Sanal Esaret

 

Kemal Çiftçi  

Çocuklarınıza tarih atlasları hediye edin...


Nitekim ABD’nin bugün Irak’ta ve başka yerlerde yürüttüğü insanlık dışı faaliyetleri anlayabilmek için Çanakkale’yi, Hiroşima’yı, Moğol İstilası’nı, İngilizler’in Hindistan’da, Fransızların Cezayir’de yaptıklarını bilmek gerekiyor. İşte o zaman olayları doğru yorumlamak ve geleceğe ait sağlıklı istikametler çizmek mümkün olabilecek. Mesela İngilizler ilk defa Hindistan’a, sağlık yardımı götürmek bahanesiyle girmişlerdi. Ve oradan çıkmaları yüzyıllar sürdü. Hâlâ da tam olarak çıktıkları söylenemez. Nitekim Keşmir meselesi gibi sürekli çıbanbaşı olan bazı virüsler bırakarak çıkıyorlar her yerden. Irak gençliği bu tarihî gerçeklerden haberdar olsaydı acaba ABD Irak’a demokrasi (!) getirebilir miydi?

Bu yazımızda, iki ayrı kitaptan söz etmek istiyorum. Bu iki kitap, aynı zamanda iki ayrı dünyayı, dolayısıyla farklı medeniyetleri anlatıyor. Birincisi Çakal Carlos adıyla bilinen ve Müslüman olduktan sonra Salim Muhammed Nuri adını alan Ilich Ramirez Sanches tarafından kaleme alınmış (Elips Yayınları). “Devrimci İslam” adını taşıyan kitap, Simla Ongan Kocaoğlu tarafından tercüme edilmiş. “Çocuklarınıza video oyunları hediye etmeden önce, tarih atlasları hediye etmeyi düşünmelisiniz“ diyor Ilich Ramirez Sanches, öteki adıyla Çakal Carlos. Son derece haklı bir tespit. Zira tarihten haberdar olan çocuklar, sadece geçmişi iyi kavramakla kalmazlar, aynı zamanda içinde bulunduğumuz olayları yorumlamakta daha başarılı olurlar. Üstelik böyleleri, geleceğe ait senaryolar kurma konusunda da daha isabetli davranırlar. Nitekim ABD’nin bugün Irak’ta ve başka yerlerde yürüttüğü insanlık dışı faaliyetleri anlayabilmek için Çanakkale’yi, Hiroşima’yı, Moğol İstilası’nı, İngilizler’in Hindistan’da, Fransızların Cezayir’de yaptıklarını bilmek gerekiyor. İşte o zaman olayları doğru yorumlamak ve geleceğe ait sağlıklı istikametler çizmek mümkün olabilecek. Mesela İngilizler ilk defa Hindistan’a, sağlık yardımı götürmek bahanesiyle girmişlerdi. Ve oradan çıkmaları yüzyıllar sürdü. Hâlâ da tam olarak çıktıkları söylenemez. Nitekim Keşmir meselesi gibi sürekli çıbanbaşı olan bazı virüsler bırakarak çıkıyorlar her yerden. Irak gençliği bu tarihî gerçeklerden haberdar olsaydı acaba ABD Irak’a demokrasi (!) getirebilir miydi?

Venezüella asıllı olan ve Batı medeniyetini çok iyi tanıyan Çakal Carlos, ABD için şöyle bir tanım yapıyor: “Uygarlık cilası kimseyi yanıltmamalı. Bir yalan ve şiddet kültüründen beklenecek hiçbir şey olmadığını kabul etmeliyiz. Tarihi açıdan ABD bir paryalar, ipten kazıktan kurtulmuşlar ülkesidir ve bu onların politik kültürlerine, bir dindarlık ve duygusallık vitrinine karşın, derinden sızmıştır.”

İkincisi kitapımız ise, Mısırlı ünlü düşünür Tevfik el Hakim’e ait. “Gezegenle Sohbet” adıyla Türkçe’ye çevrilmiş (Birey Yayınları). Prof. Dr. Kenan Demirayak tarafından çok güzel bir tercümeyle sunulmuş olan ve başarılı bir redaksiyonla yayınlanan kitap, derin bir tefekkür ürünü. Aynı zamanda İslam dünyasının ve medeniyetinin farkını da ortaya koyuyor. İşte gerçek insanı burada görüyorsunuz . İnsanı insan yapan değerler de burada kendini gösteriyor.

Bütün canlılar, bedenen insandan daha güçlüler. Ama insanoğlu, bedeniyle ulaşamadığı yerlere önce düşüncesiyle ulaşıyor. Ve bu sayede yaptığı araçlarla uzaya çıkabiliyor mesela. Bu özelliği sayesinde hiçbir hayvanın ulaşamayacağı mesafeleri aşıp sürekli ilerliyor. İnsanoğlunun bu özelliği onu tahribatta da hayvanların önüne geçiriyor. Yırtıcı hayvanlar karşısından savunmasız olan insan, yine düşüncesi sayesinde elde ettiği silahlarla hiçbir hayvanın ulaşamayacağı tahribatı başarabiliyor. Kısacası insan, öyle bir kabiliyetle yaratılmıştır ki, isterse meleklerin üzerine çıkacak kadar yükseliyor, isterse hayvanlardan daha aşağı derecelere düşebiliyor. “Gezegenle Sohbet”, aynı zamanda bilimsel düşünce, gerçek, yalan, inanç, güç gibi kavramlar konusunda çok güzel ipuçları veriyor.


www.ufukotesi.com - 09 / 2004  

ufuk@ufukotesi.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.