|
|
|
Şenlendi Türk Eli
|
Kastamonu’da yapılan 12. Türk Dünyası Günleri bu yıl da dopdolu geçti. Kastamonu Belediyesi’nin ev sahipliğinde 1997 yılından beri gerçekleşen Türk Dünyası Günleri, bu yıl da büyük bir coşku içersinde kutlandı. |
250 milyonluk büyük Türk Dünyasının zengin motiflerinin geçidine dönen törenler, seyircileri adeta büyüledi.
Bu yıl 12.si kutlanan Kastamonu ‘Türk Dünyası Günleri’ 23 – 25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Kastamonu Belediyesi’nin hazırladığı etkinlikler yerel halkın ve yurdun dört bir yanından gelen vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. Etkinlikler çerçevesinde; resim ve fotoğraf sergileri, konserler, panel ve açılışlar yapıldı. İl dışından gelen misafirlerin de unutulmadığı etkinliklerde Kastamonu’nun tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtıldığı bir kültür gezisi düzenlendi.
23 Ağustos sabahı Mustafa Kemal Atatürk’ün Kastamonu’yu ziyaret edişi ve Şapka ve Kıyafet İnkılâbı’nın 83. yılı dolayısıyla yapılan kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ve Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk bırakarak birer konuşma yaptılar. Konuşmasında Atatürk’ün modern Türkiye’sinin inşasında Şapka ve Kıyafet İnkılâbı’nın ne denli önemli olduğunu vurgulayan Turhan Topçuoğlu, her devirde olduğu gibi bugün de Türkiye’ye karşı art niyetlilerin olduğunu, bu art niyetlilerin ise milletçe birlik olunarak bertaraf edilebileceğini söyledi.
Konserler coşturdu
Etkinlikler kapsamında Kastamonu Belediyesi tarafından düzenlenen konserlerde şarkıcı Murat Boz ve Gülben Ergen sahne aldı. 23 Ağustos akşamı Belediye Meydanı’nda gerçekleşen ve büyük bir coşkunun hâkim olduğu konsere binlerce kişi katıldı. Murat Boz ve Gülben Ergen bu etkinliğe ev sahipliği yapan Kastamonu halkına ve diğer illerden gelen misafirlere müzik ziyafeti verdi.
Kastamonu’ya yeni hizmet binası
Etkinliklerin ilk gününde Kastamonu Belediyesi’nin yeni hizmet binası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katıldığı bir törenle açıldı. Birçok Kastamonulunun da hazır bulunduğu açılış töreninde bir de konuşma yapan Bahçeli; görkem, kalite ve estetik yönünden Kastamonu’ya uygun olan bu yapıyı şehre kazandırdığı için Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür etti ve “Rüşvet, yolsuzluk, adam kayırmacılık ve rant avcılığı toplumları çürüten ve yok eden kanser hücreleri gibidir. Ülkemiz maalesef bazı dönemlerde bu hastalıkla fazlaca karşılaşmıştır ve hala kurtulamamıştır. Oysaki bu hastalığı topluma bulaştırmaya kalkışanlara karşı ne milletimizin ne de idarecilerimizin, siyaset kurumlarımızın asla göz yummaması gerekmektedir” dedi. Törenlere Kastamonu MHP Milletvekili Mehmet Serdaroğlu da katıldı.
