Serbest Atış

 

Tuncay Yıldız  

ŞİDDETE HER ALANDA KIRMIZI KART – LÜTTTTFEENNN !


Futbol bir endüstri. Milyar dolarlar dönen bu piyasada kötü insanların olmaması mümkün değil. Pasta büyük. Kötü insanların bu pastayı iyi insanlara ağız tadıyla yedirmeyeceği toplumsal bir gerçek. Geçen yıllarda bazı futbol adamlarının mafya babaları ile olan yardımlaşma hikayelerini dinlemiştik. Saha dışında futbola müdahalelerin olması ihtimali olmayacak bir ihtimal değil gibi.

Futbol dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de çok sevilen bir spor.
Futbol bir endüstri. Milyar dolarlar dönen bu piyasada kötü insanların olmaması mümkün değil. Pasta büyük. Kötü insanların bu pastayı iyi insanlara ağız tadıyla yedirmeyeceği toplumsal bir gerçek.
Geçen yıllarda bazı futbol adamlarının mafya babaları ile olan yardımlaşma hikayelerini dinlemiştik. Saha dışında futbola müdahalelerin olması ihtimali olmayacak bir ihtimal değil gibi.
Oynanan bir maç sahada kalmıyor. Bu maçın kritikleri bütün televizyon kanallarının spor programlarında saatlerce yapılıyor. 2-3 yorumcu sahada 2-3 saniyede gerçekleşen bir pozisyonu dakikalarca tartışıyor. Çoğu zaman iki yorumcunun söyledikleri farklı farklı oluyor. Dakikalarca seyredip karar veremedikleri pozisyonlar için maç hakeminin mutlak doğru karar vermesi isteniyor. Hakemin kararı yorumcunun düşüncesi ile ters ise o hakem acımasızca eleştiriliyor.
Televizyon başındaki milyonlar bu yorumlar karşısında geriliyor ve haksızlığa uğramış grup psikolojisi ile hareket ediyor. İlk maçta bunun acısını çıkarıyor. Hakemlere küfür, karşı takıma ve taraftarına tahammülsüzlük, maç sonrası ellerine ne gelirse kırıp dökme bu haksızlığa uğramış grup psikolojisinden kaynaklanıyor.
Çoğu eski hakem olan bu yorumcular aslında bu sivri cümleleri isteyerek olmasa da bulundukları programdaki konumlarını sağlamlaştırma anlamında kullanmak zorunda gibi. Aklı selim yorum yapılan sivri cümleler kullanılmayan programların reytingi ortada. Sivri cümleler kullanan, tavizsiz cümleler sarf eden, hakemin karar verdiği pozisyonun esneme payını hesap etmeden yorum yapan, agresif hareket eden ve konuşan yorumcuların programları reyting yapıyor. Biz seyrediyoruz onlarda bizim hoşumuza gittiğini düşünerek yorumların dozajını artırdıkça artırıyor.
İnsan içinde bulunduğu referans sistemini yorumlayamaz. Alışkanlık yanlışlıkların görülmesini engeller. Yapılması gereken bu yorumculara onların nefsini rencide etmeden yaptıkları yanlışlığı bir panelle anlatmak bir anlamda düşünceleri rehabilite etmektir. Gazeteci Ekrem Dumanlı Bey’e katılıyorum bu işi pekala Türkiye Spor Yazarları Derneği üstlenebilir.
Buna futbolcularında katkıda bulunması gerekir. ’Şiddete kırmızı kart’ pankartı ile çıkıp maç sonrasında tekme tokat kavga eden ikinci lig takımı oyuncuları hala aklımızda. Oyuncular taşıdıkları pankartın ne anlama geldiğini bilmelidir.
Beşiktaş İnönü stadında ölen genç arkadaş bu stadın kendisi için ölüm arenası olacağını bilemezdi. Ne oluyor bu stadyumların içinde. Maç seyreden insanlar nasıl oluyor da yanı başındaki insanı öldürebiliyor. Nedir bu psikoloji ? Ne oluyor orada ?
Şiddeti önleyici kampanyalar, futbolun 2005 yılındaki ilk sezonunda başlamış durumda. Bu iyi niyetli çalışmaların olumlu sonuçlar vermesi temennimiz. Futboldaki bu şiddet dalgası maalesef basketbol sporuna da sıçramış gibi gözüküyor. Yapılan çalışmaların olumlu sonuç vermesi diğer spor dallarında da şiddeti azaltacaktır.
Oyuncu, yönetici, hakem ve medya bu işi el ele vererek çözebilir.
Spordaki şiddet aslında diğer alanlardaki şiddetin azalması ile mümkün olacaktır. CHP’nin 13.olağan kongresinde kungfu filmlerini andıran Türk işi action görüntüleri hala aklımızda.
Bugünün şiddet görüntülü CHP kongresi yenimi sanırsınız? Hayır. Geçmişte Mesut Yılmaz Yıldırım Akbulut arasındaki yumruklaşmalı kongre, MHP’nin ‘yaşasın illegalite’ sloganlı kurultayı aynı kareleri taşımıyor muydu? MHP’nin 1997 yılındaki kongresinde ‘illegalite’ yi başlatan o zamanların Ülkü Ocakları genel başkanı Azmi Karamahmutoğlu CHP kongresi için onlar bizi geçtiler diyor. Zaman kongrelerde uygulanan şiddetin arttığını çok iyi gösteriyor. Bir sonraki kongrelerde uygulanması muhtemel şiddet karelerini varın siz düşünün.
Tekmeli tokatlı kavgaların olduğu ve sandalyelerin havada uçuştuğu bu kongreler biz vatandaşları nasıl etkiliyor acaba?
Siyaset gibi alanlardaki şiddet tusunamileri futbol, basketbol gibi branşlarda depremler oluşturuyor.
Bizi yönetmeye aday insanlar bugün bozuk cümleler kullanıyor ve çok açık şiddet hareketleri sergiliyor ise yarın bir gün başa geçtiğinde nasihat etme pozisyonları da olmayacaktır.
Şimdi şiddet yoluyla görüşlerini aktarmaya çalışan lider adayları yarın şiddeti önlemede samimiyetlerini kimseye anlatamayacaklardır.
Peki televizyon dizilerimiz çok mu insani duygular aşılıyor bizlere. Dizinin her on dakikasında onlarca adam öldürülüyor. Dizinin kahramanları devletin değil kendi kanunları ile yaşıyor.
Spordaki, futboldaki şiddeti kaldırma icraatları biraz eksik kalmıyor mu?
Tüm alanlarda şiddeti yok etme en mantıklı yol bence. Kökten çözüm bu şekilde mümkün olacaktır.
Eğitimli, kravatlı siyasiler, televizyon yorumcuları/yapımcıları topluma örnek olmalı.
Tüm alanlarda şiddet yapmayalım LÜTFEEEENNNNN!


www.ufukotesi.com - 02 / 2005  

mr.fizik67@mynet.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.