Serbest Atış

 

Tuncay Yıldız  

Aslında Yeni Sınavın Adı Eski ÖYS


Yeni sınav sistemi ile ilgili ayrıntılar da belli oldu. Sınav tek oturumda yapılacak ve adaylar tek soru kitapçığındaki soruları çözecekler. Sınavda 10 tür soru kitapçığı kullanılacak. Kitapçıklarda 30’ar soruluk 8 test yer alacak ancak adayın 4 veya daha uzun süreli lisans programlarını kazanabilmesi için ilk testteki 120 soruyu (meslek liseliler), ya da 6 testi yani 180 soruyu (meslek lisesi haricindeki liseler) yanıtlaması gerekecek.

Kitapçıklarda ortak derslerin testleri 120 sorudan oluşuyor. Ders soru dağılımları şu şekilde: Türkçe 30 soru, sosyal bilimler 30 soru matematik-geometri 30 soru, fen bilimleri (13 soru, 8 biyoloji, 9 kimya) 30 sorudan oluşuyor.
Meslek liselerinin kendi alanları ile ilgili bölümlere yerleşebilmeleri için ilk testteki 120 soruyu çözmesi yeterli olacak. Yani sınav sistemindeki değişim kendi alanları ile ilgili tercih yapacak meslek liselileri etkilemiyor fakat alan dışı tercih yapacak meslek liseliler ikinci test grubundan 60 soru daha çözmesi gerekeceğinden başka bir bölüme yerleşebilmesi neredeyse imkânsız olacak. Çünkü bu gruptaki soruları içeren ders konuları meslek liselerinde ya ayrıntılı gösterilmiyor ya da hiç okutulmuyor.
Açık öğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarına yerleşmek isteyen öğrenciler için de bu ilk 120 soruluk test grubunu yanıtlamaları yeterli olacak. Bu programları seçmek isteyen öğrencilerimiz ikinci test sorularına bakmayacaklar.
Sayısal–2, eşit ağırlık–2 ve sözel–2 puanlarının hesaplanabilmesi için adayın ikinci 120 soruluk test grubundan sadece 2 test daha yani 60 soru daha çözmesi gerekecek.
Bu ikinci test grubundaki, kendi alanına göre 60 soruyu yeteri kadar çözen öğrenciler 4 yıllık ve daha çok yıl süreli lisans programlarını tercih edebilecekler.
Şu şekilde özetlersek daha iyi anlaşılır.
Birinci testteki 120 soru her grup için zaten ortak. Bu soruları sınava giren her öğrenci çözecek.
İkinci testten ise her öğrenci kendi alanına göre 60 soru daha çözecek.
Sayısal gruptaki bir öğrenci ikinci test kısmından sadece matematik ve fen sorularına bakacak.
Eşit ağırlık grubundaki bir öğrenci sadece Türkçe ve matematik sorularına bakacak.
Sözel gruptaki bir öğrenci sadece Türkçe ve sosyal bilgiler sorularına bakacak.
Dil grubundaki bir öğrenci ikinci testten sadece dil sorularına bakacak.
Birinci test grubu soruları ortak sorular olduğundan sözel, eşit ağırlık ve dil öğrencilerinin fizik, kimya ve biyoloji sorularına da bakmaları gerekecek. Bu branşların katsayıları artırıldığından getirisi yabana atılır gibi de değil artık. Aynı şekilde sayısal gruptaki öğrenciler de tarih, coğrafya ve felsefe gibi branşların sorularına bakmak zorunda kalacak.
Neyse sınav sorularının içeriği bu şekilde olacak. Gelelim aday öğrencilerimizin zihinlerini meşgul eden birkaç soruya.
Öğrencilerimizde yeni sınav sistemi ile ilgili haklı olarak bir telaş var ve zihinlerinde acaba gittiğim dershane bu sınava hazırlıklı mıdır? diye sorabiliyor.
Önce şunu söylemek gerekir bu sınav sistemi aslında yeni değil. Katsayılar ve hesaplama farklı olsa da konu içeriği bakımından bu sınav aslında eski ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı)’nin takendisidir. Köklü dershaneler yıllarca bu sistemle öğrencileri sınava hazırladığından sınav idman kültürü bakımından bir sıkıntı yoktur. Sadece kondisyon olarak sorun yaşanabilir ki yaz boyunca bunun hazırlıkları tamamlanmıştır.
Yani bu filmi biz geçmiş yıllarda defalarca seyrettik. Yapılması gereken eski kasetlerin tozlarının silinmesidir. Öğrencilerimiz bu konuda yersiz kaygılara kapılmamalıdır. Dershaneler bu sistemi biliyorlar ve en iyi şekilde uygulayacaklardır.
Öğrencilerimiz yeni sınav sistemi sorularının uygulanmış bir örneği olmadığından neye nasıl çalışacağız sorusunu da sıklıkla sormaktadırlar.
Ben âcizane tecrübeme dayanarak bu seneki testlerin yeni konulardan oluşan sorularının gayet basit olacağı düşüncesindeyim. ÖSYM’nin geçmiş seneki ÖSS’de sorduğu sürpriz yani daha önce hiç sorulmamış tipteki sorularını hatırlayınız, bu sorular gayet basit olarak sorulmuştur. Bu sene de aynı olacağı düşüncesindeyim.
Öğrencilerimiz 1998 öncesi ÖYS sorularına bakarsa ÖSYM’nin bu yeni konulardaki soru tipleri hakkında fikir edinebilirler.
Velhasılıkelam.
Bu sınav yeni değil. Adına ÖYS denilemiyorsa eskiye dönüldüğü izlenimini verilmek istenmemesindendir.
İnşallah bu sistem bundan sonra daha da mükemmelleştirme adına yapılan çalışmalar hariç değiştirilmez.
5 senede bir değişen sınav sistemi bırakın öğrencileri biz eğitimcilerin bile başını döndürüyor çünkü.


www.ufukotesi.com - 09 / 2005  

mr.fizik67@mynet.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.