|
|
|
KİTAP : Ocak - 2007
|
|
Kazakistan’ın Yeniden Doğuşu
Doç. Dr. Abdülvahap Kara
- Ufuk Ötesi Yayınları
Doç. Dr. Abdülvahap Kara’nın hazırladığı “Kazakistan’ın yeniden doğuşu” Ufuk Ötesi yayınları arasından çıktı. Türk Dünyası’ın en önemli coğrafyalarından birisi olan Kazakistan’ı bağımsızlığa götüren 1986 Aralık olaylarıyla ilgili en detaylı çalışmadır.
Kazakistan son yıllarda Orta Asya’nın yükselen yıldızı olarak ortaya çıktı. Özellikle ülkenin lideri Nursultan Nazarbayev gerek devlet yönetimi ve gerekse ortaya attığı fikirlerle dikkatleri üzerinde toplamaktadır. Kazakistan’ın XXI. yüzyılda yakaladığı bu gelişme ve ülke yönetiminde Nazarbayev gibi deneyimli bir siyasetçinin bulunması tesadüf değildir.
Bu durum, Sovyetler Birliği’nin en yüksek yönetim organı Politbüro’ya kadar yükselmeyi başaran ve Komünist Partisi I. Sekreteri olarak 22 yıl boyunca Kazakistan’ı idare eden Dinmuhammed Konayev’in çalışmalarının sonucudur. Kremlin’in son patronu Gorbaçov Kazakistan’ın millî yükselişini tersine çevirmek için 1986 Aralıkta Konayev’i görevden alarak yerine Rus asıllı Gennady Kolbin’i tayin etti
Ancak, hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı ve Kazak gençleri bu karara karşı ayaklandı. 17-18 Aralık 1986 günleri Almatı’da meydana gelen başkaldırıyı Sovyet güçleri şiddetle bastırdı.
Ardından Moskova, gizli Tipi Operasyonu’nu devreye soktu. Akıl almaz yöntemlerle Kazaklar kendi ülkelerinde sindirilmeye çalışıldı. Buna karşı, Kazak aydın ve siyasetçilerinin var oluş mücadelesi başladı. Bu müthiş mücadelenin sonucunda, Kremlin Kolbin’i geri çekmek ve yerine Konayev’in liderliğe hazırladığı Nazarbayev’i tayin etmek zorunda kaldı.
Aralık Olayları sadece Kazakistan’ın değil, Sovyetler Birliği’nin de kaderini belirledi. Bundan sonra, Gürcistan, Azerbaycan ve Baltık ülkelerinde millî hareketler ortaya çıktı ve sonuçta 1991’de Sovyet İmparatorluğu çöktü. Bu kitap, Kazak Türkleri’nin bir dönemi kapatıp yeni bir dönemi başlatan Aralık Olaylarının az bilinen gerçeklerini belgelere dayalı olarak Doç. Dr. Abdulvahap Kara’nın akıcı bir üslubuyla kaleme alınmıştır.
İsteme Adresi: Ufuk Ötesi Yayınları, Alemdar Mh. Molla Fenari Çıkmazı, Nu: 16-18 Cağaloğlu/İstanbul...
|
|
Tozlu Zaman Perdesinde KIRIM KARAYLARI
Yard. Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak
- Türkistan ve Azerbaycan Araştırma Merkezi Yayınları
Türk dünyasının sınırlarının tespiti yolundaki çalışmalarda, yok olmaya yüz tutan ve tarihleri trajedilerle dolu olan Türk soylu halkları da şüphesiz dikkate almak gerekmektedir. Türkiye Türklerince Sovyet sonrasına kadar çoğunlukla adları dahi bilinmeyen Karay, Urum, Kırımçak, Gregoryan Kıpçak, Kereşin, Lüvov Tatarları gibi Türk soylu haklar üzerine yapılan çalışmalar sevindirici bir biçimde çoğalmaktadır. Yapılan bu çalışmalar bağlamında ortaya konulan son eser gazetemiz yazarlarından Yard. Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın Türkistan ve Azerbaycan Araştırma Merkezi (SOTA) yayınları arasından çıkan Tozlu Zaman Perdesinde Kırım Karayları adlı çalışması olmuştur.
Hıristiyan ve Musevi Türkler üzerine yaptığı çalışmalarla Türkoloji sahasının önemli bir eksiğini tamamlayan ve Kırım sahası uzmanı olarak değerlendirebileceğimiz araştırmacının, daha öncesinde de Gagavuz Masalları (Trabzon 2003), Ortodoks Türkler-Urumlar (Ankara 2005), Gregoryan Kıpçak Dil Yadigarları (İstanbul 2006), Kırımçaklar (Hollanda 2006) adlı çalışmaları yayımlanmıştı.
Kırım Karayları, Hazar Kağanlığının bakiyeleri olup, bugün için yoğunluklu olarak Ukrayna, Rusya, Fransa ve Litvanya gibi ülkelerde yaşamaktadırlar. Dinleri Yahudiliğin bir mezhebi durumunda olan bu Türk topluluğunun anayurtları Kırım’dır. Her fırsatta Türk soylu olduklarını dile getiren Kırım Karayları, Yahudilerle etnik ve dini konularla anlaşamazlar.
