Kaderin cilvesi
Ukrayna’nın Zaporojye ilinin Vilnyansk ilçesinde 20 numaralı cezaevinin yöneticileri tarafından tutuklulara karşı keyfi ve olumsuz davranışlarda bulunulduğu ihbarı üzerine KTMM Başkanı ve Ukrayna İnsan Hakları ve Halklararası İlişkiler Komitesi Üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun inisiyatifi üzerine cezaevine gidildi. Yine Kırımoğlu yönetimi ile hareket eden komisyonda Ukrayna Verhovnaya Radası (Parlamento) Bölgeler Partisi'nden milletvekili Eduard Pavlenko ve Ukrayna Verhovnaya Radası İnsan Hakları generali S.Kurdyuk katıldı. KTMM’den gelen açıklamaya göre; komisyon, 12 Haziran günü cezaevine giderek kapsamlı bir denetim yaptı. Cezaevi yönetimi ve tutuklular ile ayrı ayrı görüşüldü. Komisyon, tutuklu hücrelerini, cezaevi üretim alanını, yemekhane ve diğer kısımları kontrol etti, tutuklular ile konuştu. Kırımoğlu, Kırım Tatar mahkumleri ile ayrı bir görüşme yaptı. Bunların arasında Rus girişimcisi tarafından kışkırtılan kavga sonucunda Sudak mahkemesi tarafından mahkum edilen Celal Cirikov da vardı. Cirikov’un davası yakın zamanda Ukrayna Yüksek Mahkemesi tarafından yeniden ele alınacak. Toplanan bilgiler, bugün Ukrayna Verhovnaya Radası İnsan Hakları ve Halklararası İlişkiler Komitesi toplantısında gerekli önlemlerin alınması için konuşulacak.
Seyitler Mezarlığı'nda kırılan mezar taşları onarılıyor
Seyitler (Nijnegorski) Bölge Kırım Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Salman, 9 Şubat gecesi Seyitler mezarlığında 200'den fazla mezar taşının yıkıldığı ve kırıldığı vandal saldırıda sonra mezarlıktaki taşların yenilenmeye başlandığını bildirdi. Salman, Kırım Verhovnaya Radası'nın (Parlamento) Seyitler ve 10 Mart gecesi meydana gelen Hacıkal (Çistenkoye) mezarlıklarının yıkımların giderilmesi için toplam 290 bin grivna (yaklaşık 58 bin dolar) ayırdığını bildirdi. Bu kaynakların 254 bini Seyitler, 36 bini ise Hacıkal mezarlıklarının yenilenmesi için ayrıldı. Salman, ayrıca Seyitler bütçesinden 22 bin ve hayırsever vatandaşların yardımı için açılan banka hesabında biriken 32 bin grivnanın bu amaçlar için kullanılacağını söyledi. Bölge müslüman halkı mezarlıkta gelecek nesillere bu insanlık dışı saldırı olayını hatırlatması için mezarlık parçalarından bir dikilitaşı yapmayı düşünüyor. Salman, Seyitler saldırısının soruşturması konusunda ise bir gelişme olmadığını sözlerine ekledi.
Haber: Enver Abibulla- Lilya Emiruseinova / QHA
Türkiye, Akyar'da (Sevastopol) cami yaptıracak
Akyar’ın (Sevastopol) kardeş şehri olan Samsun yönetimi, Akyar’ın Mamaşay (Orlovka) köyünün cami inşaatını finanse edecek. Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev’in QHA’ya bildirdiğine göre toprak arazisinin yasallaştırılması ile ilgili hukuki sorunlar çözüldü ve tüm evraklar Samsun Müftülüğü'ne yollandı. Emirali Ablayev, Mart ayında Samsun Müftüsü Osman Şahin'in daveti üzerine Samsun’u ziyaret etti. Yapılan görüşme sırasında Akyar bölgesinde inşa edilecek olan cami ile ilgili iki taraflı ön anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşmaya göre Kırım tarafı, toprak araziyi bulup yasallaştıracak ve Türk tarafı ise inşaatı finanse edecek. Anlaşmanın nihai olarak imzalanması Kırım'da Kutlu Doğum Haftası kutlamaları sırasında imzalanmıştı.
