Net P@no

 

Baki Günay  

Kredi kartları şifreli oluyor


Cebinizdeki kredi kartları bu aydan itibaren şifreli hale gelecek. Şifreleme ile kredi kartlarınızın kopyasını yapan şebekelerin sadece yüzde 30 engellenecek. Diğerleri sizin hata yapmanızı bekleyecek ta ki yakalanana kadar...Teknoloji ile birlikte hırsız ve dolandırıcı hikâyeleri de değişiyor. Polis hırsızı artık köşe başında değil bilgisayar ve internette arıyor.

Gazetelere yansıyan haberlere göre Türkiye’de 25 milyon avro olarak tahmin edilen kart sahtekârlıklarına dur demek için polis ve bankacılar yeni projeler geliştiriyor. Bu projelerin başında ise kartları Chipli hale getirerek şifrelemek geyior. Kredi kartında kopyalama, kayıp ve çalıntı risklerini azaltan yeni bir ödeme yöntemi olan Chip-PIN işlemi bu ay itibarı ile başlayacak. Bu uygulama ile çipli kredi kartı ile yapılacak tüm alışverişlerde imza yerine şifre kullanılacak. Türkiye, Fransa ve İngiltere'den sonra Avrupa'da sistemi uygulamaya başlayacak olan üçüncü ülke olacak. Bu uygulamayla dolandırıcılığın yüzde 30 oranında azaltılması öngörülüyor. Diğer yüzdelik kısmı ise tüketicinin kartını bilinçli kullanmasına bağlı.

KOPYA KREDİ KARTLARI
Türkiye'deki toplam Visa kart sayısı 38 milyona ulaştı, bunun 22 milyonunu banka, 16 milyonunu ise kredi kartları oluşturuyor, önceki yıla göre toplam kart sayısında yüzde 31, banka kartında yüzde 35, kredi kartında yüzde 25 oranında artış kaydedilmiş durumda. O yüzden cebinde kredi kartı taşıyanlar hırsızların potansiyel hedefi. Alışveriş yaptığınız mağazadaki post cihazı her ne kadar masum görünse de kötü niyetli kişiler için bir para kaynağı. Bakın nasıl? Kart dolandırıcılığının en tehlikelisi, kopyalamayla yapılıyor. Alışveriş yapan müşterilerin kartları müşteri görmeden encoder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretilen sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. Karttaki bilgiler gerçek olduğu için, dolandırıcılığın ispatlanması zor oluyor. ATM dolandırıcılığında ise bankaya gelen müşteriden önce ATM'nin kart giriş haznesine bir cisim yerleştiriyor. Sonra gelen müşterinin kartı ATM cihazında kalınca, dolandırıcı, yardım etmek bahanesiyle şifreyi öğreniyor. Müşterinin bankadan ayrılmasından sonra da kartı ATM cihazından çıkarıp kullanıyor. Manyetik şerit sahteciliğiyle yapılan dolandırıcılıkta, dolandırıcı, kendisine ait kredi kartının arkasındaki manyetik şerit bilgilerini siliyor ve encoder cihazıyla başkasına ait bilgileri yüklüyor.

NASIL DOLANDIRIYORLAR
Kredi kartlarında en büyük risk şu: İşlem yapması için verdiğiniz kartınızın sizin görmediğiniz bir yerde işlem yapıldı ise kopyalanma ihtimali yüzde100. O yüzden her işlemi gözünüzün önünde yapılamasını isteyin. Bunun yanında dolandırıcılar, kimlik ve imza kontrolü yapılmayan işyerlerinde, çalıntı ya da kayıp kartları kullanıyorlar. Bu nedenle kredi kartı kaybolan kişinin en kısa sürede bankasına bildirmesi gerekiyor. Posta ya da kargo yoluyla müşteriye ulaştırılan kartlar da dolandırıcılar tarafından çalınıp kullanılıyor. Bu dolandırıcılık, sahte kimlik belgeleriyle banka şubesinden kart alınarak da yapılabiliyor. Dolandırıcılar, kendilerine ait ya da bir şekilde ele geçirdiği kredi kartındaki numarayı ütüleme yöntemiyle yok ederek yerine yeni ve başkasına ait bir numara basmak suretiyle dolandırıcılık yapabiliyor. Sahte para gibi sahte kredi kartı da basan dolandırıcılar, kartın arkasında bulunan manyetik şeride, encoder (kodlayıcı) adı verilen bir cihazla gerçek kredi kartı bilgilerini kodlayarak kullanıyor.

ŞİFRENİZİ ÖĞRENİN
Türkiye’de 23.6 milyon dolara ulaşan kredi kartı sahtekarlığını önlemek için, bankalar toplam 650 milyon dolarlık yatırımla “imza yerine şifre” uygulamasına geçti.
Artık çipli kredi kartlarında imza yerine şifre kullanılacak. Chip-PIN uygulamasına göre, bir yıl boyunca imza ve şifre paralel sürdürülecek, ardından tümüyle şifreye geçilecek. O yüzden bankanız ile mutlaka temasa geçip şifrenizi öğrenin. Yeni sistem kredi kartı sahibi bankasından kartının dört haneli şifresini (PIN) tanımlayacak. Bu şifre alışverişlerde işlemin onaylanmasını sağlayacak. Chip-PIN logosunun bulunduğu ATM'lerden ya da bankanın çağrı merkezi aracılığıyla şifre değiştirilebilecek. Alışverişte, POS veya şifre giriş cihazına (PINPAD) şifrenin girilmesi istenecek. Ancak kart sahibinin şifresini kendisinin girmesi ve bu şifreyi kimseye söylememesi gerekiyor. Şifre kişiye özel olduğu için ekranda görünmeyecek. Şifre girişinden sonra işlem onaylanacak. Ödeme onayından sonra, POS cihazı slip verecek. Slip üzerinde imza yeri bulunuyorsa, imzalanacak. Şifre belirleme ve kullanımına kart sahiplerinin özen göstermesi gerekiyor. Şifrelerde doğum tarihi ve yıl dönümü gibi kolaylıkla tahmin edilecek rakamların kullanılmamasını güvenlik açısından önem taşıyor. Henüz Chip-PIN'e geçmemiş işyerlerinde şifre kullanılması gerekmeyecek. İmza yeterli olacak. Kredi kartı sahibi şifresini (PIN) ATM'lerden nakit avans çekiminde de kullanabilecek. Chip-PIN uygulamasında ise kart çalınsa bile şifre bilinmediği sürece herhangi bir işlem yapılamıyor. Ancak sistemi tasarlayan yetkililer önemli bir uyarıda bulunuyor: "En iyi korunma yöntemi bile yanlış kullanıldığı takdirde bir işe yaramaz." Bu nedenle kart sahiplerinin bankalarından konuyla ilgili bilgi edinmeleri tavsiye ediliyor.


www.ufukotesi.com - 04 / 2006  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.