Kasım 2008

Ö T E S İ

 

20.04.2024 



Türkiye’de Kırım rüzgarı


Kırım Tatar Halk Dansları ve Müzik Topluluğu (Kırım Ansambli) Kırım dernekleri ve belediyelerin katkılarıyla 15 Mayıs – 6 Haziran 2003 tarihleri arasında Türkiye Turnesi gerçekleştirdi. Beş yıl aradan sonra, Kırım ve Tataristan Devlet Sanatçısı Server Kakura’nın başkanlığında toplam 30 sanatçıdan oluşan bir heyetle Türkiye’ye gelen topluluk, Türkiye genelinde toplam 15 gösteri ve bir festivale iştirak etti. Türkiye’de Vatan-Kırım rüzgarı estirdi. M. Akif Albayrak

Turne, 15 Mayıs günü ekibin Türkiye’ye gelmesi ile başladı. 16 Mayıs günü Beyşehir’de ilk gösterinin ardından sırasıyla Konya, Seydişehir, Ereğli, Aksaray, Ankara, Polatlı, Sungurlu, Kastamonu, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da gösteriler yapıldı.
Topluluk ayrıca 19-25 Mayıs 2003 tarihleri arasında Silifke’de tertiplenen 25. Uluslar arası Silifke Festivali’ne de iştirak etti. Turne ve festival programının dışında Kırım Ansambli, Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin organize ettiği Çatalca Tepreşi’nde de bir gösteri yaptı ve Ansambli’nin müzik grubu Tepreş iştirakçilerine Kırım müziği ziyafeti yaşattı.
Özellikle Ankara’da TRT Arı Stüdyosu’nda yapılan gösteri ve televizyon çekimi oldukça coşkulu geçti. Kırım dernekleri genel başkanı Dr. Ahmed İhsan Kırımlı tarafından Kırım’a hizmet eden büyüklerimize (Kültür Eski Bakanı İstemihan Talay, Prof. D. Halil İnalcık, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, İşadamı Cemil Özgür, İşadamı İbrahim Bodur, sanatçı Server Kakura) birer şükran plaketi takdim edildi.
Yine İstanbul’da CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirilen gösteri yaşanılan coşku ile hafızalarda yer etti. İstanbul Şubesi tarafından Kırım davasına hizmet eden İstanbul’daki yardımseverlere şükran plaketi takdim edildi. Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, “Sürülen yok edilmek istenen Kırım Türklerinin yeniden dirilişinin ayağa kalkışının ve biz ölmedik, yeniden vatanımızı kuracağız ve bu vatanda hür yaşayacağız diye haykırışının örneğidir bu ekip” dedi.
Türkiye genelinde yapılan gösterilerde izleyenlerin büyük beğenisini ve takdirini kazanan topluluk, 9 Haziran günü Tekirdağ’da yaptıkları gösterinin ardından, karayolu ile Türkiye’den ayrıldı.
Bu organizasyonun en önemli özelliği, hiç şüphesiz geçmiş turnelerden farklı olarak bazı merkezlerde ilk kez Kırım Ansambli’nin gösteri yapması, ve de gösterilerden elde edilen gelirin, büyük sıkıntılar içinde varolma mücadelesi veren topluluğa katkı olarak aktarılmasıydı. Yine bazı merkezlerde ilk kez gösteri yapılması (Ereğli, Kastamonu, Düzce, Beyşehir, Tekirdağ gibi..) ve bu gösterilerde yaşanan coşku, Kırım Türklerinin kültürel değerlerinin Türkiye genelinde kamuoyu tarafından kabul gördüğü ve benimsendiği şeklinde yorumlandı.


Bu haber defa okundu.

Ufuk Ötesi  : 2003 / 07

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002