Net P@no

 

Baki Günay  

KEY listeleri başınızı ağrıtabilir


Resmi Gazete’nin internette yayımladığı KEY ödemeleri listesi, 8,5 milyon kişinin TC kimlik numarası ve sosyal güvenlik numarasını açığa çıkardı. Bilişim suçları yetkilileri kötü niyetli kişilerin bu bilgileri kullanmasından endişe ediyor.

Geçen ay çalışan insanlarımızın yakından takip ettiği KEY (Konut Edindirme Yardımı) ödemelerinde kimi az ücret aldığı için üzüldü kimi ise beklediğinden daha fazla ücret aldığı için sevindi. Ama sevinenler arasında çok farklı kesimler de vardı. 8,5 milyon çalışanın TC kimlik numaraları Resmi Gazete’de yayınlanması ile birçok kişi Türkiye’de çalışan 8,5 milyon kişinin listesini tek adımda ele geçirdi.
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinden dolayı 8,5 milyon kişinin TC kimlik numarası ile birlikte sosyal güvenlik numarası (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) bilgilerinin Resmi Gazete yoluyla internette yayımlanması, bilgi güvenliği açısından önemli sorunları da yakın zamanda beraberinde getirecek.
TC KİMLİK NUMARALARIMIZ İLGİSİZ KİŞİLERİN ELİNDE
Bu açıklama sonrasında medyada bir tartışma yaşanmıştı. Hatırlamayanlar için tekrar etmekte fayda var. 8,5 milyon çalışan insanın bu listede hem TC kimlik numarası hem de sosyal güvenlik numaraları yayınlanmıştı. Bu bir riskti. Ve devletin resmi mercileri bu listeleri yayınlamakta sakınca görmediği için bu bilgilerin peşine düşen insanların işleri kolaylaşmıştı. Peki, burada devlet yanlış mı yaptı? Devletin resmi mercileri bu durumu açıklarken şunu demişti. ‘Bu bilgileri biz zaten resmi gazetede yayınladık. Arayan oradan da gidip alabilirdi.’ Fakat bu bilgilerin kısa zamanda internet haber sitelerine ve paylaşım sitelerine düşmesi sonrası her şey adeta ortaya saçılmıştı.
TEK NUMARA İLE E-DEVLET
1970’li yıllarda başlayan ve adeta bir yılan hikâyesine dönen Mernis projesi ile artık Türkiye e-devlet teknolojisine geçmiş durumda. Bunun için de bir vatandaşın TC kimlik numarasına ihtiyaç var. TC kimlik numarası ile eğer kişi nerelere başvuracağını biliyorsa kişi hakkında istediği bilgilere ulaşmasında bir mahsur kalmıyor.
Ad-soyad bilgilerinin yanı sıra kimlik ve sosyal güvenlik bilgilerinin de açıklanması, bu bilgilerin kullanılarak ilgili kişiler hakkında yine e-devlet uygulamaları aracılığıyla daha fazla bilgi toplanmasının önünü açabilir.
1-O kişinin nerede çalıştığını
2-Ne kadar maaş aldığını
3-Hangi nüfusa kayıtlı olduğu
4-Hangi vergi numarası olduğu
5-Hangi sınavda kaç puan aldığı
TC kimlik numarası ile her an öğrenmek mümkün.
Bilgisayar korsanlarının (hacker) böylesine önemli kişisel bilgilere tek kaynaktan ulaşabiliyor olması, Türkiye’deki e-devlet çalışmaları açısından ciddi sorun oluşturmakta.
SINAV SONUCU VE MAAŞ BİLGİSİ
Türkiye’de internet üzerinden işlem yapmak için TC kimlik numarası adeta “anahtar” konumunda. Sigorta numarası ve vatandaşlık numarasından yola çıkarak kişilerin maaşının, son çalıştığı kurumun, sağlık bilgilerinin, doğum yeri, anne-baba adı, kızlık soyadı gibi verilerin hatta ikamet ettiği yerin bile bulunabilmesi mümkün. Bütün bu bilgilerin banka formları doldururken ya da telefon bankacılığında kullanılma tehlikesi de bulunuyor. Kamudaki birçok bakanlıkta şifre olarak TC kimlik numarası aldığı bölümler bulunması olayı daha da tehlikeli bir hale sokuyor. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumların personel bilgi sistemlerine de kimlik no ile erişilen bilgilerin girilmesi sonucu ulaşılabiliyor. Bunun dışında çoğu bankaların sadece kimlik numarası ile müşterileri hakkında istihbarat çalışması yaptığı biliniyor. İstihbarat çalışması yapanlar sadece bankalar değil. Hırsızlar, dolandırıcılar, terör örgütleri vb. birçok suç odağı kişilerin kimlik bilgileriyle ilgileniyorlar. Toplumsal güvenliğin sağlanması ve mahremiyetin korunması için kişilerin istekleri dışında haklarında güvenlik ve istihbarat çalışması yapabilecek tek kuruluşun -hukuk sınırları içinde kalmak kaydıyla- güvenlik güçleri olması gerekirken bu numaralar ile adınızı ve soyadınızı bilen her kişi sizin hakkınızda mahrem bilgilere rahatça ulaşabiliyor. İşte asıl tehlikede burada…


www.ufukotesi.com - 08 / 2008  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.