Festivalin ilk günü erken saatlerde Hükümet Konağı’nın önüne çelenk konulmasıyla başladı. Festival askeri bando takımıyla beraber terminal önünde devam etti. Yöresel folklor ekibi ve törene katılan Kastamonu milletvekili Mehmet Yıldırım, Kastamonu eski milletvekillerinden Fethi Acar, ilçe kaymakamı Zekâriya Güneş, Belediye Başkanı Bahtiyar Yaşar, Ankara Şehit Aileleri Federasyonu Başkanının konuşmalarıyla devam etti. Törende, Kas-Der yönetim Kurulu üyeleri, ilçenin yetiştirdiği önemli isimler yer aldı. Araç’ta böyle bir ilkin gerçekleşmiş olmasının önemine değinen milletvekili Yıldırım seneye gerçekleştirecek olan festivalde bu meydanın daha da büyütülmesi gerektiğini söyledi.
Eski milletvekili Fethi Acar da konuşmasında Festivalin önemine işaret etti. Kaymakam Güneş, ilçenin altyapısının düzeltildiğini ve İstanbul’daki iş adamlarına yatırım imkânlarının hazırlandığını ifade etti.
İŞ ADAMLARINA DAVET
Güneş, “Bütün Araçlı iş adamlarını ilçemize yatırım yapmaya bekliyoruz, ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. Belediye Başkanı Bahtiyar Yaşar ise, konuşmasına festivali yapmaktan büyük bir onur duyduklarına ifade ederek başladı. Daha önce sürekli konuşulan fakat bir türlü gerçekleştirilemeyen festival de Hacı Bekir gibi şekerciliğin üstadının adının verilmesinin festivale ayrı bir anlam kattığını söyledi.
Törenin ardından Prof. Dr. Nail Tan tarafından “Araçlı Şekerci Hacı Bekir ve ailesi” konulu konferans düzenlendi. Konferansta, 1777 yılında Araç’tan İstanbul’da Bahçekapı’ya gelerek açtığı küçük şekerci dükkânından, bütün dünyaya Türk şekerciliğini tanıttığına işaret etti.
Avrupa ülkelerinde değişik adlarla anılan lokum ve şekerciliğin gelişimini sağlayan Hacı Bekir’in oğlu ve torunlarına da değinilen konferansta Hacı Bekir’in bugünkü konumuna da işaret edildi.
Ardından katılımcılardan tarafından büyük bir hayranlıkla izlenen araştırmacı Fahri Özbek’in fotoğraf sergisi gezildi. Büyük bir ustalıkla çekilmiş fotoğraflar katılımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü. Festivalin birinci günü akşam saatlerinde yağmur altında stadyumda gerçekleştirilen İrfan Kurt, Zeynep Savaş ve Nilgün Kızılcı, Gökhan Tepe ve Sıtkı Akın’ın sahne aldığı konserle sona erdi.
YAYLALAR DOLDU
Büyük bir kalabalığa sahne olan festivalin ikinci gününde ise Fındıklı yaylasına çıkıldı. Katılımın oldukça yüksek olduğu yayla gezisinde Hacı Bekir lokumları ve akide şekerleri izleyicilerin huzurunda yapıldı. Ardından ise yapılan şeker ve lokumlar misafirlere dağıtıldı. Davul zurna ekibinin de muhteşem gösterisiyle devam eden festival de konuklara yöresel etli ekmek ve çeşitli yemekler ikram etti. Yerel ve ulusal basının da yer aldığı festivalde, Fatih ve Şebnem Kısaparmak da samimi ve içten türküleriyle renklendirdiler. Büyük bir ilgiyle izlenen
Festival’de kalabalık türkülere eşlik etti. Fatih Kısaparmak ve Şebnem Kısaparmak’ın sahnede birbirlerine karşı yaptıkları jestlerle samimi bir ortam oluştu ve konuşmalarıyla ve türküleriyle halkın büyük övgüsünü kazandılar. Fatih Kısaparmak’ın, “Biz laila’ya değil yaylaya gideriz” sözü festivale katılan binlerce kişi tarafından ayakta alkışlandı.
Festival, üçüncü gününde misafirlere Tuzaklı Göleti’nin gezdirilmesiyle son buldu.