|
|
|
Gazetemizden muhteşem kutlama: 7. YILA MERHABA
|
Ufuk Ötesi gazetemizin 7. kuruluş yıldönümü düzenlenen muhteşem bir törenle kutlandı. Kutlama yemeğine Batı Trakya Türklerinin şehit önderi Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, MHP İl Başkanı İhsan Barutçu, Şehit Süleyman Özmen’in annesi Emine Özmen, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, yazarlar, gazeteciler, Türk Dünyası’nın çeşitli bölgelerinden gelen sanatçılar katıldı. |
Gazetenin kurucusu ve başyazarı Kemal Çapraz yaptığı açılış konuşmasında, Türk Milliyetçisi yayınlara her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Ufuk Ötesi gazetesinin milli direncin kalesi olduğunu belirterek, Batının desteklediği dolma kalemlere karşı, yalnız ve yalnız milletinden güç alan kurşun kalemlerin mutlaka galip geleceğini söyledi. Daha sonra kaza süsü verilmiş bir suikastla şehit edilen Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet bir konuşma yaptı. Işık Ahmet, Ufuk Ötesi’nin seviyeli ve ilkeli yayınlarının her türlü övgünün üzerinde olduğuna işaret etti. Işık Ahmet Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin yok sayıldığını ifade ederek, ''150 bin Türkü kabul etmeyen Yunanistan, 85 milyon Türk'ü Avrupa Birliği'nde barındırır mı?'' dedi.
Işık Ahmet, Batı Trakya Türklerini sindirmek ve onları yok saymak isteyen Yunanistan'ın, 1960'lı yıllarda uyguladığı politikasının etkilerinin halen sürdüğünü söyledi.
Batı Trakya'da Türk olmanın ve bunun mücadelesini vermenin suç kabul edildiğini ve Sadık Ahmet'in (Türküm) dediği için hapse atıldığını belirten Ahmet, şöyle konuştu:
''Batı Trakya Türkleri (Türk, Çingene ve Pomak) olmak üzere 3'e ayrılmak isteniyor. Böl-parçala siyaseti güden Yunanistan (ben çingeneyim diyene) 60 bin avro kredi veriyor. Güdümlü Pomak dernekleri kurduruyor''
Lozan Antlaşması olmasa bile, Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan'ın, Batı Trakya Türkleri ile ilgili uygulaması gereken uluslararası sözleşmelerin olduğunu ifade eden Ahmet, Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşmesi ile Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Sözleşmesi'nin Yunanistan tarafından uygulanmadığına dikkati çekti.
Türkçe konuşmanın, Türk olmanın ''öteki'' konumuna düşmek olduğunu dile getiren Işık Ahmet, ''Türk dilinde dilekçe yazamıyoruz, belediye meclislerinde Türkçe konuşamıyoruz, trafik işaretleri dahi Yunanca. Biz bunları hak ediyor muyuz sizce?'' dedi.
21. yüzyılın yükselen değerinin Türkiye olacağına inandığını belirten Ahmet, Batı Trakya'da, vefanın ve unutulmamanın sevincini yaşayan 150 bin Türk'ün olduğunu ifade etti.
Türkiye'ye güvendiklerini ve bağlı olduklarını ifade eden Ahmet, şunları kaydetti:
''Bu ay-yıldız gökyüzünde dalgalandıkça, Selimiye'nin ezanı Batı Trakya'dan duyuldukça, biz orada Türklüğü temsil etmek için yaşamaya devam edeceğiz. Türkiye bizim her şeyimiz. Orada bize bir nebze iyi davranıyorlarmış gibi yapıyorlarsa bu Türkiye'nin sayesindedir.”
Işık Ahmet’e toplantıda yağlıboya bir Atatürk portesi hediye edildi. Daha sonra Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan bir konuşma yaparak, yayıncılığın çok zor olduğu ama etkisinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Yazgan, Ufuk Ötesi’nin çok değerli bir kadrosu bulunduğuna da işaret ederek, “Bu tür yayınlara mutlaka destek olmak yardımcı olmak gerekir” dedi.
Toplantıya Şehit Süleyman Özmen’in annesi Emine Özmen de katıldı. Emine Özmen’in anonsu davetlilere duygulu anlar yaşattı. MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu ve yönetim kurulu üyeleri de Ufuk Ötesi gazetesinin kuruluş yıldönümüne katılarak, gazetenin yönetici ve yazarları kutladılar.
Toplantıda, Kırım’dan gelen Ukrayna ve Tataristan Devlet Sanatçısı Server Kakura, Kırım’ın ünlü sanatçıları Zerama Almazova ve Asiye Sale ve Bahçesaray Halk Oyunları Ekibi
bir gösteri yaptı. Kırım türküleri söyleyerek davetlileri çoşturdu. Daha sonra Telefer’den gelen Türkmen Sanatçı Ahmet Rıza, yaralı Türkmenlerin sesi ve nefesi olan hoyratlarla Türkmen dramını dile getirdi. Sanatçı İclal Akkaplan, Ahmet Turan Şan ve Handan Tunca da bir konser verdi.
Toplantıya çok sayıda, gazeteci-yazar ilim adamı ve çeşitli dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Özcan Pehlivanoğlu’da Ufuk Ötesi’nin kurucusu Kemal Çapraz’a bir plaket sundu. Pehlivanoğlu Ufuk Ötesi gazetesinin yöneticilerini de yayınlarından dolayı kutladı. Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Gazeteci-yazar Servet Kabaklı da, Ufuk Ötesi gazetesine merhum Ahmet Kabaklı hocanın 5 ciltlik “Türk Edebiyatı” kitabını hediye etti.
Toplandı ya Türk Arşivciler Derneği, Uludağ Grubu, Kerkük Vakfı, Kırım Türkleri, Irak Türkleri, Ahıska Türkleri, Kazak Türkleri, Balkan Türkleri, Turan Vakfı, İnsan ve Demokrasi Vakfı, Doğu Türkistan Vakfı, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği, Yarım Elma Derneği gibi çok sayıda sivil toplum örgütünün başkan ve yönetim kurulu üyeleri katıldılar.
Türk Dünyası’nın adeta kurultayına dönüşen 7. kuruluş yıldönümünde davetliler bu tür toplantılara hasret kaldıklarını ifade ettiler.
|
Bu haber 3288 defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2008 / 05
|
|
|