Sorunlar masaya yatırıldı
‘Türk Dünyası Günleri’nin ikinci gününde ‘Türk Dünyasının Meseleleri’ konulu bir panel düzenlendi. Oturum başkanlığını gazetemizin sahibi ve başyazarı Kemal Çapraz’ın yaptığı panelde gazeteci-yazar Bahtiyar Sipahioğlu, Kazak kökenli Doç. Dr. Abdülvahap Kara, Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu ve Kırım kökenli Yrd. Doç. Dr. Giray Saynur Bozkurt tebliğlerini sundular. Panel öncesinde düzenlenen ödül töreninde Ufuk Ötesi Gazetesi de Türk Dünyası’na yapmış olduğu hizmetlerden dolayı ödül aldı. Ayrıca TRT’de yayınlanan Gönülden Gönüle programına da Kastamonu Belediyesi ödül verdi. Ödülü programın danışmanı İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Halk Musikisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Süleyman Şenel, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu’nun elinden aldı. Ödül töreninden sonra panele geçildi. Bahtiyar Sipahioğlu sunduğu tebliğde Kosova’da mevcut olan Türk varlığından dün ve bugün Türklerin Balkan coğrafyasında yaşadığı sorunlara, bu topraklarda Türk kimliğinin nasıl yok sayılmaya çalışıldığına ve Türklüğün tekrar canlandırılması için yapılan çalışmalara değindi. Sipahioğlu’nun tebliğini sunmasından sonra söz alan Doç. Dr. Abdülvahap Kara da Türk Coğrafyasında ortak bir tarih bilincinin oluşturulması için neler yapılması gerektiğine dair bir konuşma yaptı. Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı olan Yrd. Doç. Dr. Yakup Hacıömeroğlu ise Türk Coğrafyası’nın başta ilim olmak üzere her konuda birlik olması gerektiğine dair hazırlamış olduğu tebliğini sundu. Kendisi de bir Kırım Türkü olan Yrd. Doç. Dr. Giray Saynur Bozkurt ise tebliğinde Kırım meselesine değinip, Kırım’ın kültürel ve sosyo-ekonomik sorunlarına değindi.
Başkurtlara büyük alkış
Çok geniş bir coğrafyada hüküm süren Türk Dünyası’nı birbirine yakınlaştırmak gibi önemli bir hizmeti de gerçekleştiren ‘Türk Dünyası Günleri’ni bu sene de Başkurdistan’dan gelen Türk ekibinin katılımı renklendirdi. Kışla Parkı’nda yapılan gecede sahne alan Başkurtlar, seslendirdikleri şarkılar ve sergiledikleri halk oyunu gösterileriyle geceye katılan izleyicilerden yoğun ilgi gördüler. Karşılaştıkları ilgi ve sevgiden oldukça memnun kalan Başkurtlar, böyle bir etkinlikte yer aldıkları için oldukça mutlu olduklarını söylediler. Urallardan gelen misafirlerine oldukça sıcak davranan Kastamonulular, gösteri sonunda geleneksel kıyafetleriyle izleyicilerin karşısına çıkan Başkurt ekibiyle fotoğraf çektirmek için sıraya girdiler. Gecede sahne alan Muhlis Topçu, Erdal Beyazgül, Ahmet Coşkun ve Ozan Ahmet Taşkın da seslendirdikleri eserlerle geceye renk kattılar. Gecede yapılan havai fişek gösterisi ise büyük küçük herkesin beğenisini topladı.
Sergiler göz kamaştırdı
Etkinlikler çerçevesinde yer alan fotoğraf ve resim sergileri katılımcıların ilgisine sunuldu. Özcan Tekin, Hüseyin Bulut, Yıldız Asangali, Astar Momunbek, Enver Ahmet Kulov ve Ramiz Netovkin’in eserlerinin yer aldığı ‘Avrasya Kültür ve sanat Birliği Resim Sergisi’ büyük beğeni topladı. Açılışını Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun, Kastamonu Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu’nun ve Kastamonu milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun yaptığı ‘Anadolu Ajansı Atatürk Fotoğrafları Sergisi’ ise bir diğer önemli etkinlik oldu. ‘Tükenen Değerlerimiz’ adlı fotoğraf sergisinde ise Mehmet Demirbaş’ın kaybolmaya yüz tutmuş yöresel el sanatları ve meslekler üzerine yapmış olduğu fotoğraf çalışmaları yer aldı. Etkinliklerin son gününde Kastamonu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen sünnet şöleninde ise birçok aile çocuklarını sünnet ettirme şansını buldu. Etkinlikler boyunca Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden gelen konuklar tarihi bir yapıya sahip olan Osmanlı Sarayı’nda ağırlandı. Atatürk’ün de Kastamonu’ya geldiğinde kaldığı tarihi binanın güzelliği de davetlileri büyüledi. Etkinlikler boyunca Kastamonu’da bulunan konuklara şehrin tarihi mekanları da gezdirildi.
12. Kastamonu Türk Dünyası etkinlikleri çerçevesinde Nasrullah meydanında açılan kitap çadırında Türk Dünyası ile ilgili önemli eserlerin okuyucularla buluşması sağlandı.
|
Bu haber 3198 defa okundu.
|
Merve Onkök : 2008 / 09
|
|
|