Kuruluşundan sadece bir yıl kadar bir zaman geçen ve başkanlığını Volen Siderov’un yaptığı ATAKA Partisi, gerek kendi tv kanalı SKAT, gerek yazılı basın organlarıyla, mitingler ve protestolarla Bulgaristan’da başta Türkler olmak üzere diğer azınlıkları sindirme politikasına devam ediyor. Halen Bulgar Meclisi’nde 34 milletvekili ile Türkleri temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Bulgaristan’da hükümet ortağıdır. Bu siyasi gerçeği kabullenemeyen ATAKA üyeleri sık sık Bulgaristan’ı Türklerin idare etiğini dile getirerek, “Osmanlı esaretine son verilmeli”, “Türkler Türkiye’ye, Çingeneler sabun yapılsın” sloganlarıyla dünya kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Ülkesindeki azınlıkları tehdit ederek sindirme amacı olan partiye Yanbol, Stara Zagora, Haskovo, Filibe ve Kırcaali’den katılan üyeleri geçen ay Kırcaali’de düzenlenen 5. Uluslararası Balkan Türkleri Folklor Festivali’nin düzenlenmesini protesto ederek, töreni engellemeye çalıştı. Kırcaali Ömer Lütfi Okuma Evi Derneği ile Kırcaali Belediyesi’nin bu yıl beşinci kez ortaklaşa düzenledikleri festival, polisin müdahalesine rağmen bir saat gecikmeyle başladı. Irkçı partinin üyeleri “Kıcaali’nin Türkleşmesini istemiyoruz”, “Türk bayrağı Boğazlar’da dalgalansın” , “Bulgar milli folkloruna gölge düşürülmesini istemiyoruz” türünde slogan atarak, şehir turu attılar.
ATAKA’nın bu tavrını eleştiren Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, ırkçı partinin üyelerinin bu tür eylemlerinin hiçbir olumlu sonuç getirmeyeceğini ifade ederek, “Kırcaali’de folklor festivalinin yapılma amacı bellidir: Balkanlar’daki Türklerin örf ve adetlerini geliştirmek ve yaşatmaktır. Irkçı parti üyeleri böyle bir protesto ile caddelere inmekle kendilerinin globalleşen dünyada insanî ve kültürel anlayışlarının ne kadar geri kalmış olduğunu sergilediler. Bizler hoşgörüden yanayız. Bu festival beş yıldan bu yana düzenlenmiştir, gelecek yıllarda da bu meydanlarda Türk müziği çınlayacaktır. Globalleşen dünyada devlet sınırlarının artık sadece harita üzerinde kalması gerekir.” dedi.
“Ömer Lütfi” Kültür Derneği Sekreteri Müzeki Ahmet de yaptığı açıklamada Kırcaali’nin tolerans şehri ilân edildiğini ve kendilerinin hoşgörüden yana olduklarına dikkat çekerek, “ATAKA bu etkinliğin kendi partisi için bir propaganda yeri olduğunu zannetti. Düzenlediğimiz etkinliğe gölge düşürmeye çalıştılarsa da emniyet görevlileri sağ duyulu davranarak, bunların parti politikasını propaganda yapma fırsatı vermedi.” diye konuştu.
ATAKA’nın Kırcaali’de böyle bir kültür etkinliğini engelleme amacı fos çıkınca, yönetim bu kez de Bulgaristan’da camilerde ezan okunmasının kaldırılması için, birkaç gün sonra Sofya Camisi önünde protestoya gitti. Irkçı partinin üst düzey yöneticileri, cami minarelerinin hoparlörlerinden yükselen ezan sesinin insanları rahatsız ettiği gerekçesini öne sürerken, Müslüman cemaatin liderleri ise hoşgörüden yana olduklarını belirterek, kendilerinin kilise çanlarından rahatsız olmadıklarını öne sürüyorlar. Sofya’daki protesto gösterilerinden sonra ATAKA’nın üyeleri Kızanlık’taki tarihi camiyi ateşe verdiler.
Mehmet Türker