|
|
|
Arşiv maziye ışık tutar, geleceği yönlendirir
|
Tüm Arşivciler Derneği Başkanı Hacı Haldun Şahin, arşivlerin, devlet varlığının teminatını teşkil eden vazgeçilmez kuruluşlar olduğunu ifade etti. |
Şahin, “Arşivler devletimizin mazisine ışık tutan, geleceğini yönlendirmede çok önemli rol oynayan ve bu yönüyle devlet varlığının teminatını teşkil eden vazgeçilmez kuruluşlardır” dedi.
Hacı Haldun Şahin yaptığı açıklamada, geçmiş ile bugün, bugünle gelecek arasında sağlam köprülerin kurulması, siyaset, ekonomi, toplum hayatı ve kültür alanında yaşanan tecrübelerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması, devletlerin ve milletlerin tarihinde çok büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Şahin, “Onun için arşiv hizmetleri de milli seviyede ve köklü bir şekilde ele alınmalı, gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılarak bir devlet politikası haline getirilmelidir. Geçmiş ile bugün, bugünle gelecek arasında sağlam köprüler kurulması, siyaset, ekonomi, toplum hayatı ve kültür alanında yaşanan tecrübelerin gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması, devletlerin ve milletlerin tarihinde çok büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.
Şahin, arşiv hizmetlerinin devletimiz için arz ettiği öneme mütenasip olarak, bütün kamu kurum, kuruluş ve ilgililerin bu hizmetlere gereken hassasiyet ve ciddiyetle sahip çıkmamaları halinde, devlet için telafisi mümkün olmayan aksamalara ve kayıplara sebebiyet vermiş olacaklarının da altını çizdi.
HAZİNE-İ EVRÂK
Tüm Arşivciler Derneği Başkanı Hacı Haldun Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Osmanlı Cihan Devleti, muhafaza ettiği dokümanlara son derece kıymet verip önem atfettiğinden dolayıdır ki "Hazîne-i Evrâk" tabirini kullanmıştır. Söz konusu edilen bu arşiv materyali sadece Türk dünyası için değil, Osmanlı Milletler Topluluğu dediğimiz Osmanlıdan ayrılan yaklaşık 40'ın üzerindeki devletler için de büyük önem taşımaktadır. Daha önceden tarihlerinin yazılmasında konsolosluk raporlarını kullanan bu devletler, Osmanlı Arşivi'ndeki dokümanların arşivcilerimiz tarafından açılmasıyla; dikkatlerini Türkiye'ye çevirmişlerdir. Böylece kendilerine ait mirası daha iyi tanıma ve araştırma imkânı bulabilmişlerdir.
Türk milleti için de durum çok farklı değildir. Zira çok yakın bir tarihe kadar ilmi araştırmalara vakanüvislerin yazılarının yanı sıra layihalar, seyahatnameler, tezkireler ve yabancı ilim adamlarının tetkikleri kaynaklık ettiğini bütün ilim âlemi bilmektedir.
Günümüzde arşivlerimizin değerlendirilmesiyle artık bu alışkanlığın ve anlayışın terk edilmekte olduğunu hep birlikte müşahede etmekteyiz. Tarihi müktesebatıyla da büyük bir millet olduğumuzu ancak arşivlerimiz açıldıktan sonra anlayabildik. Bu gerçek karşısında değişik çevrelerden birçoklarının düşünce ve kanaatlerindeki değişikliklere şahit olduk. Kendi kültür değerlerine karşı olan ilgi ve alakanın artığını gördük. Tarih alanındaki araştırmaların artığını müşahede ettik. Bu elbette ki bizler için memnuniyet verici bir durumdur.”
Arşivlerin bilim çevrelerinin mutfağı olduğuna işaret eden Şahin açıklamasını şöyle tamamladı: “Millî arşivlerimiz iktisadi, idari, içtimai, askeri, hukuki kültürel ve sosyal hayata dair araştırmalarda Türk ve dünya bilim çevrelerinin adeta “mutfağı” konumundadır”
|
Bu haber 3003 defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2006 / 06
|
|
|