|
|
|
Millî Arşiv kanunu çıkmalıdır
|
Tüm Arşivciler Derneği Başkanı Hacı Haldun Şahin, Millî Arşiv Kanunu’nun biran önce çıkması gerektiğini ifade ederek, “Bu kanun, personel üzerindeki belirsizliklerle beraber arşivler üzerindeki olumsuz tasarrufları, isabetsiz kararları, millî arşivlerimizin sevk ve idaresindeki mevzuat yetersizliğini ortadan kaldıracak kapsamda olmalıdır” dedi.
|
Türkiye’de arşiv meselesi ile ilgili olarak bugüne kadar yapılmış çalışmaların ve alınan tedbirlerin, arşiv meselelerin temelden bir çözüm getirecek hüviyette olmadığına dikkat çeken Hacı Haldun Şahin, “Ancak tasarruf bakımından kolaylıklar sağlayan birtakım geçici çözümler getirilebilmiştir.” diye konuştu.
YURDUMUZUN TAPUSU ARŞİVLERİMİZ
Şahin yaptığı açıklamada, şu konulara dikkat çekti: “Tarihimizin, millî kültürümüzün ve millet hayatımızın her çeşit maddi ve manevi haklarının yazılı senetleri, yurdumuzun tapusu, millî varlığımızın geçmişten geleceğe geçiş vasıtası olan arşivlerimizi gereğince muhafaza edebilmek, değerlendirmek ve istifadeye sunabilmek için “Millî Arşiv Kanunu” ile “Teşkilât Kanunu”nun çıkarılması büyük önem arz etmektedir”
Arşivcilerin bir çok sorunları bulunduğuna işaret eden Hacı Haldun Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Mevzuat yetersizliği, arşivcilik metot ve tekniklerini bilen çok az sayıda arşivci kadrosunun olması, bugüne kadar arşiv hizmetlerine yeterli bütçelerin ayrılamayışı, gerekli ilginin gösterilmemiş olması ve diğer bazı sebeplerden dolayı, ülkemizde arşiv çalışmaları beklenen seviyeye çıkarılamamıştır. Bütün bu menfî gelişmelerin sebep ve neticeleri, süratle hâlledilmesi gereken arşiv meselelerimizi teşkil etmektedir. Sahip olduğumuz arşivlerimizle ilgili problemlerin hâlli konusu, günümüzde yalnızca Türkiye Cumhuriyeti’ni değil, bir çok ülkeyi de yakından ilgilendirmektedir. Macarların tanınmış arşivisti Lajos Fekete’nin, “Türkiye’de Türk milletinin geçmişinin, arşiv işleri başarı ile hâlledilmedikçe ortaya konulamayacağı fikrinin hâkim bulunması gerekir. Bunun yalnız Türk milleti için değil, beynelmilel ilmin çıkarı için de olduğu kabul edilmelidir...” şeklindeki görüş ve düşüncesi, arşivlerimizin önem ve değerini çok anlamlı bir şekilde ortaya koymaktadır.”
Mevcut hukukî yapının arşiv hizmetlerinin yürütülmesinde hiçbir zaman reform hareketi niteliğinde olamadığına dikkat çeken Hacı Haldun Şahin, “Mevcut yasal düzenlemeler kurumun büyüyen ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kalmıştır.” diye konuştu.
Arşiv hizmetlerinin tam ve eksiksiz olarak yürütülebilmesinde yeni hukukî, idarî ve teknik uygulamalara imkân verecek “Millî Arşiv Kanunu” ve “Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Teşkilât Kanununun” çıkartılarak acilen hayata geçirilmesi elzem görülmektedir.
Ümidimiz, hazırlanarak meclise sevk edilen tasarı; mevcut milli arşivciliğimizin ihtiyaçlarına ve arşivlerde on sekiz yıldır sözleşmeli olarak çalışan uzman personelin müktesep haklarının teminine çare olmasıdır.
Bir çoğu master ve doktoralı olan arşiv çalışanları, bugün itibariyle kendi idarecilerini kendi içlerinden çıkartamamaktadır. Hem de on yedi, on sekiz yıllık bilgi birikimi ve tecrübeye rağmen. Dünyanın neresinde ve hangi ülkesinde bizde olduğu gibi bir meslek grubu var olsun ki, içlerinden kendi idarecilerini çıkartamamış olsun. Bu anlaşılması son derece zor ama gerçek olan uygulama, ilgi çekici bir araştırma konusu bile olabilir. Bu da yetmiyormuş gibi hükümet tarafından çıkarılması öngörülen Millî Arşiv Kanunu ile mesleklerinde yeniden test edilmek istenmektedir. Allah aşkına bu kadroyu hangi kurum kim nasıl test edecektir. Sanki arşiv personeli, on dokuz yıl önce kurumda işe elini kolunu sallayarak işe başladı. Böyle bir durum mevzubahis olamaz. Bütün çevreler şunu bilmelidir ki; çıkartılacak bu kanunla devlet, uzun süredir özlük hakları bakımından mağdur edilen uzman kadronun uzmanlığını tescil ederek gönlünü almış olacaktır. Yoksa çok büyük paye veya rütbeler vererek taltif etmiş olmayacaktır.”dedi.
|
Bu haber 3389 defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2006 / 05
|
|
|