|
|
|
Türkiye’de Kırım rüzgarı
|
Kırım Tatar Halk Dansları ve Müzik Topluluğu (Kırım Ansambli) Kırım dernekleri ve belediyelerin katkılarıyla 15 Mayıs – 6 Haziran 2003 tarihleri arasında Türkiye Turnesi gerçekleştirdi.
Beş yıl aradan sonra, Kırım ve Tataristan Devlet Sanatçısı Server Kakura’nın başkanlığında toplam 30 sanatçıdan oluşan bir heyetle Türkiye’ye gelen topluluk, Türkiye genelinde toplam 15 gösteri ve bir festivale iştirak etti. Türkiye’de Vatan-Kırım rüzgarı estirdi.
M. Akif Albayrak |
Turne, 15 Mayıs günü ekibin Türkiye’ye gelmesi ile başladı. 16 Mayıs günü Beyşehir’de ilk gösterinin ardından sırasıyla Konya, Seydişehir, Ereğli, Aksaray, Ankara, Polatlı, Sungurlu, Kastamonu, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da gösteriler yapıldı.
Topluluk ayrıca 19-25 Mayıs 2003 tarihleri arasında Silifke’de tertiplenen 25. Uluslar arası Silifke Festivali’ne de iştirak etti.
Turne ve festival programının dışında Kırım Ansambli, Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin organize ettiği Çatalca Tepreşi’nde de bir gösteri yaptı ve Ansambli’nin müzik grubu Tepreş iştirakçilerine Kırım müziği ziyafeti yaşattı.
Özellikle Ankara’da TRT Arı Stüdyosu’nda yapılan gösteri ve televizyon çekimi oldukça coşkulu geçti. Kırım dernekleri genel başkanı Dr. Ahmed İhsan Kırımlı tarafından Kırım’a hizmet eden büyüklerimize (Kültür Eski Bakanı İstemihan Talay, Prof. D. Halil İnalcık, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, İşadamı Cemil Özgür, İşadamı İbrahim Bodur, sanatçı Server Kakura) birer şükran plaketi takdim edildi.
Yine İstanbul’da CRR Konser Salonu’nda gerçekleştirilen gösteri yaşanılan coşku ile hafızalarda yer etti. İstanbul Şubesi tarafından Kırım davasına hizmet eden İstanbul’daki yardımseverlere şükran plaketi takdim edildi. Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten, “Sürülen yok edilmek istenen Kırım Türklerinin yeniden dirilişinin ayağa kalkışının ve biz ölmedik, yeniden vatanımızı kuracağız ve bu vatanda hür yaşayacağız diye haykırışının örneğidir bu ekip” dedi.
Türkiye genelinde yapılan gösterilerde izleyenlerin büyük beğenisini ve takdirini kazanan topluluk, 9 Haziran günü Tekirdağ’da yaptıkları gösterinin ardından, karayolu ile Türkiye’den ayrıldı.
Bu organizasyonun en önemli özelliği, hiç şüphesiz geçmiş turnelerden farklı olarak bazı merkezlerde ilk kez Kırım Ansambli’nin gösteri yapması, ve de gösterilerden elde edilen gelirin, büyük sıkıntılar içinde varolma mücadelesi veren topluluğa katkı olarak aktarılmasıydı. Yine bazı merkezlerde ilk kez gösteri yapılması (Ereğli, Kastamonu, Düzce, Beyşehir, Tekirdağ gibi..) ve bu gösterilerde yaşanan coşku, Kırım Türklerinin kültürel değerlerinin Türkiye genelinde kamuoyu tarafından kabul gördüğü ve benimsendiği şeklinde yorumlandı.
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2003 / 07
|
|
|