Net P@no

 

Baki Günay  

Google’da aramanın sırları


Aramak ve bulmak bu iki kelime şu an her internet kullanıcısının amacı gibi neredeyse. Milyonlarca bilginin içinde aradığınız bilgiye ulaşmak nasıl mümkün olacak diyorsanız aramayı bilmeniz gerek. Milyonlarca bilginin içinde aradığınız bilgiye nasıl ulaşırsınız? Sizin vaktinizi alacak bilgi çöplerinden nasıl kurtulursunuz? Eğer bu bilgi arama sırlarını bilmiyorsanız hem vaktiniz hem de emeğiniz heba olur. Peki o zaman ne yapmak gerek?

Google dünyadaki birçok kişinin arama yapmada tercih ettiği bir adres. Yahoo, Altavista benzeri sitelerde arama yaptığınız konular ile ilgili sayfaları bulmak için ileri bir metin eşleştirme yolu izler. Bir sayfa incelendiğinde bu sayfadan bağlantı alan diğer sayfaların da konu ile ilgili içeriği incelenir. Ayrıca aradığınız terimlerin sayfa içinde birbirlerine daha yakın olduğu sayfalar tercih edilir. Google’da kelimelerin arasına "and"/("ve") eklemenize gerek yoktur. Bir aramayı daraltmak için daha çok terim eklemeniz yeterlidir. Aramanızdan bir kelime çıkarmak için o kelimenin başına eksi koymanız yeterli olur.

ARAMANIN HIZINI DÜŞÜRMEYİN
Google stop sözcükleri olarak bilinen protokol tipindeki kelime ve karakterleri ihmal eder. 'http' ve '.com' gibi terimleri yazmanızın bir anlamı yoktur. Tek bir harf veya rakam girilmiş gibi ihmal edilecektir. Çünkü bu terimler aramaya yardımcı olmayacağı gibi hızın da düşmesine neden olur. Ama siz bu terimleri ille de aramaya dahil etmek istiyorsanız çözüm başlarına bir boşluktan sonra '+' koyarsanız amacınıza ulaşabilirsiniz. Google en kesin aramaların yapılması ilkesiyle çalışır, soyağacı araması yapmaz. Bu nedenle 'Elma' şeklinde girilen kelimelerde 'Elmacı' araması yapılmaz. Aramalar büyük-küçük harfe duyarlı değildir. Bütün harfler, nasıl yazmış olursanız olun, küçük harfler olarak anlaşılır. Google'da aramalar, vurgulara ve diyakritik işaretlere duyarlı değildir. Genelde kullanıcılarca bilinen bir özelliği ise "tırnak içi" aramalardır. Bu aramalarda yazılan kelimeler bir arada aranır. Bunun gibi tireler, bölüm işaretleri, virgüller, eşittir işaretleri ve aynı apostrof işaretleri de google tarafından deyim bağlayıcı olarak tanınır.
Google görüntülemede eleme de sağlar. Sadece pdf formundaki dosyaları mı görüntülemek istiyorsunuz. O zaman aramak için yazdığınız kelimeden sonra bir boşluk bırakıp örneğin aramak istediğiniz kelime *filetype:pdf* yazmanız yeterli. Arama sonuçlarından, dokümanı pdf olanlar seçilip size ulaştırılacaktır.

HESAP MAKİNASI OLARAK KULLANIN
Google ile birlikte diğer arama motorlarında da bulunan hesap makinesi özeliği işlem yaparken işinizi kolaylaştırabilecek bir özellik. Arama alanına yapmak istediğiniz işlemi yazıp enter basın. Örneğin 100+96*5 yazıp enter ile sonuca ulaşabilirsiniz. Benzer şekilde üs ve kök işlemlerini de (kök alma operatörünü İngilizce yazmak koşuluyla) yapabilirsiniz. Bunları arama alanına 2^20 veya sqrt(-4) yazarak elde edebilirsiniz. Daha çok işinize yarayacak bir şey ise bir türlü anlayamadığımız birim sistemi dönüşümlerine imdada koşar.16 feet in centimeters araması size 487.68 cm olarak yanıtı verecektir. Kullandığınız ekranın kaç santimetre olduğunu da bulabilirsiniz. Örneğin 17 inçlik ekran için: 17 inch in centimeters yazdığınızda 17 inch = 43.18 centimeters cevabını alırsınız. Bir film ile ilgili bilgilere de erişebilirsiniz. Movie:filmAdı yazmanız yeterlidir. Ör: movie:Sihirbaz , movie:titanic gibi.Ayrıca henüz ülkemize gelememiş olan cadde ve sokak aramaları da mevcut.

BİLİNMEYEN GOOGLE ÖZELLİKLERİ
Türkiye'de hala birçok kişinin bilmediği google arama özellikleri de bulunmaktadır. Henüz Türkçeye kazandırılamamış bazı özelliklerini şöyle söyleyebiliriz:
Google'ın henüz beta durumunda olan bir özelliği, makine çevirisi kullanarak, İngilizce konuşanların, bir çok İngilizce olmayan web sayfalarına erişmesini sağlaması. İngilizce yaptığınız bir arama İngilizce olmayan bir sonuç döndürürse, bu sayfanın İngilizceye tercüme edilmiş haline
bir link buluyorsunuz. Eğer aynı zamanda başlıkların ve özetlerin de İngilizceye çevrilmesini istiyorsanız, seçenekler sayfasındaki tercüme seçeneğini açın. Bu özellik açıkken, Google arama sonuçlarını otomatik olarak İngilizceye çevirir.
Herhangi bir sayfaya kaç yerde işaret edildiğini mi merak ediyorsunuz? Bunun için operatörünüz 'link:' link: url sorgusu, size, bu siteye işaret eden bütün siteleri görüntüler. Örneğin, link: www.google.com size Google'ın ana sayfasını işaret eden bütün sayfaları gösterir.


www.ufukotesi.com - 09 / 2007  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.