Erdoğan Altınkaynak bu kıymetli çalışmasına Kırım Karayları hakkında kapsamlı bilgiler vererek başlamıştır. Karayların Kırım’a ilk gelişleri, iskan noktaları, dinleri, Yahudilikten ayrılan tarafları ve ibadethaneleri konularında bilgilerle devam etmiştir. Çalışmanın diğer bölümlerinde Kırım Karaylarının yaşam tarzları ve sosyal yaşam alanları ele alınmıştır. Altınkaynak, bir medeniyetin bulunduğu yerdeki imzası olarak değerlendirilebilecek olan mimari unsurlarını Çift Kale özelinden hareketle tanıtmaya çalışmıştır. Araştırmacının Kırım Karaylarının günlük yaşamlarına dönük verdiği bilgiler de ortaya koymaktadır ki, yemek ve giyim gibi alanlarda Anadolu Türklüğü ile Kırım Karayları arasında büyük paralellikler vardır.
Çalışmanın önemli bir bölümünü Karayların hayatın geçiş dönemleri (doğum-düğün-ölüm) ile ilgili inanış ve uygulamaları ile sözlü kültür hazineleri teşkil etmiştir. Türkiye Türkleri ile Kırım Karaylarının günlük yaşama dönük uygulamalarındaki paralelliklere sözlü kültür unsurlarındaki paralellikleri de eklemek gereklidir. Kitapta yer alan masalların ve türkülerin önemli bir kısmının varyantlarına Anadolu sahasında da rastlıyoruz.
Kitap kapsamlı bir alan araştırması sonucunda elde edilen malzemeler kapsamında hazırlanmıştır. Bu sebeple tanıtıcı ve açıklayıcı bilgilerin yanı sıra çok sayıda metni bünyesinde barındırması itibariyle Türklük bilimi araştırmalarına malzeme temin edilmesine de katkıda bulunmuştur.
Ön Asya’da gün geçtikçe hız kazanan paylaşım mücadeleleri içerisinde Türkiye’nin oynayacağı rol maalesef meçhuldür. Hıristiyan ve Musevi Türk halkları üzerine oynanan oyunlar ve uygulanan politikalar da dikkate alındığında Türk dış siyasetinde bugüne kadar dikkat çekemeyen bu Türk soylu halklar, sabırsızlıkla Türkiye’nin ilgisini ve iltifatını beklemektedir.
Türk kimliğinin tahribata uğratılması konusunda çabalar hızla sürerken, kültürümüzün farklı coğrafi ve dini çevrelerde ne denli çeşitli ve zengin olduğunu bir kez daha ortaya koyması itibariyle Erdoğan Altınkaynak’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Kitaplar için iletişim adresi:
Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü – Giresun
Tel.: 0532 3968883 – 04542161255 (196)
El-mek: erdelel@yahoo.com – altinkaynako@mynet.com
Mustafa AÇA
|
|
Sevgi Kırıntıları Arıyorum Yollarda
Ömer Osman Erendoruk
- Çağrı Yayınları
Bulgaristan’da, 60’lı yılların ortalarında yayınlanan ilk iki kitabıyla edebiyat dünyasına adım atan Ömer Osman’ın, Türkiye’de Erendoruk soyadı ile şiir, hikâye, roman, araştırma, piyes, mektuplar ve hatıralardan oluşan yirmi bir kitabı yayınlandı. Gazetemizin Bulgaristan temsilcisi gazeteci-yazar Mehmet Türker’in editörlüğünde, Çağrı Yayınları’ndan çıkan “Sevgi Kırıntıları Arıyorum Yollarda” (hatıralar) baskıdan çıkmak üzereyken, geçen yıl 19 Ekimde-Kadir Gecesi’nde-Hakk’ın rahmetine kavuşan Erendoruk’a 21. kitabını görüp eline almak nasip olmadı.
1989 yılında İstanbul’a yerleşen Erendoruk, hatıralarında, Bulgaristan’da Jivkov dönemini, kendi ifadesiyle; “Gökyüzünden yağmur yerine nefret yağan, toprağından ot yerine nefret, gazap, kin biten Bulgaristan denilen o cehennemi” yazdı. Jivkov’un totaliter rejimini, mahkûm olduğu Eski Zağra Cezaevi’ni, altı ay kaldığı Belene Ölüm Kampı’nı ve sürgündeki yıllarını, Türkiye’ye adım attığı an yaşadığı mutlu anlarını, Bâbıâli’de eserlerini yayınlayacak gazete ve yayınevi bulamayınca çektiği acıyı yazdı. Çok sevdiği ay-yıldızlı bayrağın altında T.C.’nin millî eğitim ordusunun bir neferi olarak öğretmen olduğu ilk günün ilk dersindeki mutluluğunu, İstanbul sokaklarındaki ilk intibalarını yazdı.
İsteme: 0212-222 07 36, İstanbul
|
|
Karate-Do Kihon’dan Kumite’ye Geçiş
Hakan Alpay
- .
Şampiyon siporcumuz Hakan Alpay’ın kaleme aldığı bu kitabın kolay anlaşılır bir dili var. Konunun yabancısı olanların bile rahatça anlayabileceği bir özelliğe sahip. “Hakkı Koşar’ın düşünceleri”ni açıkladığı eserde, Hakan Alpay başarılarının sırlarını (yalnız siporculara değil, herkese yararlı olabilecek sırlarını) şöyle sıralıyor: “Öğrenmek, çalışmak ve eğitim, eğitim, eğitim… Rakiplerimden hiç korkmadım, çekinmedim, ama temkinli davrandım… Kuralları hakemlerden bile daha iyi bilir duruma geldim. O bakımdan yapacağım tekniğin karşılığında alacağım puan hesabını her zaman yapmışımdır… Herkesten bir şey öğrendim, öğreniyorum ve öğrenmeye devam edeceğim.” SV Reklâmcılık, Yayıncılık ve Fuarcılık Hiz. Ltd. Şti. Cemal Nadir Sokağı, Akşam Hanı, Nu. 13, K.2, Cağaloğlu/İstanbul,( tel: 0212/511.76. 30-513.75. 82.)
|
*
|
|
|
|