|
|
|
Kerkük’ün tapusu Türkmenler’in elinde
|
Kerkük’ün yüzde 70’i Türkmen
Kuzey Irak’ta çapulcuların lideri Mesud Barzani, Kerkük’ün kürt şehri olduğunu iddia etmesine rağmen belgeler aksini söylüyor. Resmi belgelere göre Kerkük’ün kültürel varlığını da, nüfusun yüzde 70’ini de Türkmenler oluşturuyor |
Kuzey Irak’ta meydanı boş bulan, ABD’nin desteğini arkasına alınca da iyice şımaran Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri çapulcu Mesud Barzani saçmalıklarını sürdürüyor. Son zamanlarda boynundan büyük laflar eden Barzani, Kerkük’ün kürt şehri olduğunu iddia ediyor. Bu amaçla da Kerkük ve Musul’daki tapu ve nüfus kayıtlarını yok etmek için her yolu deniyor. Ancak Türkmenler’in elindeki belgeler aksini söylüyor.
Türkmenler, Irak’ta rejimin devrilmesinin ardından Kerkük'e giren kürtlerin, öncelikle Tapu Dairesi ve Nüfus İdaresi'ni yakmalarını, Saddam Hüseyin'in 1977'de Kuzey Irak'taki Arap nüfusunu artırmak için gönderdiği Arapları bölgeden çıkarma amacına bağlıyor. Türkmenler, “Türkmen nüfusunu az göstermek için böyle bir şey yaptılarsa hiç anlamı yok, çünkü elimizde sağlam belgelerimiz var” dediler.
Ellerinde bulunan ve Saddam yönetimi döneminde verilen nüfus kâğıtlarında, memleket kısmında Kerkük yazdığını ve kimliklerde Türkmen olduklarının belirtildiğini ifade eden Türkmenler, ileride yapılacak bir seçimde seçmen olacak Türkmen nüfusunu tam olarak yansıtabilmek için muhtarlardan da belge topluyor.
Türkmen varlığının Kerkük'ten silinmesi tehlikesine karşı bulabildikleri her evrakı topladıklarını belirten Türkmenler, “Köyleri ve çevresiyle beraber Kerkük'ün toplam nüfusunun yüzde 70'i Türkmen’dir. Bunu ispat edecek belgelerimiz de var elimizde. Biz burada silahlı kürt istemiyoruz. Bütün isteğimiz bu” dediler.
Arapların, 1977'de bölgeye yerleştirilmeye başlanması sırasında bazı arazilerine Arapların oturduğunu da belirten Türkmenler, bu tarihten önceki tapularının hâlâ ellerinde olduğunu anlattı. Türkmenler, “Elimizde Osmanlı zamanından kalma tapular var” diye konuştular.
Türkmenler’i kimse yok sayamaz
Kerkük Ticaret Odası Asbaşkanı Halil İsmail Ağa Bayraktar, “Türkmenler bu topraklarda Osmanlı'dan önce de vardı. Osmanlı gittikten sonra krallık alttan alta, Baas rejimi açıkça bizi yok etmeye çalıştı. Baas yani Saddam rejimi bir karar çıkartıp arazilerimize el koydu. Ama biz bütün baskılara rağmen çocuklarımıza
yine Türkçe öğrettik ve varlığımızı koruduk. Bu topraklarda Türkmenler’i kimse yok sayamaz. Kerkük'te 50 yıl önce yapılan hiçbir binaya ne bir Arap ne de kürt, 'Burayı ben yapmıştım' diye sahip çıkamaz. Burası bizim toprağımız” dedi.
Kürtlerin 1959 yılında Iraklı komünistlerle birlikte 36 Türkmen’i öldürdüğünü ifade eden Bayraktar, “O zaman bunu yapanlar cezalandırıldı. Kürtler, Türkmenler’in yaşadığı her yeri kürtleştirmek istiyor. Yeni bir katliam yapabileceklerinden korkuyorum” diye konuştu. Kendisinin de birçok arazisine el koyulduğunu belirten Bayraktar, Osmanlı Devleti’nden kalma tapu ve ailesine ait nüfus kayıtlarının elinde bulunduğunu söyledi.
Kerkük’te Türkmen radyosu yayında
Irak'ta Saddam rejiminin yıkılmasından sonra Türkmenler’in yoğun olarak yaşadığı Kerkük, Türkçe radyo yayınına kavuştu. Irak Türkmen Cephesi'nin (ITC) açtığı radyo, her gün yerel saatle 08.00 ile 21.00 arasında yayın yapıyor. Saddam rejimi sırasında yalnızca Erbil'de yapılmasına izin verilen Türkçe radyo yayını, Kerkük'ten dinlenemiyordu. ITC'nin kurduğu radyoda, müzik, ITC ile ilgili ve yerel haberler
yayınlanıyor. Radyoda Türkiye’den sanatçıların eserleri de çalınıyor. Türkmen halk sanatçısı Eyüp Meyus'un yönetiminde kurulan radyo, sahibi bir Türkmen olan Divan Oteli'nin odasından yayın yapıyor. Radyoda Muhammed Adil adlı bir Türkmen tek başına teknisyenlik, programcılık ve sunuculuk yapıyor. Eyüp Meyus, televizyon kurma hazırlıklarının ise son hızla devam ettiğini söyledi.
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2003 / 05
|
|
|