Yakın Takip

 

Dr. Ünal Metin  

Absolutizm


Günümüz siyasi hayatında unutulmuş bir terim “Absolutizm”. Devleti yöneten, idare eden gücün tek elde toplanmasını ifade ediyor. Fakat bunu asla hükümdar, diktatör, cunta vb. gibi mutlak gücü temsil eden diğer yönetim biçimleriyle karıştırmamak gerekiyor. Evet, bunlarda da baskıcı bir yönetim, tek elden idare etme gibi bir görüntü var. Bu gibi tekelci yönetimleri Absolutizmden ayıran temel fark “kanun” anlayışıdır.

Her ne kadar Faşizm, Komünizm, Teokratizm gibi yönetim biçimleri vatandaşlarını kati, otoriter bir anlayışla ezerek yönetseler de Absolutizm bunlardan çok farklıdır. Bu gibi yönetim biçimlerinde belirlenmiş kurallar, düzenlenmiş kanunlar vardır. Absolutizm yönetiminde ise kanun ve kural yoktur. Devleti yöneten zümre veya bir kişi kafalarına göre, işlerine nasıl gelirse öyle davranırlar, karar verirler. O andaki durum yönetenlere nasıl yarıyorsa ona göre davranırlar.
Absolutizmi diğerlerinden ayıran önemli başka bir fark da vatandaşlara hissettirmeden, rejiminin adının ne olduğunun önemi olmadan halkı yönetmektir. Bu şu demektir. Mesela; vatandaş ülkesinde Demokrasi olduğunu zanneder. Ortada bir takım kanunlar vardır. Halk yöneticileri yapılan seçimlerle, oylarıyla iktidara getirdiğini zanneder. Ama gerçek başkadır. Yönetimin adi demokrasidir sadece. Aslında ise Absolutizm bütün ihtişamıyla gücünü her yerde belli eder.
Absolut idareciler kanunları kendi çıkarlarına göre yaparlar. Bakarlar görürler yaptıkları bu kanun o anda işlerine gelmiyor. Hoooop... Tekrar yeni bir kanun çıkarırlar. Bu kanun da yeterli olmuyor. Yenisi gecikmeden gelir. Vatandaş ise her yeni kanunun kendi menfaatine olduğuna inandırılır.
Tarihte Absolutizmi açıkça uygulayan bir iki lider vardır. Bunların en bilineni Fransa Kralı XIV. Lui’dir. “Güneş Kral” olarak da bilinen XIV. Lui en sonunda “Devlet benim!” diyerek Absolutizmi zirveye çıkarmıştır.
Absolutizm öyle değişik bir yönetim biçimidir ki; hiçbir rejim Absolutizme etki edemez ama Absolutizm her rejime etki yapabilir. Yani; Liberalizm, Komünizm veya Faşizm ile yönetilen ülkelerde Absolut idarecilere rastlanabilir. Tabii bu idareciler XIV. Lui kadar cesur olamadıklarından Absolutluklarını açıkça söylemezler. Halk demokrat idareciler tarafından yönetildiğini düşünür. Ama yöneticileri Absolut oğlu absoluttur. Günümüzde birçok ülke absolutlar tarafından yönetilmektedir.
Ne mutlu bize ki bizim ülkemizde ABSOLUT İDARECİLER yok. Çok şanslıyız değil mi?
2006 TÜRK MİLLETİNE mutluluk getirsin. Dünyadaki bütün Türklerin yeni yılını kutluyorum.


www.ufukotesi.com - 01 / 2006  

unalmetin11@yahoo.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.