Haber: Ayder Abibulla- Lilya Emiruseinova / QHA
Kırım Hanları, Bahçesaray Han Saray'a geri dönüyor
Dünyanın ilk «Kırım Hanlarının Portreleri» sergisi, Bahçesaray Han Saray'da açılacak. (9 Haziran) Bahçesaray Han Sarayı'nda dünyada kez ilk Kırım hanlarının portreleri sergisi açılacak. Tarihçi Oleks Gayvoronski’nin QHA’ya bildirdiğine göre; sergide sunulacak olan portrelerin ressamlığını Kievli ressam Yuri Nikitin yaptı. Gayvoronski, Kırım hanlarının portrelerinin yanısıra doğu tarzında yapılan diğer resim çalışmaların da sergileneceğini bildirdi. Nikitin, resimleri eski Osmanlı gravürlerinden yararlandı. Gayvoronski, sergide bunların 9’u han portreleri olmak üzere 10 çalışmanın sunulacağını birdirdi. Sergi bir ay açık kalacak.
Haber: Nadire Umerova - Lilya Emiruseinova / QHA
'Vatana dönüş'ün gazetesi Avdet, 500’üncü sayısını çıkaracak
Kırım Tatar Türklerinin vatan Kırım’a dönüşünden sonra Kırım’da yayınlanan ilk Kırım Tatar gazetesi olan Avdet, 500’üncü sayısını yayınlayacak. Geri dönüş anlamında olan Avdet gazetesi, köklü halkın en zor dönemlerinden biri olan Kırım’a geri dönüşünü yansıtarak önemli görevini yerine getiriyor. 90’ların başında kurulan gazete, Kırım Tatar siyasetçileri, Kırım Türkleri milli hareketi üyeleri ve sıradan insanların dertlerini anlattıkları bir tribün haline geldi adeta. Söz konusu gazete, kendi sayfalarında Kırım Türklerinin yeniden diriliş, dil gelişimi, kültür, sanat, gelenek, örf ve adetler ve tarih konuları ile ilgili problemleri gündeme getirmeye devam ediyor.
Avdet Gazetesi Editörü Şevket Kaybullayev, gazetenin şu anda arayış aşamasında bulunduğunu bildirdi. Kaybullayev, “Enformasyon yazılarının sayısını arttırmayı, aktüelliği arttırma, dış görünüşü iyileştirme, konularda ise yerel özyönetim organların çalışmalarına daha çok ilgi göstermeyi planlıyoruz. Yerel yönetimlerin çalışmalarını analiz ve eleştirisini yapacak yazıları yayınlamak niyetindeyiz” dedi. Avdet'in okuyucularını olaylar, insanlar ve anıları ile buluşturmaya devam edeceğini söyleyen Kaybullayev, “Biz herkese açığız, bizim Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) gazetesi olduğumuz ve bizde sansürün olduğu söylentileri mevcut. Bu böyle değil, herkese söz hakkı tanıyoruz” dedi.
Haber: Lentara Halilova - Lilya Emiruseinova
Türkiye, Ukrayna’ya 'vizesiz rejim' teklif etti…
Türkiye Büyük Milli Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Kiev ziyaretri sırasında (26 Haziran) Ukrayna Verhovna Radası (Parlamento) Başkanı Arseniy Yatsenyuk ile yaptığı görüşme sırasında Ukrayna’ya, iki ülke arasında vizesiz rejimin uygulamaya başlanmasını treklif etti. Ukrayna Verhovna Radası'ndan gelen açıklamada TBMM Başkanı Toptan, son yıl içinde Ukrayna’ya Türkiye’den yapılan yatırımların 1 milyar dolarlık yatırımlar olduğunu belirtirken, vize rejiminin iptal edilmesi halinde bu miktarın daha da artacağını dile getirdi. Toptan iki ülke arasında vize rejiminin iptal edilmesi durumunda Ukrayna’ya gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısının da artacağını belirtti. TBMM Başkanı Toptan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu konunun hükümet düzeyinde çözülmesi gerekir. Biz vize iptali konusunda anlaşma imzalamaya hazırız. Eğer bunu yapamazsak, o zaman en azından Türkiye vatandaşları için vize rejiminin kolaylaştırılması konusunda anlaşabiliriz” dedi.
Ukrayna Parlamentosu Başkanı Arseniy Yatsenyuk bu teklife karşılık verirken vize iptalini öngören anlaşmanın imzalanmasının Ukrayna ile Türkiye arasındaki kaçak mültecilerin iadesi anlaşmasının onaylanmadan mümkün olmadığını kaydetti. Yatsenyuk, yaptığı açıklamada “Kaçak mültecilerin iadesi anlaşması onaylandıktan sonra görüşme süreci hareketlenecek. Geçen ay Ukrayna, Türk tarafına vize rejiminin kolaylaştırılması anlaşmasının projesini sundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı bu konuda yapılan görüşmelerin ikincisini bekliyor.Umarım, altı süre içinde, ilgili görüşme sürecinden sonra biz kolaylaştırılmış vize rejimi konusunda anlaşmayı elde edebiliriz” diye konuştu.
Haber: Osman Bayramaliyev / QHA