Türk Eğitim Sen okulların açılmasına kısa bir süre kala, bir öğrencinin okula başlama maliyetini hesapladı. Araştırmaya göre, ana sınıfına başlayacak bir öğrenci için 38, ilköğretim birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için 37, genel liseye başlayacak bir öğrenci için 40 ve meslek lisesine başlayacak bir öğrenci için 36 ayrı kalemde masraf yapılması gerekiyor.
Türk Eğitim Sen’in yaptırdığı araştırmaya göre şu sonuçlar ortaya çıktı. İlköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 387.78 YTL ile 1.224,85 YTL arasında değişmektedir. Çocuğunu ilköğretime yeni kayıt yaptıracak aileler de, en az 489.58 YTL, en fazla 1.807.61 YTL harcama yapacaktır.
Ortaöğretim çağına gelmiş çocukları bulunan ailelerin yükü daha da artacaktır. Genel liseye başlayacak bir öğrencinin ailesine maliyeti 613.78 YTL ile 2.223,14 YTL arasında değişmektedir. Meslek lisesi öğrencisinin eğitim-öğretime hazır bir şekilde başlayabilmesi için de 621.28 YTL ile 2.213.88 YTL arasında masraf yapılması şarttır.
İKİ ÖĞRENCİNİN OKUL MASRAFI
Bir velinin, biri anasınıfı diğeri ilköğretim olmak üzere iki çocuğunu okula gönderebilmek için 877.36 YTL ile 3.032,46 YTL masraf yapması gerekmektedir.
Yine veli, biri ilköğretim diğeri genel lisede olmak üzere iki çocuğunu okula gönderebilmek için de 1.103,36 YTL ile 4.030,75 YTL arasında harcama yapacaktır. Şayet aile bir çocuğunu genel lisede, ötekini meslek lisesinde okutacaksa cüzdandaki yangın daha da artacaktır. Zira bu ailenin yapacağı masraf, 1.235.06 YTL ile 4.437.02 YTL arasında değişecektir.
Okul masrafları ne yazık ki dar gelirlinin cebindeki yangını daha da artırmaktadır. Çocuklarını okutmak için büyük güçlük çeken, her türlü fedakârlığı yapan ebeveynler kimi zaman bu masraflara yenik düşmektedir.
Binlerce YTL’yi bulan okul harcamaları yüzünden kimi aileler, çocuklarını okula göndermekte zorluk yaşamakta, hatta okula gönderememektedir. Üstelik yıl içinde alınan karne parası, tebeşir parası, spor parası gibi adlar altında toplanan paralar veliyi canından bezdirmektedir. Bütün bunlar göz önüne alındığında çocuk okutmanın zor bir zanaat olduğu görülmektedir.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yaptırdığı araştırma ile bilgi verdikten sonra şunları söyledi: “Bu vesileyle 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılının eğitim camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyor, ders sıralarındaki yerini alacak öğrencilerimize de başarılar diliyoruz” dedi.