|
|
|
Öğretmenlere bilgisayar aldatmacası!..
|
Eğitimcilerin büyük umutlarla beklediği diz üstü bilgisayar kampanyası fos çıktı. Bilgisayarlarda KDV yüzde 1 olacak dendi, yüzde 18’e oldu. Piyasa fiyatının yarısı ve taksitle satılacak dendi, olmadı. ADSL verilecek dendi o da yok
|
Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenler için düzenlediği diz üstü bilgisayar kampanyasında eğitimciler hayal kırıklığına uğradı. Diz üstü bilgisayarlar, piyasa fiyatının çok altında olacaktı ve KDV yüzde 1 olarak uygulanacaktı. Ancak beklenen olmadı. Piyasada olan bilgisayarların çok daha düşük modelleri, çok yüksek denebilecek fiyata öğretmenlere verilecek. Üstelik öğretmenler, bu bilgisayarları alabilmek için Vakıfbank’ın kredi kartlarını zorunlu olarak kullanacak ve aylık yüzde 1.60 gibi çok da yüksek faiz ödemek zorunda kalacak.
İş bununla da bitmiyor. Öğretmenlere en az bir yıl süreyle ADSL hizmeti verileceği söyleniyordu, şimdi sadece üç ay internet erişim paketi veriliyor. Bu konuda da verilen sözler tutulmadı.
Kampanya çerçevesinde TNB Bilgisayar Sistemleri A.Ş. firmasınca satışı gerçekleştirilecek KDV'li fiyatı 1,062 dolar olan Toshiba Satellite marka ve model dizüstü bilgisayarları ile KDV'li fiyatı 866.12 dolar olan Exper Aktive, Casper Prestige ve KRN Mobilus marka ve model 2 grup dizüstü bilgisayarı bulunuyor. Bu fiyatlar peşin ödenirse geçerli, öğretmenler bilgisayarları taksitle almak istediklerinde Vakıfbank’tan aylık yüzde 1.60 faizle kredi almak zorunda kalacaklar.
Kampanya başlamadan önce en az 600 bin öğretmenin bilgisayar alacağı söyleniyordu. Şimdi bu rakam 120 bine düştü. Görünen o ki, öğretmenler bu kampanyaya hiç de ilgi göstermeyecek.
F klavye de hayal çıktı!..
Kampanya başlamadan önce Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğretmenlere F klavye sözü vermişti. Anca kampanyayı kazanan firmalardan sadece biri, yani Casper firması öğretmenlere F klavye seçeneğini sunuyor. Diğerleri firmalar öğretmenleri Q klavyeye mahkûm ediyor. Veya F klavye için öğretmenlerden ek ücret talep edecekler.
Olayın bir diğer boyutu da öğretmenler ne tür bilgisayar alacaklarını da bilmiyor. Bu konuda yeterli açıklama da yapılmadı. Alınacak bilgisayarların teknik özelliklerinin ne olacağı, hangi marka malzeme kullanılacağı, garanti süresi ve teknik hizmetler kısmı da netlik kazanmadı.
En çok eleştirilen konulardan biri de kampanyanın, Vakıfbank’a kredi kartı kazandırma çalışmasına dönüşmüş olması. Kampanyaya katılan öğretmenler isteseler de istemeseler de Vakıfbank’tan kredi kartı almak zorunda kalacak.
Öğretmenler hangi şartlarda bilgisayar alabilecek?
VADE 1. GRUP BİLGİSAYARLAR 2. GRUP BİLGİSAYARLAR
(Aylık Taksit) (Aylık Taksit)
48 47.01 38.34
36 56.76 46.29
24 76.79 62.62
18 97.07 79.17
12 137.90 112.47
Türk Eğitim Sen
kampanyayı sorguluyor
Türk Eğitim Sendikası, kampanya ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’ten şu soruların cevaplanmasını talep ediyor:
* Alacağı bilgisayarı ders aracı olarak kullanacak olan ve ders araç gerecini sizin sağlamanız gereken, açlık sınırlarında ücret verdiğiniz öğretmenden, bu bilgisayarın gümrük vergisini, KDV’sini, firma kârını, banka faizini almak sizce etik mi ve vicdani ölçülerine sığar mı?
* Milletvekillerine banka promosyonları ile ücretsiz diz üstü bilgisayar sağlayan hükümetiniz, öğretmenlerin maaşlarından ortaya çıkan banka promosyonlarıyla öğretmene ücretsiz bilgisayar vermeyi neden düşünmedi?
* Diz üstü bilgisayarlar masa üstü bilgisayarlara göre çok daha pahalı olduğu, donanımlarını yenilemek mümkün olmadığı veya kolay olmadığı, yararlı ömürleri de daha kısa olduğu halde neden masa üstü bilgisayarlara tercih edilmedi? Niçin masa üstü bilgisayar seçeneği sunulmadı?
* Öğretmenlerin alacağı her bir bilgisayar için Microsoft’un Windows işletim sistemini iki buçuk Amerikan Doları karşılığında vereceği doğru mudur? Bu doğruysa ve 650 bin bilgisayar alınacağı da doğruysa, Microsoft’a toplam olarak (650,000 x 2.5) yaklaşık bir buçuk milyon dolar ödeneceği doğru mudur?
* İşletim sistemleri için Microsoft Windows dışı seçenekler daha ekonomik olmaz mıydı? Neden açık kaynak kodlu bir işletim sistemi yerine Microsoft Windows seçildi? Bu seçim ile bundan sonra Microsoft’a bağımlı kılınmış olunmuyor mu? Bunun sakıncaları dikkate alındı mı?
* Bir yıl içinde Microsoft’un Windows XP işletim sistemini yeni bir versiyon ile (Longhorn) değiştirmesi bekleniyor. Böyle bir durumda öğretmenler işletim sistemini bir üst versiyona yükseltmek için ne kadar para ödeyecektir? Bu konuda bir teminat alındı mı?
* Bakanlığınızın belirlediği özellikler, söz konusu bilgisayarların en yeni teknoloji olmasını sağlamasına yeterli olmayacağına göre ve MEB ihale sürecinden kendini çektiğine göre, öğretmenlerin alacağı bilgisayarların eski model olma veya kalite sorunu olma gibi durumların denetleyicisi ve takipçisi hangi kurum(lar) olacaktır? İhale şartnamesinde bu konuda nasıl bir garanti yer almıştır?
* Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılmış sözlü veya yazılı başka anlaşmalar var mıdır? Varsa bunların içeriği nedir?
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2005 / 04
|
|
|