Net P@no

 

Baki Günay  

F-16’larımız artık gece uçabiliyor


Türk Hava Kuvvetleri, Ortadoğu ve Avrupa'da gece görüş gözlüğü ile atış yapabilen sayılı hava kuvvetleri arasına girdi. Artık Türk F-16’ları gece görüş gözlükleri ile görev yapabilecek. Geçen ay Türk savunma sanayisi için heyecanlı bir test tatbikatı vardı. Anadolu Kartalı 2007 tatbikatında, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı filolar, ilk kez gece görüş gözlüğü ile hedeflere gerçek mühimmatla atışlar yapmış ve başarılı olmuşlardı.

Şimdiye kadar uçaklarını sadece gündüz uçurabilen Türkiye için bu durum gerçekten önemli bir test idi.
Artık gece saldıran düşmanların karşısında saldırıya geçmek için gündüz ışığını beklemeye gerek kalmayacak. Dünyada gece görüş sistemleriyle ilk atış tecrübesi 1. Körfez Savaşı sırasında yaşanmıştı. Dünyada halen gece görüş gözlüğüyle atışı ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, Kanada, Hollanda ve Türkiye gerçekleştirebiliyor.
ABD F-16’larda Türkiye’ye kaynak kodları ile gece görüş sistemlerini bunca yıldır vermemekte direniyordu. Ama ne oldu ise Türk ordusu gece görüş sistemlerini kimi rivayetlere göre kendi mühendisleri ile geliştirdi, kimi duyumlara göre ABD’nin müttefik ilişkisi dolayısıyla elde etti. Ama bu bilgiler arasında şimdiye kadar hâlâ sır perdesi olarak bilinen üç Aselsan mühendisinin sır intiharları geldi.
Çünkü bu genç mühendislerin ortak çalışma alanlarından birisi de gece uçuş projesi idi. Bunlar kimilerine göre komplo rivayetleri olsa da gerçek şu ki bunca yıldır gece göremeyen uçaklarımız bu teknoloji ile artık rahatça uçabiliyorlar.
Joint Helmet-Mounted Cueing Systems (JHMCS) (Müşterek Kaska Monteli Nişangah Sistemleri) olarak anılan AN/AVS-9 gece görüş gözlükleri ile Hava Kuvvetleri'nin gece görüş eğitimine 2005 yılı sonunda başladığı, 2008'den itibaren tüm F-16 ve F-4 filolarında bu sistemin kullanılacağı belirtiliyor.
HEDEFE GÖZLE KİLİTLENİYOR
Gece görüş sistemi, pilotların ay veya yıldız ışığında gözle görerek harekât gerçekleştirebilmesini sağlıyor. Alçak uçuş yaparak yeryüzünü gözüyle tarayan pilot, termal özellikleri de bulunan gözlük sayesinde insan hareketliliklerini anında tespit edebiliyor. Pilot uçağa manevra yaptırmaksızın, hedefe göz odaklamasıyla kilitleniyor ve hedefi ıskalama riski asgari düzeye iniyor. 2005 yılında, 2007 sonu itibariyle 100 pilotun gece görüş gözlüğüyle harbe hazır olması hedefleniyor. TSK’nın gece görüş gözlüğüyle harbe hazır pilot sayısının yıl sonu hedefi ise 200.
İLK KÖRFEZ SAVAŞINDA KULLLANILDI
Gece görüş gözlüğü helikopterler, nakliye uçakları ve muharip uçaklarda kullanıldı. Bu sistem savaş uçakları tarafından ilk defa 1. Körfez Savaşı'nda uygulandı.
Hafif, ayarlanabilir, 600 gram ağırlığında 2 adet tüpten oluşan gece görüş gözlüğü; ay, yıldız, suni ışık ve ortam aydınlatması gibi ortamlarda pilotlara gece ortamında daha kolay uçuş imkânı sağlıyor. Gece görüş gözlüğü şu anda ABD, İngiltere, Fransa, İsrail, Kanada, Hollanda ve Türk orduları tarafından kullanılıyor. Bu sistem üzerinde Çin, Hindistan, Almanya, İtalya, Portekiz, Singapur, Venezuela gibi ülkeler de halen çalışıyor. Gözlük TSK'da ilk olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda genel maksat ve taarruz tipi helikopterlerde kullanılmaya başlandı. Türk Hava Kuvvetlerinde Cougar tipi helikopterlerde 2002 yılında; 2 adet F-16, 2 adet F-4 2020 filosunda ise 2005 yılından itibaren kullanılmaya başlandı.
TSK’DA GECE UÇUSLARI
-Şu anda bu sistemin C-130 nakliye uçaklarında kullanılması için çalışmalar devam ediyor.
—Halen 8 muharip uçakta kullanılan gece görüş gözlüğünün 2008 yılına kadar tüm filolarda kullanılması hedefleniyor.
—Yerden havaya ve havadan havaya yönelik tehditlerde, etkin bir müdahale imkânı sağlayan sistem, bu imkânı olmayan ülkelere karşı caydırıcılığa katkı sağlayıcı bir unsur olarak değerlendiriliyor.
—Sistemin, düşman unsurlarının baskı altına alınması, hava savunma ve keşif amacına yönelik kullanımı konusunda pilotların eğitimi devam ediyor.
—Gelecek yıl için planlanan milli tatbikatlarından birinin, gece tatbikatı olarak yapılması planlanıyor.
—Ayrıca, havadan yere atış yarışmalarında, gece ortamında bu sistemlerin kullanılması da hedefleniyor.
—Gece görüş tadilatı geçiren uçaklar, uçuşları esnasında çıplak gözle görülemiyor. Uçaklar bu sayede uçaksavar tarzı silahlara karşı korunmuş oluyor.


www.ufukotesi.com - 07 / 2007  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.