Kasım 2008

Ö T E S İ

 

5.12.2024 



KİTAP : Ocak - 2004

“Âşık Sefil Selimî İrfan Okulu”

Ahmet Özdemir - Şarkışla Derneği (0216 314 11 99) 

“Âşık Sefil Selimî İrfan Okulu” Günümüzün en güçlü halk ozanlarından biri olan Aşık Sefil Selimî’nin hayatını, sanatını ve şiirlerinden örnekleri içeren kapsamlı bir kitap “Âşık Sefil Selimî-İrfan Okulu” adıyla yayınlandı. Şarkışla ve Çevresi Kültür Sanat ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin yayınladığı kitabı, gazetecilik, yazarlık, şairlik yönleriyle birlikte folklor araştırmacılığıyla da tanınan gazetemizin yazarlarından Ahmet Özdemir hazırladı. Kitapta Sefil Selimî’nin hayatı, dünya görüşü ve sair mevzularla ilgili yorumlar, hakkında çıkan yazılar, röportajları içeren bölümlerin dışında, sanatçının geçirdiği aşamaları, tasavvuf yönünü, aşıklık geleneği içerisindeki yerini anlatan bölümler de vardır. Ahmet Özdemir, halk şiiri türleri içerisinde Sefil Selimî’nin yerini, şiir tekniğini, dilini kıyaslamalar yaparak ve halk şiiri hakkında bilgiler vererek gösteriyor. Öte yandan Sefil Selimî’nin maniden, türküye kadar çeşitli dallarda ürünler verdiğini öğreniyoruz. Sefil Selimî’nin beş yüzün üzerindeki şiiri, hece sayılarına ve şiir adlarının son harflerine göre tasnif edilmiştir. Aşık Sefil Selimî İrfan Okulu adlı kitabı yayınlayan Şarkışla ve Çevresi Kültür Sanat ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Arslantürk, “sunuş” yazısında, en büyük varlığımızın ve zenginliğimizin folklorumuz olduğunu, folklorumuzla birlikte sözlü Türk halk edebiyatı geleneklerinin Şarkışla’da yaşadığını belirtiyor. Daha önce Şarkışla’nın yetiştirdiği büyük halk ozanı Serdarî ve çevre halk ozanlarını içinde barındıran bir kitabı yayınladıklarını belirten Arslantürk, bu defa, yaşayan halk şairleri içerisinde en kıdemlisi olan Sefil Selimî’nin hayatını, sanatını, etkilerini ve eserlerinden örnekleri içeren bir kitap yayınlamaya karar verdiklerini, Ahmet Özdemir’in bu kitabın fahri olarak hazırlanmasını kabul ettiğini yazmıştır. Ufuk Ötesi’nin yazı ailesinden olan Ahmet Özdemir, Sefil Selimi’nin yirminci yüzyıldan, yirmi birinci yüzyıla ulaşıp, her iki yüzyılın ozanı olarak damgasını vuran bir avuç halk ozanından birisi olduğunu belirtmekte. Âşık Sefil Selimî’nin, toplumun sözcüsü, yol göstericisi, gözü, kulağı olduğunu, gerek halk arasında, gerek meslektaşları arasında aranıldığını, sayıldığını öne süren Özdemir kitabın önsözünde şöyle yazmış: “Sefil Selimî’de halk şiiri geleneğinin bütün türleri vardır. Tasavvuf, doğa, aşk, özlem, gurbet, fakirlik, savaş, barış, yiğitlik; aklınıza ne gelirse her konuda şiirler söylemiş, eğitimden çalışma güzelliğine kadar bütün konularda yol gösterici olmuş, insanların duygularını, düşüncelerini işlemiş, birliği, beraberliği, insan ve vatan sevgisini öğütlemiştir.” Büyük boy 624 sayfa olan kitabı devletin bastırıp her yere dağıtması beklenirdi. Ne yazık ki kitapçılarda bulmak imkânı yoktur. Edinmek isteyenler, Yukarı Dudullu, Nato Yolu cad. no 159 Ümraniye –İst. adresindeki Şarkışla Derneği’ne baş vurabilirler (0216 314 11 99)


Türk ve Dünya Mutfağından Sarımsak Yemekleri

Mehmet Ünal - Devin Yayınları  

Türk Ve Dünya Mutfağından Sarımsak Yemekleri Sarımsak üzerine bilmediklerinizi soracak kimse bulamadıysanız üzülmeyin. Artık bu sorularınızın yanıtını bulabileceğiniz kitap çıktı. Türk ve dünya mutfağından örnekleri verilen sarımsak katkılı lezzetli yemek tariflerini uyguladığınızda ne denli usta bir aşçı olduğunuza kendiniz de şaşıracaksınız. Mutfağa giren kim olursa olsun pişen yemek kaçınılmaz olarak onun bir damgasını taşıyacaktır. Çünkü, yemek bir kabiliyet işidir aynı zamanda. Sarımsak, dünyada 2,5. milyon tonluk üretimiyle 20 çeşit sebze arasında yer almaktadır. Ülkemizde sarımsağın anayurdu olarak Kastamonu ilimizin Taşköprü ilçesi bilinmektedir. Dolayısıyla en nitelikli sarımsak burada üretilmektedir. Sarımsağın kitabını edinmekle birlikte, bu tılsımlı bitki hakkında yemek tariflerinin yanında temel bilgilere de sahip olacaksınız. Sarımsağın öyküsü, satın alırken dikkat edilecek püf noktaları, kokusundan kurtuluş yolları, ilaç olarak nasıl kullanılacağı kimi bilgiler de aktarılmaktadır. Kitabın yazarı, bu eşsiz bitkiden hoşlanmayanların önyargısını da yıkarak onları da sarımsak dostları arasında katmak istemektedir. Gerçekten doğal bir ilaç olarak bilinen sarımsak ve onunla hazırlanmış yemekler hakkında yazılmış bu kitap herkese önerilmektedir. Kitap Devin Yayınları arasından çıktı. (Tel: 0212-511 83 70 * 0212-511 43 39)


Merkez binanın penceresinden

Prof. Dr. Mustafa Erkal - Derin Yayınları 

Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erkal’ın son kitabının adı “Merkez Binanın Penceresinden” Prof. Erkal kitabında 1961 yılından buyana İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji kürsüsündeki odasının penceresinden, Türkiye ve dünya gündemine bakıyor. Gündemdeki gelişmeleri milli bir sosyolog gözüyle değerlendiren Prof. Erkal’ın bu kitabı aynı zamanda olayların sosyolojik bir incelemesini niteliği de taşıyor. Hoca adeta bir laboratuar gözüyle gördüğü İstanbul Üniversitesi Merkez Binası’ndan gördüklerini ve bu gördüklerinin ülkeyi nasıl ettilediğini değerlendiriyor. Ülkenin sağ ve sol kamplaşmalardan çektiği sıkıntıyı dile getiren Prof. Dr. Mustafa Erkal’ın belgelerle zenginleştirdiği bu kitabı mutlaka okunması gereken kitaplar arasında değerlendiriyoruz. Derin Yayınları arasında çıkan kitaba 0212- 527 01 65 numaralı telefondan olaşabilirsiniz.


*

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002