|
|
|
Özelleştirmeyi bekleyen TÜPRAŞ kâr rekoru kırdı
|
Üç kuruşa satılmak istenen TÜPRAŞ, kârını artırdı. Şirket Genel Müdürü Hüsamettin Danış, şirketin dokuz aylık vergi öncesi kârının 570 trilyon lira olduğunu açıkladı. Danış, “2005'te olağanüstü kâr düzeyleri yakalanabilir” dedi |
Yüzde 66’sı gibi büyük bir çoğunluğu 1 milyar 300 milyon dolara satılan ancak mahkeme tarafından satışı durdurulan TÜPRAŞ kâr rekoru kırıyor. Buna rağmen hükümet, TÜPRAŞ’ı alelacele satmanın hesaplarını yapıyor.
TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Türkiye'nin satışlar açısından en büyük şirketi olan rafineri devinin, 2004 yılındaki karlılığını gelecek yıl da devam ettireceğini ve bu doğrultuda devam eden yatırımların devreye alınmasıyla 2005 yılında yüksek bir kâr düzeyine ulaşacağını söyledi. İstanbul'daki AB'ye Geçiş Sürecinde Enerji adlı konferansta yaptığı konuşmada Danış, "Yeni yapılanmalar ve 2005 yılı başından itibaren devreye alınacak projelerle kârlılıkta olağanüstü yüksek hedeflere ulaşacağımızı öngörmekteyiz" dedi Danış yaptığı konuşmada "Şu anda 9 aylık kârlılığımız yaklaşık olarak vergi öncesi 570 trilyon liraya ulaşmıştır" dedi.
Geçen yılın tamamında 369.6 trilyon lira faaliyet kârı elde eden şirket bu yılın ilk yarısında 240 trilyon lira faaliyet kârı elde etmişti.
TÜPRAŞ’ın 2003 yılı cirosu 13 milyar dolar, net kârı 450 milyon dolar oldu. Hazine’ye vergi ve fon olarak yıllık katkısı 4.5 milyar dolar dolayındadır. Bu da Türkiye’nin toplam vergi ve fon gelirlerinin oldukça önemli bir oranını oluşturuyor.
Amerika’nın etkili finans dergisi Forbes’in 2001 yılı cirolarına göre belirlediği ABD dışındaki en büyük 500 kuruluş arasında TÜPRAŞ, 480’inci sırada yer alıyor. Bu sıralamada Türkiye’den ayrıca, 325’inci sırada Türkiye İs Bankası, 371’inci sırada Koç Grubu ve 453’üncü sırada Sabancı Grubu var. Şimdi bu şirketin, borsa değerinin bile çok altında bir fiyattan satılması isteniyor.
50 MİLYAR DOLARLIK DEV
TÜPRAŞ, 1989'da başlattığı toplam 2 milyar dolarlık kapasite artırımı ve modernizasyon projelerinde halen 741 milyon dolarlık yatırımlarını sürdürüyor ve bunların 2006 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor.
50 milyar dolar değerindeki TÜPRAŞ, 1 milyar 300 milyon dolara satılmak isteniyor. Mahkeme ise bu satışa onay vermedi. Şimdi tekrar TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi için yoğun çaba harcanıyor. Oysa aynı TÜPRAŞ’ın yüzde 33’ü 2 yıl kadar önce 1 milyar 300 milyon dolara satılmıştı. Şimdi yüzde 66’sı bu fiyata satılmak isteniyor. Halbuki 2 yıl önce de TÜPRAŞ çok ucuza satılmıştı.
TÜPRAŞ’ın sadece tesislerinin kuruluş maliyeti 7 milyar dolar. TÜPRAŞ’ın teknolojisini yenilemek ve kapasitesini artırmak amacıyla son 4 yılda yaptığı harcama ise 2 milyar dolar. Türkiye’nin ulusal savunmasındaki ve ulusal ekonomisindeki önemi göz önüne alındığında ise, TÜPRAŞ’a paha biçilmiyor. TÜPRAŞ’ı alan, Ortadoğu ve Kafkas petrollerinin denetiminde büyük bir üstünlüğü ele geçirmiş olacaktır. Buna rağmen TÜPRAŞ’a sudan ucuz bir fiyat biçiliyor.
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2004 / 12
|
|
|