Ülkemizde ilk yabancı dil eğitimini başlatan Englısh Fast;
Dil eğitimi uzmanlık ister
Türkiye’nin dışa açılma sürecinde yabancı dil bilen insana ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadır. Ana dilini iyi bilmeden yabancı bir dili öğrenmek ise çok zordur. İşte yabancı dil eğitiminde Uzman kuruluş Englsh Fast Genel Koordinatörü Şahan Ülgen konuyla ilgili sorularımızı cevaplandırdı:
Englısh Fast’in kuruluşu hakkında bilgi verebilir misiniz?
-Englısh Fast 1976’da Ankara’da kuruldu. Merkezi Londra olmak üzere kısa sürede İstanbul, İzmir, Bursa ve Çorlu şubelerini de bünyesine katarak Türkiye’nin ilk kurulan lisan okulu olma ünvanına sahip oldu. 1976 yılından beri lisan okullarımızda ortalama 200,000’in üzerinde öğrenciye hizmet verildi. Buna ek olarak okullarımıza gelemeyen insanlar için hazırlanılan mektupla öğretim setleri (kitap ve kasetlerden oluşan eğitim paketleri) hazırlandı ve Anadoluda 500,000’in üzerinde öğrenciye hizmet götürüldü.
Türkiye’de, ilk yabancı dil kursunu sizin açtığınız söyleniyor. Doğru mu?
-Evet, bu alanda ilk kurulan lisan okuluyuz ama bizim ilk oluşumuz sadece ilk kurulan olmak dışında, birçok alanda da ilklere imza atmış olmamızdandır. Örneğin, mektupla öğretim setleri günümüz teknolojisine adapte edildi. Tüm içerik geliştirilerek interaktif CD’ler de ve VCD’lerde toplandı. Bilgisayarın sunduğu kolaylıklarla birleşerek, kaset ve kitabın yerini aldı ve asıl önemlisi, Türkiye’de hazırlanmış Macromedia Flash destekli ilk interaktif eğitim setleri oldu. 2003 Yılından beri okullarımızda uyguladığımız eğitim sistemi de yine bir ilktir. Sınıfa kamera, bilgisayar, projeksiyonu sokan, kitap takibini, not alma derdini ve tahta kullanımını kaldıran ilk kurum olduk.
O günden bu güne yabancı dil eğitiminde ne gibi değişiklikler oldu?
-1990 başlarına kadar bu alanda sadece konuya hakim ve eğitim kökenli insanların açtığı kurumlar vardı ve sayıları çok azdı. Şu an eğitimle hiç ilgisi olmayan insanların sadece ticari kaygıyla her köşe başında dershane açtığına, öğrencilerin “kaç dershaneye gittim ama hala ingilizce konuşamıyorum!” dediğine şahit oluyoruz. Malesef tüm dershaneler birbirini taklit etme politikasından ve kopyacılıktan kendilerini araştırma, geliştirmeye veremediler. Buna çok somut bir örnek vermem gerekirse ilk olarak English Fast ismini logolaştırıp sarı üzerine siyah harflerle yazdık. Şu anda sarı üzerine siyah logo taşıyan, başı English ile başlayıp son kelimesi Fast’i çok andıran bir yığın dershane sayabilirim. Bir kurumu taklit etmekle ne kadar kendinizi geliştirirsiniz bu da ayrı bir konu?
Dil öğreniminde neler gereklidir? Dil öğretirken kullandığınız metodlar nelerdir?
-Dil öğrenimi birçok duyumuza hitap etmeli ve bir bütün olarak sunulmalıdır. Kurumumuzda derste fiziksel materyallerden yararlanılır, videolar izletilir, dinleme parçaları ve yabancı şarkılar dinletilir, filmler izlenir, projeksiyon üzerinden dilbilgisi ve okumalar yapılır, kamera ile aktiviteler uygulanır ve daha birçok buna benzer dersi hareketli kılacak, dinamizmi sağlayacak ve konsantrasyonu maximum düzeyde koruyacak uygulama yapılır. Eğitim tekniğimizin temeli günlük hayatı sınıfa taşımamızdır. Bir çok dershanenin yaptığı klasik bir kitap üzerinden gitmek hem tek duyuya hitap eder hem öğrenme isteğini azaltır.
İş başvurularında genellikle yabancı dil biliyor musunuz? diye bir soruyla karşılaşıyoruz. Siz sadece öğrencilere mi yoksa uzmanlık konularına göre de eğitim veriyor musunuz?
-Belli bir İngilizce temelini almış çalışan kesime uyguladığımız iş İngilizcesi programımız uzun zamandır devam ediyor. Başta, T.B.M.M, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, THY, Eczacıbaşı Holding olmak üzere sektöründe bir numaraya oturmuş sayısız özel kuruma ve devlet kurumuna hizmet verdik. Türkiye’nin dış dünyaya açılma hızı arttıkça ve AB’ye giriş sürecinde, İngilizce’ye hakim personel ihtiyacı da aynı paralelde artacaktır. Hatta bizim görüşümüz, belli bir süre sonra İngilizce bilmeyen personelin iş imkanının da çok kısıtlı olacağı yolunda çünkü bir çok şirket şimdiden İngilizce dışında ikinci bir lisan şartı bile getirdi. Özellikle iş İngilizcesi programlarımızda bir toplantı bildirisi nasıl yazılır, bir mektuba nasıl başlanır, nasıl bitirilir, e-mail yazarken nasıl bir dil kullanılmalı, teklif yazıları nasıl yazılır, telefonda nasıl konuşulur hepsini uygulamalı gösteriyoruz. Bunun dışında ikinci lisan ihtiyacını gördüğümüzden, İngilizce dışında en çok konuşulan lisan olan ispanyolca programlarını da bu sene başlattık.
Vizyonunuzu da kısaca açıklar mısınız?
Vizyonumuz yabancı dil eğitimini mümkün olan en iyi teknoloji ve tekniklerle donatmak, kaliteden, bireysel ilgiden asla ödün vermemek, bize başvuran öğrencilere lisan eğitimini kolay ve zevkli bir deneyim olarak vermek ve tüm bunların çıkacağı tek adres olarak, kısaca işini en iyi yapan kurum olmaktır. İnsanlara birşeyler öğretmiş olmanın hazzı ve bunun karşılığında duyulan minnet duygusu bizim için maddi beklentilerin kat kat üzerindedir ve hep de böyle kalacaktır.