Serbest Atış

 

Tuncay Yıldız  

ÖSYM Yeni sisteme hazırlıklı değilmiş


2006 ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı ) 18 Haziran günü yapıldı. Sınava giren 1 milyon 537 bin 433 öğrenciden 200 bini 2 yıllık, diğer 200 binide 4 yıllık fakültelere yerleştirilebilecek. ÖSS’nin konu içeriği genişletildiğinden bu sınav bir milat niteliğinde sayılabilir. Gerçi yeni ÖSS’nin geçmiş senelerdeki ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ) sisteminin benzeri bir sınav olacağı tahmin ediliyordu. Öyle de oldu. 2006 ÖSS tüm konuları kapsayan bir sınav olarak eğitim sistemimizde yerini aldı.

Sınavın tüm konuları kapsaması önemliydi. Yetkililer bu karar ile öğrencilerin mayıs ayı içerisinde rapor alarak okula gitmeme gibi alışkanlıklarını bırakmalarını hedefliyorlardı. Öyle mi oldu? Hayır. Lise son sınıfındaki öğrenciler yine raporlar alarak mayıs ayında okullara gitmediler.


Bu sınav sistemi lise son sınıfı konularının öğrencilere öğretilebilmesini de hedefliyordu. Eski ÖSS’de lise son sınıfından soru gelmediğinden öğrenci dersi dinlemiyor öğretmen de dersi anlatmadan konuları fotokopilerle geçiştiriyordu. Durum böyle olunca üniversiteler için çok önemli olan integral, türev, limit gibi konuları bilmeden üniversiteye giden öğrenciler fakültelerinde hem kendilerini hem de öğretim üyelerini zor durumda bırakıyorlardı.


Bu sınav öğrencilerin okullara devamını sağlayamadı ama lise son sınıfı konularının öğretilebilmesini sağladı.


2006 ÖSS de öğrencilere sınav esnasında tuvalete gidebilme imkânı da sağlandı. Buna göre öğrenciler görevli elemanlar gözetiminde ihtiyaçlarını giderebildiler.


Sınav oldu ve bitti. Sonrasında hemen hemen her yıl yaşanan, bazı ÖSS sorularının yanlışlığına dair itirazlar başladı.2006 ÖSS’nin 2 sorusunun yanlış olduğu yetkin kişiler tarafından kamuoyuna iletildi. Yanlışlığı iddia edilen sorular sayısal–2 soruları arasında. İddia şu, Fen Bilimleri–2 testi fiziğin 12.sorusunun cevabı B değil C olmalı ve kimya 15.sorusunun cevabı C değil A olmalı.


ÖSYM yetkilileri bu konuda kamuoyuna yakın zamanda bilgi vereceklerdir.


Sistem bu sene değiştiğinden dolayı yayınevleri apar topar yeni sisteme uyumlu kitap ve yaprak testleri piyasaya sürmüş ve sorularda çok yanlışlar çıkmıştı. En saygın yayınevlerinin bile kitaplarında çok sayıda yanlış sorular var şu an. Bu sorular yeni baskılarda düzeltilecektir bunda kuşku yok ama benim anlamadığım ÖSS gibi büyük bir organizasyonun soru kaynakları bu yanlışları nasıl yapıyor.


ÖSS değiştiğinde dershanelerin hangisi yeni sisteme hazırlıklı diye söylemler çıkmıştı. Durumu gören dershaneler ve öğretmenleri yaz tatillerini bırakıp sisteme adapte olma hazırlıları yapmışlardı. Başarılıda olundu.


Anlaşılan dershaneler ve öğretmenleri yeni sisteme en iyi şekilde hazırlanmışlar ama ÖSS kurmayları pek hazırlıklı değilmişler.2 sorununda sayısal 2 testinden çıkması soru kaynaklarının sisteme pek de hazırlıklı olmadığını gösteriyor bence.


Kaldı ki OKS matematik sorularının da bir tanesinin yanlış olduğu iddia edilmişti. Bu konuda da kamuoyu bilgilendirilecektir.


Neyse pişmiş aşa daha fazla su dökmeyelim.


Sınav sonuçları Temmuz’un 15 ile 20’si arasında açıklanacak.


Geçen sene bu sistem ile sınava girmek istemeyen öğrenciler puanı yettiği her bölümü tercih ettiklerinden fakülte puanlarında anormal bir yükselme olmuştu. Bu sene yükselen bu puanların düşebileceği kanaatindeyim. Yalnız puan düşmesi 320 puan üstü bölümlerde çok fazla görülmeyecektir.320 puan altı bölümler 5 puan kadar düşebilir diye düşünüyorum.


Benim bu yazımın yayımlandığı günlerde sınav sonuçları da açıklanacaktır. Öğrencilerimize tercih konusunda uzman kişilerden destek almalarını kesinlikle tavsiye ederim. Şu bilinmelidir ki en yüksek puan alan öğrencinin bile yönlendirilmeye ihtiyacı olabilir. Bu konuda çoğu dershanelerde ücretsiz tercih büroları oluşturulmaktadır. Bu bürolardan teknik bilgi alınabilir.


Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.


www.ufukotesi.com - 07 / 2006  

mr.fizik67@mynet.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.