Gemide yiyecek kalmadığından Sahil Güvenlik botları mahsur kalan yolculara su ve yiyecek taşıdılar. Aliağa’dan gelen iki çekici gemi feribotu limana yanaştırdılar ama bu seferde geminin kapakları açılmadığından yolcular 18 saat daha içeride mahkum kaldılar.
ARA NOT :
İstanbul S feribotunu işleten İstanbul Denizcilik, Santour firmasına bağlı bir kuruluş. Santour ise geçtiğimiz yıl Brindisi ile Çeşme arasında sefer yapmak için 1.5 trilyona feribot alan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım'a 200 bin euro borç vererek maddi destek sağlayan firma. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik işletmeleri'nden geçtiğimiz yıl ihalesiz şekilde Ankara feribotunu kiralayan Santour, basının konuyu gündeme taşımasının ardından bu sezon için 2 milyon euro ödeyerek İtalya'dan İstanbul S adını verdiği 30 yaşındaki gemiyi satın aldı.
TARİH : 22 TEMMUZ 2004
YER : MEKECE KÖYÜ - PAMUKOVA
OLAY : 38 YOLCUNUN HAYATINI KAYBETTİĞİ HIZLI TREN KAZASI
Avrupa Birliği trenini kaçırmak istemeyen hükümet Haziran 2004’ te “Hızlı Tren” adı altında iki ekspresi sefere koydu. Daha sonra bu trenlere “Hızlandırılmış” dediler. ( Başbakanın trenlerin sefere başladığı gün yapılan törendeki pankartlarda “Hızlı Tren” yazıyordu ama hükümet kaza sonrası ısrarla Hızlandırılmış ifadesini kullandı. )
Hızlı Tren seferlere başladıktan sonra bilim adamları bu trenin raydan çıkarak felakete yol açacağını söylemesine rağmen hükümet ısrar ederek trenlerin seferlerini iptal etmedi. 22 Temmuz günü Yakup Kadri adlı Hızl(ı)-andırılmış Tren Mekece köyü yakınlarında raydan çıktı. Vagonlar devrildi, 38 can gitti. Yüzlerce yaralı, onlarca ağır yaralı hastanelere yerleştirildi.
Amerikalı zenci korumalar karşısında ellerini kontrol ettirmek için hazırola geçen hükümetin bakanları, 38 Türk vatandaşın öldüğü kaza sonrası öyle her olay sonrasında istifa edilmeyeceğini belirterek Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı savundular. Binali Yıldırım da olay sonrası yaptığı basın toplantısında Hızlı trenin hızlı gittiği için raydan çıktığını belirtti. Bakan göre Hızlı Tren; Yavaş (!) gitmeliydi.
ARA NOT:
TCDD Genel Müdürü Hayrettin Karaman Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın halasının oğlu. Demiryolları konusunda hiçbir bilgisi olmayan Hayrettin Karaman, İstanbul Büyükşehir belediyesinde bürokrat olarak çalışmıştı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da 1994-2000 yılları arasında Deniz Otobüsleri İşletmeleri Genel Müdürü idi. Dayıoğlu Bakan olunca halaoğlunu Genel Müdür yaptı.
TARİH : 25 TEMMUZ 2004
YER : ATATÜRK HAVA LİMANI
OLAY : TEKERLEĞİ KOPAN UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
Türk özel havacılık şirketlerinden İnter Eksprese ait bir uçağın iniş sırasında tekerleğinin kopmasından dolayı 110 kişi ölümden döndü. Bu sefer Allah korudu. Hiç kimse ölmedi, yaralanmadı.
Türkiye’de şu anda yolcu taşımak amacıyla kurulmuş birçok özel havacılık şirketi bulunuyor. Fakat şirket sayısı artarken uçuş güvenliğinde bir azalma var. Hava limanında uçakların bakımından sorumlu arkadaşlardan öğrendiğime göre yeni personel alınmadığı gibi bir çok şirket elemanlarını işten çıkartıyor. Daha çok kar, daha çok para için insanımız tehlikeye atılıyor.
SON NOT:
TANRI TÜRKÜ ( yolculuktan ) KORUSUN.
|