Sağlık Meridyeni

 

Dr. İsmail Maraş  

Boyun omuz ve sırt ağrıları


Değerli okuyucular bu yazımızda sizlere, uzun zamandan beri devam eden boyun omuz ve sırt ağrılarının sebep sonuç ve tedavisi hakkında bilgi sunmaya çalışacağız. Eğer boyun omuz ve sırt ağrılarımız yeni başlamış ve beraberinde baş dönmesi, halsizlik, iştahsızlık vs gibi akut veya iltihabi bir şikayetle birlikte ortaya çıkmış ise, bu ağrılar ve gerisinde yatan rahatsızlığın sebebini gerekli teşhis tahlil ve tetkiklerle bulmak gerekir. Bizim bu yazımızın konusu, uzun zamandan beri var olan ve birçok kez yaptırılmış tahlil, tetkik, röntgen ve hatta MR filmlerine rağmen ciddi bir sonuç elde edilememiş, ama buna rağmen geçmek bilmeyen boyun omuz ve sırt ağrılarıdır...

Genelde bu tür şikayette kimler bulunur? Özellikle masa başı iş yapanlar, sürekli direksiyon başındaki şoförler, bankalarda, borsada vs. mesaisi bilgisayar başında geçen operatörler vs.
Bu ve benzeri meslek gruplarının en büyük riski hareket kısıtlılığıdır. Bu sebeple özellikle boyun sırt ve omuzlarda bulunan kas grupları zaman içinde kasılmaya, spazma ve beraberinde kan dolaşım bozukluklarına vs sebep olacak derecede tembelleşir.
Oysa bu bölgede özellikle boyun, vücudun bütün organlarını sevk ve idare eden “beyin” ile “vücut” arasında bir iletişim köprüsüdür. Bu bakımdan çok önemli bir görevi vardır.
Bir kere vücudu idare edecek olan beyin, tüm gereksinimlerini boyun yoluyla karşılar. Beyni besleyecek kan damarları, ona sinyal ulaştıracak sinirler vs boyundan geçer. Diğer taraftan beyinden ellere kollara ayaklara vs. verilecek tüm komutlar yine boyundan geçer.
İşte zaman içinde bu bölgede duruş oturuş bozuklukları, hareket kısıtlılığı ve diğer birçok etken sebebiyle meydana gelen boyundaki kas kasılmaları, kireçlenme, boyun fıtığı gibi durumlar vücudun iletişim sistemini zorda bırakır. Bu durum aslında gizli açık yaşanan birçok rahatsızlığın temel faktörüdür.
Böylesi durumlarda vücut uyarı sistemini devreye sokar ve boyun bölgesinde, omuzlarda ve sırtta ağrılar belirir. Bu ağrılar ilk zamanlarda biraz dinlenince geçer. Çünkü yeni başlangıçtır. Ama zamanla sizi rahatsız edecek hal alır. Ancak bu şikayetlerle gidildiğince genelde ciddi bir teşhis konulamaz. Ancak şahıs artık halsizlikten, yorgunluktan vs söz etmeye başlamıştır.
Bu şikayetlerin sebebi, bu bölgelerin iyi kan alamaması, beyne gerekli kan gidememesi sebebiyle ortaya çıkan şikayetlerdir.
Bu şikayetler ileriki yıllarda bazen farklı ağrı ve rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Örneğin bazen kalp çarpıntısı, tansiyon bozukluğu, kulakta uğultu çınlama, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gaz gibi şikayetler ortaya çıkar. Ve bu şikayetler dile getirilerek yapılan müracaatlarda, şahıs şikayetini böyle söyleyince doktor da ona göre yaklaşımda bulunur. Konulan teşhis ve verilen tedavilerin bir kısmı bu bakımdan sonuçsuz kalır.
Oysa bu tür boyun omuz ve sırt ağrısı şikayeti olanların yapması gereken bazı basit ama önemli davranışlar vardır. Masa başından arada bir kalkıp gezinmek. ortamı havalandırmak, spor yapamasa bile yürüyüş yapmak, arada bir de olsa merdiven çıkmak vücudu hareketli kılacak davranışlardandır. Birkaç akşamda bir omuz ve sırt bölgesine bitkisel yağlar veya kremler eşliğinde masaj uygulamak veya sadece ovuşturmak bile çok yararlı olacaktır.
Bütün tedavi yolları denendiği halde bu tür rahatsızlığı devam eden hastalarımızın verdikleri bilgilerden yola çıkarak şunu da söylemeliyiz ki, bu tür rahatsızlıklarda yarım kür dediğimiz onbeş seanslık bir akupunktur tedavisi de oldukça iyi sonuç vermektedir.
Sağlıklı günler dileğiyle.


www.ufukotesi.com - 12 / 2003  

www.marasakupunktur.com

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.