türkçesi ile yazılmış zengin ve çeşitli olan yazılı ve sözlü edebiyatları bulunduğunu söyledi. Eserin bu zenginlikleri göstermesi açısından önemli olduğuna da dikkat çekti. Doç. Dr. Mustafa Önem; Huca Bediî’nin derlediği ve Tatar Türklerinin halk bilgeliğini yansıtan bu sözlerini tekrar yayınlamış olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. “Ak bükenni çatır dime, küçmeliğe utır dime (Ak kötüğe çadır deme, göçebeye otur deme) Kitapta bulunan 1200 atasözünde yer alan kelimelerden oluşan 1372 maddelik “sözlük” de bulunuyor.


AVŞAR TÜRKMENLERİ KİTABI

Adnan Menderes KAYA - Geçit Yayınları 

Tarihçi Adnan Menderes KAYA’nın , 15 yıllık bir emeğin ürünü olan kitap, Avşarların tarihi konusunda bu zamana kadar yazılan en kapsamlı ve bilimsel bir eser durumunda olup çok büyük ilgi gördü. İlk defa kamuoyuna sunulan bir ek ilginçtir. Kayseri Tomarza Dadaloğlu’ndan (Taf-Özlüce) Rahmetli Beşir ÖNDER’in arşivinde aldığımız Avşar Önderbeyleri’nin arması orijinalitesi bakımından alanında ses getirdi. Armada bir erkek ve kadın karşılarında ise bir at ve BOZKURT, ellerinde dünya, kaf dağları ve Zümrüdüanka kuşu bulunmaktadır. Geçit Yayınları tarafından basılan kitabı isteme adresi: Dadaloğlu Derneği, Sivas Cad. Belediye Blokları Papatya Apt.No:4 KAYSERİ Tel: 0352.2220571 www.avsarlar.org


Eski Safranbolu Hayatı

Sadi Yaver Ataman’ın - Gürmen Grup 

Büyük kültür ve sanat adamı, verimli bir yazar, örnek bir hoca olan rahmetli Sadi Yaver Ataman’ın Safranbolu’yla ilgili yazıları, öğrencilerinden Süleyman Şenel tarafından bir karınca sabrı ve bir kuyumcu titizliğiyle toplanıp kitaplaştırılmış bulunuyor. 390 sayfalık büyük boy eserde bazılarının notası bulunan 80 Safranbolu türküsü yer alıyor. Hoca’nın, bazı sanatçıların ve Safranbolu görüntülerinin fotoğrafları da bulunuyor. (Daha fazla nota konsaydı, Hoca’nın birkaç resmine daha yer verilseydi, iyi olurdu!..) demekten kendimizi alamıyoruz. Redaksiyonunu yayın danışmanlarımızdan Aydil Erol’un yaptığı, baskısını Canyiğit Ajans’ın gerçekleştirdiği, masraflarını Gürmen Grup’un üstlendiği Eski Safranbolu Hayatı, “Gürmen’in ilk kültür yayını” ve bir vefa örneğidir… Bulmacalarda sık sık “Bir Safranbolu türküsü” olarak sorulan “Amani”nin “Bir giderim beş arkama bakarım” olduğunu öğrendik. Kerkük türküsü olarak bildiğimiz “Mahpusane içinde üç ağaç incir”in “cennet vatan”ın bu şirin beldesinde de bulunduğunu görünce, Türk kültürü denilen o uçsuz bucaksız ummanın enginliğine, zenginliğine, yaygınlığına ve görkemine bir yol daha inandık. Sadi Yaver Ataman hocanın hatırasına saygı gösteren, eserlerine sahip çıkan vefakâr insanları Ufuk Ötesi olarak gönülden kutluluyor, Gürmen’in yayınlarının devam etmesini diliyoruz.


*

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002