Net P@no

 

Baki Günay  

Uydular Gözetliyor


Dünyadaki istihbarat kurumlarının operasyonlarında sık sık kullandıkları uydu görüntüleme birimleri arama motoru google tarafından halkın kullanımına açıldı. Dünyanın etrafını her gün tarayan ve dinleyen binlerce uydu dolaşıyor gökyüzünde. Bunların kimi resmi bilinen uydulardır. Bir de kimseye bildirilmeden gökyüzüne fırlatılan sayısız casus uydular var. Bu uydular uydu-radar yöntemiyle, 24 saat yerden 800–600 kilometre yüksekten dünyayı tarıyor.

Gözlerinizi yukarı doğru çevirin, ne görüyorsunuz? Sadece masmavi gökyüzü ve bulutlar. Peki sizin görmediğiniz uyduların sizi rahatlıkla gördüğünü biliyor musunuz?
Dünyadaki istihbarat kurumlarının operasyonlarında sık sık kullandıkları uydu görüntüleme birimleri arama motoru google tarafından halkın kullanımına açıldı. Dünyanın etrafını her gün tarayan ve dinleyen binlerce uydu dolaşıyor gökyüzünde. Bunların kimi resmi bilinen uydulardır. Bir de kimseye bildirilmeden gökyüzüne fırlatılan sayısız casus uydular var. Bu uydular uydu-radar yöntemiyle, 24 saat yerden 800–600 kilometre yüksekten dünyayı tarıyor. Belirlenen noktalardan düzenli olarak alınan fotoğraflar üzerinde çeşitli ölçümler yapılıyor. Uydulardan gelen görüntülerde araba plakaları ve sokakta dolaşan insanlar rahatlıkla görülüyor. Fakat uydular her şeyi tepeden gördükleri için insanları ve eşyaları sadece yukardan görebiliyorlar. Ancak izlenen kişiler yüzlerini yukarı doğru çevirirlerse yüz tanıma programları ile kişilerin yüzleri kayıt altına alınarak kimlik bilgileri saptanabiliniyor. Artık casus uydular ile ticari uydular fabrika, bina, karargâh gibi tesislerin fotoğraflarını eskisinden kat kat ayrıntılı olarak sunabiliyor. Bu söylediklerimiz hali hazırda yapılmaya devam ediyor. Eğer komşunuzun bahçesinde neler yaptığını merak ediyorsanız uydu firmalarına para vererek istediğiniz her yeri yukardan resimleyebiliyorsunuz.

Gökyüzü Casus Kaynıyor

Tıpkı casus uydularda olduğu gibi bazı uyduların kamuoyuna yönelik kullanımı sınırlıdır. Keşif uyduları diğer ülkeleri gözetlemek ve bu ülkelerdeki askeri aktiviteler ile ilgili bilgi toplamak amacıyla kullanılır. Casus uydular bir ülkenin üzerinden geçerken ülkeye ait radyo ve radar iletişimini kaydeder. Bu uydular savaş başlığıyla donatılıp alçak dünya yörüngesi üzerine oturtularak yeryüzündeki mevcut hedeflere karşı yörüngesel bir silah olarak da kullanılır. Bununla beraber uydular fırlatılan füzeyi veya uzayda meydana gelen bir nükleer patlamayı da algılayabilir. Düşman olarak görülen ülkelerin kendi topraklarında ne gibi hareketler yaptıkları bile rahatlıkla izlenebilir.

Herkes Görülebilir

Bu ücretli sistemi google artık ücretsiz olarak vermeye başladı. Tabiî sadece daha önce taranılan bölümler gözükebiliyor. Ve sadece kuş bakışı bir alanı görebiliyorsunuz. Daha ötesine ABD güvenlik kararı ile izin vermediğini açıklamıştı. Bu mesafenin bile halka açılmasına ABD savunma bakanlığı itiraz etmesine rağmen bir sonuç alamadı. Siz de yaşadığınız sokakları uydudan görmek istiyorsanız yapmanız gereken http://maps.google.com/ adresine girip satallite (uydu) bölümünü tıklamanız. Bunun yanında birkaç dolar vererek Google'ın "Earth Google" adlı yazılımıyla daha ayrıntılı uydu fotoğraflarını bilgisayarınızdan görüntülemeniz ve daha fazla ayrıntı elde etmeniz mümkün. Google Maps servisini kullanarak internet üzerinden dünyayı görüntülemeniz ise ücretsiz. "Earth Google" adlı bir servisle uydu fotoğraflarına daha fazla ayrıntı getirmek mümkün. Bunun için, bilgisayarınıza Google'ın http://earth.google.com adresinden bir yazılım yüklemeniz gerekiyor. Google Earth, şu anda sadece Windows tabanlı işletim sistemleri ile kullanılabilen bir yazılım. Google'ın üç farklı uygulaması var. Birincisi ücretsiz, kamuya açık olan bir yazılım. Bununla Google Maps ile elde edilen görüntülerden daha iyi sonuç alınabiliyor. Daha profesyonel çalışmalar ve endüstri için ücretli iki sürüm bulunuyor. Bunlardan Google Earth Plus adlı yazılım yıllık 20 dolar ödenerek, Google Earth Pro ise yıllık 400 dolar ödenerek elde edilebiliyor. Google Earth Pro'nun 7 günlük ücretsiz deneme sürümü bulunuyor. Bu iki sürüm, ücretsiz versiyondan daha iyi sonuç veriyor. Türkiye için ise bu özellik henüz aktif değil. Türkiye’den İstanbul ve Ankara taranmış olduğundan diğer şehirler bulanık gözükmekte. Uydu resimleri 2 yıl öncesine ait olsa da gökyüzünden dünya şehirlerini seyretmek gerçekten güzel.


www.ufukotesi.com - 08 / 2005  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.