Aydın Onur-İstanbul
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi; düzenlediği Picasso ve Rodin sergilerinin ardından Moğol İmparatorluğu’nun kuruluşunun 800’üncü yılı nedeniyle, 'Cengiz Han ve Mirasçıları: Büyük Moğol İmparatorluğu' sergisine 7 Nisan’a kadar evsahipliği yapıyor.
Serginin açılış toplantısına Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, serginin sponsoru Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Genel Sekreteri Mishigjav Buurunkhii, Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı Yöneticisi Dr. Zundui Oyunbileg ile Federal Almanya Cumhuriyeti Sanat ve Sergi Merkezi Sergiler Bölümü Yöneticisi Dr. Susanne Wichert - Meissner katıldı.
Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Picasso ve Rodin gibi Batılı ustaların sergileriyle, Türkiye'nin kültür ve sanat yaşamında önemli ilklere imza attıklarını şimdi de, doğuya ait değerleri müzede sergilemek amacı ile ‘Cengiz Han ve Mirasçıları’ sergisine imza attıklarını söyledi. Cengiz Han ve varislerinin kurduğu devletler, Moğol egemenliği altına giren ülkeler kadar, girmeyen bölgeleri de etkileyerek geri dönülmez değişimlere yol açtığını ifade eden Ölçer, “dünya tarihine önemli bir damga vuran Cengiz Han'la Moğol İmparatorluğu'nun kültürler ve kıtalar arasında kurduğu bağı daha iyi anlamamıza yardımcı olabilmesi amacıyla sergiyi hazırladık” dedi.
CENGİZ HAN SADECE İYİ BİR SAVAŞÇI DEĞİL
Tarihte Cengiz Han'ın hep savaşçı kimliğiyle tanındığını, ancak kurduğu imparatorluğun yer aldığı topraklarda büyük bir kültür ve sanat sentezinin yattığının bu sergiyle görüleceğini kaydeden Ölçer, "Tarihin sadece siyah-beyaz olmadığını, ara noktaları da olduğunu görelim, ön yargıların fazla olduğu günümüzde tarihi hep birlikte bir de başka açıdan görelim istedik. Sergi, Moğol İmparatorluğu'nun 800'üncü yılı kutlamaları kapsamında ortaya çıktı” dedi.
Daha önce Bonn, Münih ve Viyana'da da açıldı ama sergiyi bu biçimde almaya gönlümüz razı olmadı. Bunları Türk koleksiyonlarıyla birleştirilerek, 38 değişik koleksiyondan 600'ü aşkın eseri kendi koleksiyonları ile dünyanın saygın müzeleriyle ilk kez ortaklığa girildi.
13 kütüphane ve müzeden elde edilen eserlerin yanı sıra Fransız, Moğol, Türk, Alman arkeologların Moğolistan'da yaptıkları ortak kazılar sonucu çıkarılan parçalar da dünyada ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşacak.
Hun Devleti'nden günümüze kadar Moğol tarihine ışık tutan 600'ü aşkın eserin yer aldığı sergi 8 Nisan'a kadar salı, perşembe, cuma ve pazar günleri 10.00- 19.00 saatleri arasında, çarşamba ve cumartesi günleri ise 10.00-22.00 saatleri arasında görülebilecek.