Ülkemizde neredeyse bir milyonu aşacak sayıya hızla giden bu insanlar neden bu adreste toplanıyor acaba? Kuruluş amacı eski kaybettiğiniz dostlarınızı internette bulmak. Kimi ilkokul arkadaşlarını kimi iş arkadaşlarını ve unuttuğu dostlarını arıyor bu sistem ile. Ama ilk önce aradığı kişilerin bu sisteme dahil olması gerekiyor. Sizin arkadaşlarınızla birlikte arakadaşınızın arkadaşı da sizin Facebook’a otomatik dahil oluyor.
Tabi eğer eski arkadaşlarınız internet kullanmayan kişilerden oluşuyor ise bu zincire dahil olmanın da bir anlamı yok.
AVANTAJI NEDİR ?
Facebook’un en büyük avantajı, kullanıcıların, listesinde yer alan 'arkadaşının arkadaşına da’ ulaşarak onlarla da irtibata geçebilmesi. Bu sayede profildeki arkadaşını referans olarak kullanan birisi, çevresini kolaylıkla genişletebiliyor. Sitenin bir diğer avantajı da kullanıcının kendi seçtiği uygulamalarla yaşamını bilgisayar ekranına dökmesi. Facebook tam anlamıyla açık bir platform. Dünyanın dört bir yanından eklenen binlerce uygulamayla kullanıcıların kendilerine özel, keyifli bir sayfa tasarlaması mümkün oluyor. Bu uygulamalar sayesinde oyunlar, hava durumu, fal, dünyada gezdiğiniz yerler gibi bilgileri sayfanıza taşıyabilirsiniz.
NASIL BAŞLADI?
Facebook’u, 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde okuyan, 23 yaşındaki Mark Zuckerberg kurdu. Site, dünyanın en fazla tıklanan yedinci sitesi. Kullanıcıların yüzde 28’i Amerika’dan, yüzde 9.6’sı Kanada’dan, yüzde 9’u İngiltere’den. dördüncü sırada yüzde 3.3 oranıyla Türkiye geliyor. Sitenin şu anda toplam 50 milyonun üzerinde üyesi var ve bu rakama günde 140 bin kişi ekleniyor. Ana sayfası, her gün 48 milyar kez ziyaret ediliyor. Zuckerberg, 2006 yılında 100 milyon dolar gelir elde ettiği sitenin, yüzde 1.6’sını Bill Gates’e 240 milyon dolara sattı. Facebook’unun piyasa değeri, bu satışla 15 milyar dolara yükseldi.
FACEBOOK’TA DÜŞMAN TEHLİKESİ
Facebook güzel, hoş ama bir takım tehlikeleri de bulunuyor. Bu tür sosyal ag sitelerine üye olanlar, kişisel bilgilerini yayınladıkları için, tehlikelere maruz kalabiliyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, bu sitelere girenlerin yüzde 39’u eski düşmanlarını arıyor. Hükümetin yaptırdığı araştırmaya göre, İngiltere’de bu tür sitelere üye olan 10 milyon 800 bin kişinin yüzde 25’i, profillerine doğum tarihi gibi ayrıntılı bilgileri koyuyor. 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 34’ü, kendilerini bu yolla riske sokuyor. Bu ve benzeri siteleri istihbahrat örgütleri de yakın takibe almış durumda. İnsanların neye ilgiler var, ne tür arkadaş grubu var, bu yolla öğrenmek de mümkün oluyor. İnternette kişisel bilgilerinizi vermek bu yüzden doğru bulunmuyor. Çünkü binlerce kötü niyetli insan bu tür bilgileri arıyor ve bulunca da sizin kimliğinize girerek arkadaşlarınızı dolandırabiliyor.
NE YAPMALI?
Yetkililer uyarıyor: Sadece adınız, soyadınız, doğum tarihiniz ve nerede yaşadığınız, bilgileri adınıza kredi kartı düzenlemesi için yeterli. Ayrıca verdiğiniz bilgileri arkadaşlarınız dışında kimsenin okumasını istemiyorsanız mutlaka tedbir almalısınız.
Facebook’ta, eklediği fotoğraflar yüzünden işinden olanlar var. Facebook’un yayılması ile işe alımlarda işe başvuran kişi hakkında hemen facebook’ta araştırma yapan işyerleri de biliniyor. Ayrıca bilgilerinizin, istemediğiniz şekilde kullanılmasını önlemek için ‘privacy’ (gizlilik) seçeneği kullanmanızı öneririm. Facebook’ta “Herkes beni rahatsız etmesin” diyorsanız, en iyisi bir ‘network’ yani ‘ağ’a dahil olmayın. Çünkü, dahil olduğunuz ağdaki tüm üyeler profilinizi görebiliyor. Network bölümünden ‘none’ yani ‘hiçbiri’ seçeneğini tıklayın. Herhangi bir ağa üye değilseniz, bilgilerinizi sadece listenizdeki arkadaşlarınız görebilir. Ayrıca 'Privacy', yani ‘gizlilik’ ayarlarını mutlaka aktif hale getirin. ‘Privacy’ bölümünde ‘Profil’ seçeneğinden kimin hangi bilgilerinize erişebileceğini ayarlayabilirsiniz. “Beni sadece arkadaşlarım görsün, bilsin” diyorsanız, burada doğum gününüzden, e-mail adresine kadar tüm bölümlerde ‘only my friends’ (sadece arkadaşlarım) işaretlemeniz gerekir. Facebook’a gönderdiğiniz fotoğraflarınızı arkadaşlarım dışında kimse görmesin diyorsanız ‘Privacy’ den ‘applications’ bölümüne gelin. Photos’un yanında ‘Privacy settings’i (gizlilik ayarları) tıklayıp, yine ‘only my friends’ şıkkını seçin. İşte bu kadar basit. Eski arkadaşınızı bulmaya devam edin ama hiçbir zaman da tedbiriniz elden bırakmayın.
FACEBOOK REHBERİ
Üyelik: Facebook’a üye olmak için bir mail adresinizin olması yeterli. www.facebook.com’da kısa bir bilgi formunu doldurduktan sonra üye olabiliyorsunuz.
Arkadaş bulma: ‘Search’ yani ‘arama’ bölümüne arkadaşınızın ismini yazın. ‘Add to Friends’i tıklayarak, davet gönderin. Friend Request (Arkadaşlık talebi): Arkadaşlarınızın size gönderdiği davetler. Kabul ediyorsanız ‘confirm’ü, reddediyorsanız ‘ignore’u seçin. Applications (Uygulamalar): Facebook’ta, sanat, iş dünyası, eğitim, etkinlik, chat, müzik, fotoğraf, politika, video, spor, seyahat başlıklarında toplam 7311 uygulama var. Kafanıza uyan uygulamayı, profil sayfasına ekleyebilir, arkadaşlarınızı da bu uygulamaları eklemek için davet edebilirsiniz. Gifts (Hediyeler): Arkadaşlarınıza hediye verip, hediye alıyorsunuz. Oyunlar: Facebook’ta ayrıca 833 oyun bulunuyor.
|