Ufuk Ötesi gazetemizin 5. kuruluş yıldönümü görkemli bir şekilde kutlandı. Kutlamaya başta Kırım Türklerinin efsanevi önderi, Kırım Milli Meclis Başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Cemiloğlu olmak üzere, dünyanın dört bir köşesinden temsilciler katıldı. Türk Kurultayını andıran kutlama töreni Süleymaniye'deki Dârüzziyafe'de yapıldı. Toplantının açış konuşmasını gazetemizin sahibi ve Basın Birliği Başkanı Kemal Çapraz yaptı. Çapraz, Kırım’ın bayrak önderi Cemiloğlu’nun Türk Dünyası’nda çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti. Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a silahsız bir şekilde yaklaşık 300 bin kişiyi döndürmeyi başardığını dile getiren Kemal Çapraz, ''Bu, dünya tarihinde ilk kez gerçekleşmiştir'' dedi.
Kırım'ın özelliklerinden söz eden Çapraz, İsmail Bey Gaspıralı'nın da Kırım'da yetiştiğini ifade ederek, ''Biz, gazeteciler olarak İsmail Bey Gaspıralı'yı örnek alıyoruz. Ufuk Ötesi, onun koyduğu prensipler doğrultusunda yayın yapan bir gazetedir'' diye konuştu.
Ufuk Ötesi gazetesinin geçen yıl yapılan 4. yıldönümü toplantısında Kıbrıs Türklerinin önderi, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı ağırladıklarını hatırlatan Çapraz, bu sene de Kırımoğlu'nu ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Çağımızın en güçlü silahının kitle iletişim araçları olduğunu vurgulayan Çapraz şöyle dedi: ''Bugün dünyaya hükmeden güçler, savaşları bile kitle iletişim araçlarıyla yönlendiriyorlar''
Çapraz başta geceye katılanlara, telgraf ve çiçek gönderenlere destek ve yardımlarını esirgemeyenlere teşekkür etti.
Tecrübeli sunucu Ülkü Ertuğrul’un takdimi üzerine kürsüye gelen Kırımoğlu dakikalarca ayakta alkışlandı.
EFSANEVİ ÖNDER KIRIMOĞLU
Kırım Türklerinin efsanevi yolbaşçısı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, yeterince okula sahip olamadıkları için çocuklarının kendi dillerinde eğitim alamadığını belirtti.
Eğitim ve işsizliğin Kırım'ın en önemli iki problemi olduğunu söyleyen Kırımoğlu, nüfuslarının 300 bin civarında olduğunu belirterek, ''Oran olarak Kırım nüfusunun yüzde 13-14'ünü teşkil ediyoruz. 1944 yılındaki soykırımı andıran sürgünden sonra biz toprağımızda azınlık durumuna düştük. Tahmini olarak 150-200 bin kadar soydaşımız da gurbet topraklarında. Maddi imkanları olmadığı için geri dönemiyorlar'' diye konuştu.
Büyük bir eğitim problemi yaşadıklarını belirten Kırımoğlu, ''Çocuklarımız ana dillerini bilmiyorlar. Büyük çabalar neticesinde Kırım'da yalnızca 15 okul açmaya muvaffak olduk. Bu da çok yetersiz kalıyor'' dedi.
Kırım'a ilk kez giren Türk gazeteci olan Kemal Çapraz'ın Kırım Türklerinin sesini duyurmak için gösterdiği çabadan da övgüyle bahseden Kırımoğlu, Ufuk Ötesi gazetesinin 5. yıldönümü dolayısıyle düzenlenen toplantıda bulunmaktan mutlu olduğunu dile getirdi.
Kırımoğlu, Türk iş adamlarını Kırım'a yatırım yapmaya çağırdı.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'ın, gecede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok önemli meselelerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, “Basın bu meselelerin çözümünde çok önemli bir yere sahiptir. Ufuk Ötesi ve onun çizgisinden yayın yapan gazetelerimize, dergilerimize çok fazla ihtiyaç duymaktayız”dedi. Amerika’daki Türk lobisinin önemli ismi Dr. Coşkun Tunca da Amerika’da yaptıkları faaliyetleri dile getirerek, “Türk milleti olarak birlik ve beraberlik içersinde olmaz zorundayız” diye konuştu. Doç. Dr. Orhan Gedikli de konuşmasında Ufuk Ötesi’nin çok zor şartlarda yayın hayatını sürdürmesine rağmen çok önemli başarılara imza attığını ifade ederek, “Ufuk Ötesi gazetesinin başta yazarları olmak üzere bütün kadrosunu kutluyorum” dedi. Toplantıya, Türk dünyasından ve basından çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda, Kırım'ın ünlü sanatçıları Server Kakura, Cemile Osman, Asiye Sale, Kırım türkülerini seslendirdiler. Toplantıda Türk Dünyasının ünlü sesi Bünyamin Aksungur ve İsa Muslubaş da ezgileriyle davetlileri coşturdu.
TRT’YE ÜÇ ÖDÜL
Ufuk Ötesi gazetesinin 2006 ödülleri de sahiplerini buldu. TRT’de yayınlanan Gamalı Haçla Kızılyıldız Arasında” isimli programa “Belgesel” dalında, “Bengü” programına “Belgesel Müzik Dalında”, “Eğitim Hattı” programına da “Canlı Yayın” dalında ödül verildi. Gamalı Haçla Kızılyıldız Arasında programının yapımcısı Neşe Sarısoy Karatay’a ödülünü Kırım Türklerinin efsanevi önderi Mustafa Cemiloğlu, Bengü programının yapımcısı Sema Dalgıç’a ödülünü Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, "Eğitim Hattı” programının ödülünü İstanbul Televizyon Müdürü Zafer Karatay’a, Romanya Tatar Türklerinin eski milletvekili Nejat Salli verdi.
Toplantıya katılan yüzlerce davetli “Ufuk Ötesi”ni, Ufkumuzu aydınlatan gazete diye nitelendirerek, “Bu gazetenin trajının kısa sürede onbinlere ulaşacağından eminiz” dediler.