|
|
|
İstanbul'da Başkurt rüzgarı esti
|
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cemal Reşit Rey Kongre ve Sergi Sarayı (CRR)'de düzenlenen Başkurdistan Kültür Günleri gecesinde 160 Başkurt sanatçı, Başkurt, Rusya Federasyonu, Ukrayna, İnguş halk oyunlarıyla çeşitli dillerde ve Türkçe söyledikleri şarkılarıyla izleyicileri büyüledi. |
Orta Asya’da İdil Ural bölgesindeki Türk topluluklarından biri ve Rusya Federasyonu'na bağlı özerk bir cumhuriyet olan Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı İdari Başkanı Radi Habirof, Devlet Bakanı ve Başbakanlık İdari Başkanı Fatih Kazakbayef katıldı.
Ayrıca Kültür Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İldus İlişev, Milli Eğitim Bakanı Zöhre Rahmetullahkızı, Dışişleri Bakanı Boris Kolbin, Yazarlar Birliği Başkanı Raul Bikbay gibi isimlerin yer aldığı toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da yer aldı.
Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Sergey Velichkin, İdil Ural Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Atilla Küntüz, Türkiye'de eğitim gören Başkurdistan, Tataristan ve Kırım Türklerinden öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.
“İki kardeş ülke arasındaki ilişkiler artırılmalı”
Başkurdistan Kültür Bakanı İldus İlişev yaptığı konuşmada, kardeş ve dost İstanbul şehrine Başkurdistan Cumhurbaşkanı Rahimov Murtaza Gubayduloviç'in selamlarını getirdiğini söyledi. Kardeş ve dost Türkiye ile siyasi, ekonomik, kültürel ve sanatsal ilişkilerin daha da artırılması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla İstanbul'da düzenlenen Başkurdistan Kültür Günleri'nin iki ülke toplumları arasındaki tarihsel yakınlığın artmasında etkili olacağını söyledi. Başkan Kadir Topbaş da, çok kültürlü ve dünyanın kültür başkenti olan İstanbul'da, Rusya Federasyonu'na bağlı olan kardeş ve dost Başkurdistan adına kültür günlerini düzenlemekle, kardeş iki toplum arasındaki kültürel ilişkilerin artmasını amaçladıklarını söyledi.
“İstanbul'da kendimizi evimizde hissettik”
Başkurdistanlı bakanlar ve sanatçılar, kültür günleri çerçevesinde Ümraniye Sahnesi'nde Ümraniyelilerle buluştuktan sonra, Başkurdistan ilk devlet başkanı ünlü tarihçi Prof. Dr. Zeki Velidi Togan'ın Karacaahmet'teki kabrini ziyaret ettiler. Başkurdistan Devlet Televizyonu da etkinlikler ve İstanbul'un tarihi, kültürel ve turistik güzellikleri ile ilgili çekimler yaptı. Tatar ve Başkurt Türklerinde asırlardır kutlanmakta olan Saban Toyu (Saban Bayramı) İstanbul'da Sarıyer ve Sultanahmet'teki törenlerine de katılarak Türkiye ile Başkurdistan arasında dostluk köprüsü kurdular. Ayrıca CRR Sergi Salonu’nda Başkurdistan’ı tanıtan fotoğraflar, geleneksel giysiler, keçe ve resim sergisi de büyük ilgi gördü. CRR’ de fotoğraf sergisi açan Başkurdistan Fotoğrafçılar Birliği Genel Sekreteri Ramil Kilmamatov, İstanbul'da olmakla, 'Kendimizi evimizde, başşehrimiz Ufa'da gibi hissettik' dedi.
Ailece köken olarak Başkurdistanlı olan sanatçı Gülten Urallı, İstanbul’da yaşayan ve köken olarak Başkurt – Tatar Türklerinden bir ailenin evladı olarak, iki kardeş ve dost ülke arasında kültür ve sanat faaliyetlerinin aratarak sürdürülmesini arzu ettiğini söyledi.
Ali Yalvaçlı
|
Bu haber 3811 defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2006 / 07
|
|
|