Kocatepe’deki cenaze törenine eşi Güngör Cevizoğlu, oğulları Uğur ve Onur, kızı Göknur, yeğenleri gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu, ATP Genel Başkan Yardımcısı Birol Cevizoğlu, yakınları, Giresun/Tirebolulu hemşerileri, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. Atilla Işık, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski ATP Genel Başkanı Tuğrul Türkeş, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, eski Bayındırlık Bakanı Koray Aydın, eski Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Enis Öksüz, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Hava Kuvvetleri Komutanı E. Org. Celasun, AA. Haber Yayın Daire Başkanı Muzaffer Şahin, Kanaltürk Haber Koordinatörü Tuncay Özkan, generaller ve siyasetçiler katıldı.
Cami çıkışında Cevizoğlu’nun cenazesi top arabasına konuldu. Askeri bando eşliğinde bir süre top arabası üzerinde taşınan Cevizoğlu’nun cenazesi daha sonra cenaze arabasına alındı. Cevizoğlu’nun cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.
Cevizoğlu kimdir?
Hüseyin Cevizozğlu, 1935 yılında Tirebolu’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Tirebolu’da tamamlayan Cevizoğlu, sırasıyla Kuleli Askeri Lisesi’nden, 1957 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1969’da Kara Harp Akademisi’nden, 1970’te Silahlı Kuvvetler Akademisi’nden mezun oldu. Piyade ve Kurmay Subay olarak çeşitli kıta, kurum ve karargâhlarda görev yaptıktan sonra 1982’de Tuğgeneral, 1986’da Tümgeneral rütbesine terfi etti. General rütbesiyle tugay ve tümen komutanlıkları ve çeşitli karargâh görevlerinden sonra 1990’da emekli oldu. Cevizoğlu, 1963 yılında üsteğmen rütbesinde iken gönüllü olarak Kıbrıs’a giderek TMT mensuplarına ilk eğitim veren subaylardan oldu. Kanlı Noel baskınında evi kurşunlandı. Uzun süre Bulgaristan’da askerî ateşe olarak görev yaptı. Burada Türkler’in hürriyete adım atmasının perde arkasındaki ismi oldu. Sırplar’ın Bosna’da katliam yaptıkları dönemde direnişe geçen mücahitlerin savaş planlarını hazırlayan subaylar arasında bulundu. 1992’de Azeri-Ermeni savaşında Türkeş tarafından Azerbaycan’a gönderilerek düzenli ordunun temellerini attı. İlk Türk Kurultayı’nın organizasyonunda yer aldı. Emekli olduktan sonra MÇP’de Genel Başkan Yardımcısı, MHP’de Genel Başkan Danışmanı, 1994’de MHP’den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.
Çok sayıda kitabı bulunuyor
Araştırmacı kimliği ile de tanınan Cevizoğlu, strateji, tarih ve kültürel konularda çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri yayınlandı. Cevizoğlu’nun Atatürkçülük (1973), Jeopolitik Üzerine Düşünceler ve Eleştiriler (1975), Başlangıçtan Bugüne Strateji Anlayışı (1976), Atatürkçü Düşünce Sonuçları (1980), Sosyo Ekonomik Denge (1981), Coğrafyadan Tarihe (1991), Neden Laiklik (1999) adıyla yayınlanmış kitapları bulunuyor.
Begüm KUSKUNLU