Türkiye’de eğitim sistemi can çekişiyor. Öğrenci Seçme Sınavı’ndaki (ÖSS) sıfır puan rezaletinden sonra Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) sıfır puan alanların sayısında büyük artış olması eğitim sisteminin içinde bulunduğu çıkmazı bir kez daha gözler önüne serdi. Eğitim kalitesinin düşmesi, sınıf geçmenin neredeyse zorunlu hale getirilmesi, eğitimcilere yeterli önem verilmemesi, kalabalık sınıflar ve özellikle taşra okullarında yeterli araç gereç donanımının olmaması eğitim sistemini bugünkü çıkmaz noktaya getirdi. Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ÖSS ve LGS’deki sıfır rezaletinden idarecileri sorumlu tuttu.
Özcan, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) 32 bin 177 adayın, Liselere Giriş Sınavı’nda (LGS) da 64 bin 598 öğrencinin sıfır puan almasını “sıfır rezaleti” olarak değerlendirdi. ÖSS'de tablonun iç açıcı olmadığını belirten Özcan, bunu giderek çürüyen eğitim sistemine bağladı.
“SEBEP EĞİTİM SİSTEMİ”
Özcan, şöyle konuştu: "ÖSS’de bu yıl sıfır puan alan aday sayısı 32 bin 177. Üstelik ÖSS’de sıfır puan alan aday sayısı geçen yıla oranla 5 bin 729 fazla. Bu durum eğitim sistemindeki çarpıklığı bir kez daha gözler önüne seriyor. Türk Eğitim-Sen olarak çocuklarımızın başarısızlığının temel nedenini, giderek çürüyen eğitim sistemine bağlıyoruz” dedi.
ÖSS’de 32 bin 177 adayın sıfır puan almasının yankıları devam ederken, LGS’de de ikinci bir şok dalgasının yaşandığını ve 64 bin 598 öğrencinin sıfır puan aldığını ifade eden Özcan, şöyle devam etti: “İnanılır gibi değil ama gerçek. Sınava giren 10 adaydan biri ham puan barajını aşamayarak ‘sıfır’ puan aldı. Geçen yıl 40 bin öğrenci sıfır puan almıştı. Bu yıl bu rakam yüzde 50’den fazla arttı. Yaşanan ikinci şok dalgası eğitim camiamızı derinden yaraladı. Yıllardır süregelen yanlış eğitim politikaları sonucu, öğrencilerimiz birer birer siteme kurban veriliyor. Böylesine vahim bir tablo, ülkemizdeki milli eğitim sistemindeki yaraların ne kadar derin olduğunu gözler önüne seriyor. Öğretmen açığı, öğretmensiz okulların fazlalığı, ücret politikalarının çarpıklığı, gayri safi milli hasıla ile konsolide bütçeden ayrılan payın düşüklüğü, eğitimde fırsat eşitsizliğinin yaşanması bu siyah beyaz fotoğrafın başlıca nedenleridir.”
“BAKAN SORUNU ÇARPITIYOR”
Özcan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sıfır puan alan öğrenciler konusunda mantıklı açıklamalar getirmek yerine, sorunu çarpıttığına dikkat çekerek, “Oysa sıfır puan alan öğrencilerle dolu sınavların sonuçları iyi irdelenmeli; nedenler, niçinler ayrıntılı olarak soruşturulmalı, sorgulanmalıdır. Gelecek nesillerin, okumayan, yazmayan, eli kalem tutmayan, araştırmayan, bilimsel çalışma yapmayan, proje üretmeyen boş bir teneke yığını olmaması ve nereye güdülürse oraya gidecek bir sürü olarak yetişmemesi için herkesin seferber olması gerekir. Hatalardan ders çıkarmak, büyük bir erdemdir. Ancak yapılan hataların arkasına sığınıp, hataları sıfıra indirmek için proje üretmemek yapılacak en büyük yanlıştır. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce, zaman kaybetmeden sivil toplum kuruluşlarından da görüş alarak eğitimde sistemli bir değişiklik yapmalıdır” diye konuştu.
“SIFIR ALANLARIN SAYISI ARTABİLİR”
Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik’in gelecek yıl Liselere Giriş Sınavı’na tüm öğrencilerin girmesini zorunlu hale getireceklerini açıkladığını hatırlatan Özcan, şunları söyledi: “Bilindiği gibi bu sınava iddialı adaylar giriyor. Buna rağmen, sıfır puan alan adayların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. LGS’nin zorunlu olması durumunda, sıfır puan alan öğrencilerin sayısı, ikiye hatta üçe katlanacaktır. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı ne yapacaktır? LGS’yi zorunlu hale getirmek sorunu çözmez. Sorunun çözümü, kaynağa inmektir. Bu nedenle ezberci eğitime son verecek, doğru bir müfredatla öğrencilerin karşısına çıkacak, kaliteli bir eğitimi ilke edinecek, eğitimde özelleştirme yerine, mevcut devlet okullarının etkin kullanımını sağlayacak bir yapı hakim kılınmalıdır.”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ÖSS'de 32 bin 177 adayın, LGS’de de 64 bin 598 adayın sıfır puan almasının sorumluluğunun idarecilere ait olduğunu da söyledi. "Bu utanç resminin baş aktörleri çocuklarımız değil, idarecilerdir. ÖSS’de yaşanan başarısızlığın sorumluluğu çocuklarımızın değil, ülkeyi yönetenlerindir" diyen Özcan, korkularının, gelecek yıllarda ÖSS ve LGS’de sıfır puan alan aday sayısının katlanarak artması olduğunu ifade etti.